‘Onderwijs is veranderd in leerfabriek’
Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks kwam vandaag langs op de campus om studenten te spreken over hun visie op onderwijs en onderzoek. Hij pleitte ervoor om terug te gaan naar kleinschaliger onderwijs.
‘Hallo, ik ben Jesse. Leuk dat je er bent.’ In een lokaal in het Erasmusgebouw verwelkomt Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks alle binnenkomende studenten. Reden voor zijn bezoek is met studenten in gesprek te gaan over hun visie op onderwijs en onderzoek.
Na een korte inleiding gaat het gesprek al gauw over het leenstelsel. Een studente wil weten waarom GroenLinks niet pertinent tegen het leenstelsel is. ‘We hebben het leenstelsel een tijdje geleden tegengehouden omdat we het niet eens waren met de randvoorwaarden’, legt Klaver uit. ‘Maar de studiefinanciering is ook niet toereikend. Er zal dus wel echt iets nieuws moeten komen.’ Daarnaast vraag hij aandacht voor doorstroming. ‘Daar zitten grote problemen. Wil je de toegang van de universiteiten verbeteren, dan is het belangrijk om stapelen mogelijk te maken. Zodat een mbo’er kan doorstromen naar het hbo en uiteindelijk kan studeren aan de universiteit.’
Klaver pleit voor beter onderwijs door bijvoorbeeld de werkgroepen kleinschalig te maken. ‘Onderwijs is te veel veranderd in een leerfabriek, waarin iedereen zo snel mogelijk moet afstuderen. We moeten terug naar kleinere groepen. Docenten zouden meer zeggenschap moeten hebben over de inhoud van een vak. Je ziet nu dat management daar een flinke vinger in de pap heeft, efficiëntie gaat dan boven inhoudelijke kwaliteit.’ Hoe zou dit dan veranderd kunnen worden? ‘Tussen de universiteiten hangt een competitieve sfeer. Je moet zoveel mogelijk onderzoeksbeurzen en studenten binnenhalen. Ik zou graag wat minder nadruk op prestatieafspraken willen leggen en overgaan op vaste geldstromen. Zodat onderzoekers minder de druk ervaren om te moeten publiceren en zich meer kunnen toeleggen op het onderwijs.’ / Jolene Meijerink
Jorn schreef op 26 februari 2014 om 00:37
Wat een holle praatjes!
De studiefinanciering is niet toereikend. Dus laten we het maar helemaal afbreken. Daar zijn studenten mee geholpen. En ondertussen slap lullen over het verbeteren van de toegang naar het hoger onderwijs. Terwijl de collegegelden voor premasters de pan uit rijzen. Terwijl er alles aan wordt gedaan om studenten in een zo kort mogelijke tijd door hun studietraject te lozen. Nee, het gaat er alleen nog maar slechter op worden, en groenlinks kan én wil hier niks aan veranderen.
Lisa Westerveld schreef op 26 februari 2014 om 21:27
@Jorn, dat de studiefinanciering wellicht helemaal wordt afgebroken is echt GroenLinks niet aan te rekenen, maar onze PvdA-VVD regering. Ook de focus op studierendement komt vandaan bij de coalitiepartijen en is in verschillende debatten door GroenLinks tegengesproken. Kritiek op de gang van zaken in het hoger onderwijs is prima en kritiek op GroenLinks ook, maar dan wel graag gebaseerd op de juiste informatie.
Stas schreef op 27 februari 2014 om 11:36
“GroenLinks vindt dus dat de huidige basisbeurs zou kunnen worden vervangen door een lening”, aldus de website van Groenlinks. Groenlinks wil dus wel degelijk de huidige studiefinanciering afbreken. Dat jullie je eigen variant van het leenstelsel minder asociaal vinden dan het huidige kabinetsvoorstel veranderd niks aan het feit dat Groenlinks nog steeds het liefst een leenstelsel ziet. Iets wat Jorn Groenlinks dan ook volledig terecht aanrekent.
Lisa Westerveld schreef op 27 februari 2014 om 12:30
GroenLinks vindt dat het huidige stelsel aan vervanging toe is, maar het is een beetje flauwe manier van discussiëren om slechts de helft van een zin te quoten en daar vervolgens een eigen interpretatie aan te hangen.
Stas schreef op 6 maart 2014 om 13:23
Hoezo, eigen interpretaties? Jullie willen toch echt de studiefinanciering vervangen door een lening, met als nuance dat jullie niet het huidige wetsvoorstel van de minister steunen. Wat is dan precies het gene wat ik mis?
Lisa Westerveld schreef op 12 maart 2014 om 19:25
Sorry Stas, zie dat je nog reageerde, maar hier heb ik geen zin in. Als je nu echt geïnteresseerd zou zijn wil ik je best de stand van zaken vertellen, maar ik heb niet de illusie dat je daar op zit te wachten.
Trip schreef op 26 februari 2014 om 10:53
“Onderwijs is te veel veranderd in een leerfabriek (…) We moeten terug naar kleinere groepen.”
Dat staat los van elkaar. Ik leer in een hoorcollege met 500 man net zo veel als in een werkgroep met 15 andere studenten. Het is wel duidelijk dat Jesse zelf nooit aan een universiteit gestudeerd heeft en geen flauw benul heeft waar hij over praat.