Onderverhuren is niet altíjd een goed idee
Het onderverhuren van je kamer lijkt een prima oplossing als je een tijdje van huis bent. Maar let op: als het misgaat, zoals gisteren met de ‘GHB-logé’, dan ben je als hoofdhuurder wél aansprakelijk voor de schade.
Een reis naar het buitenland, een stage in de Randstad of een Vierdaagseloper die veel geld betaalt om vier nachtjes te mogen blijven slapen – er zijn tal van goede redenen om je kamer een tijdje onder te verhuren. Maar dat het niet altijd goed gaat, bleek gisteren. De brandweer en de politie moesten langskomen in een kamer in studentencomplex Gouverneur waar een onbekende een GHB-bende had achtergelaten.
‘Onderhuren gebeurt vaak’, zegt Vincent Buitenhuis, manager strategie en wonen van studentenhuisvester SSHN. ‘Maar de hoofdhuurder blijft altijd verantwoordelijk bij schade of rotzooi. Wij hebben een contract met de hoofdhuurder, niet met de onderhuurder. Je ziet dan ook vaak dat een kamer alleen wordt onderverhuurd aan vrienden of bekenden.’
Airbnb
De trend om via platformen als Airbnb een paar dagen een kamer te verhuren, is ook de SSHN niet ontgaan. ‘Mensen lijken er steeds minder moeite mee te hebben om een wildvreemde in huis te laten slapen. De hele sector worstelt met deze trend, dus wij ook.’ Het verhuren van je SSHN-kamer voor minder dan een maand is sowieso niet toegestaan.
Ontruiming
De SSHN heeft er geen problemen mee als een kamer wordt onderverhuurd, maar dit moet wel legaal gebeuren. Het moet gemeld worden en de onderhuurder moet als woningzoekende student staan ingeschreven bij de SSHN. Dat klinkt onnodig omslachtig, maar bij illegale onderhuur is de SSHN streng. ‘Dan zullen we via de rechter proberen de huurovereenkomst te laten ontbinden’, aldus Buitenhuis.
Doorgaans is dat echter niet nodig. Meestal is illegale onderhuur binnen tien dagen na een boze brief van de SSHN afgelopen en wordt de hoofdhuurder niet uitgeschreven. ‘Dan blijkt vaak snel dat de hoofdhuurder zijn kamer bij ons toch niet kwijt wil.’ / Tim van Ham