Onderwijsvrije week afgeschaft bij letteren

20 okt 2014

Paniek bij studenten en medewerkers van de letterenfaculteit. De onderwijsvrije week is afgeschaft, waardoor studenten alleen het weekend hebben om de tentamens voor te bereiden.

Foto: Laura (Creative Commons, Flickr)
Foto: Laura (Creative Commons, Flickr)

De Faculteit der Letteren haalt de tentamens dit jaar een week naar voren. Daarmee komt de onderwijsvrije week te vervallen. Dat leidde tot klachten van studenten. De maatregel is ingevoerd om ruimte vrij te maken voor de kerstvakantie, zodat de letterenopleidingen nog voor het einde van het jaar tentamens kunnen inplannen in plaats van in januari.
‘Dat komt beter uit voor studenten die een half jaar in het buitenland willen studeren’, zegt Odin Dekkers, directeur onderwijs van de letterenfaculteit.

Doordat veel universiteiten in het buitenland al in januari beginnen met de colleges, kunnen de letterenstudenten die naar het buitenland gaan geen tentamens maken na de kerstvakantie. Voor hen moesten tot dit jaar uitzonderingen en speciale afspraken worden gemaakt. Niet ideaal dus. De faculteit heeft daarom besloten dat een deel van de tentamens voor de kerstvakantie wordt afgenomen.

Hard werken
Vooral voor de eerstejaarsstudenten is het stevig doorstuderen, ze hebben geen moment rust. Dekkers: ‘Studenten weten dat het hard werken is op de universiteit. Dat mag ook van hen verwacht worden.’ De tussentijdse resultaten worden nauwlettend in de gaten gehouden. ‘Wanneer die een vertekend beeld geven ten opzichte van de voorgaande jaren, grijpen we in.’

Ook Dekkers vindt het niet ideaal dat de onderwijsvrije week is afgeschaft. Hij hoort medewerkers eveneens klagen. ‘Docenten gebruiken de twee weken tussen een nieuwe periode vaak voor onderzoek en om tot bezinning te komen. De studenten hebben in de onderwijsvrije week tijd om zich goed voor te bereiden op de tentamens.’

De nieuwe maatregel heeft toch ook één klein voordeeltje: omdat de meeste tentamens in december vallen, hoeven studenten niet meer met hun studieboeken onder de kerstboom te zitten. Wel zo gezellig. / Felix Wagner

0 reacties

  1. Student Geneeskunde schreef op 20 oktober 2014 om 18:59

    Wij hebben bij geneeskunde elke 4 weken een tentamen. Ik vind het zelf fijn, maar wij hebben inderdaad ook geen onderwijsvrije weken voor tentamens (en geen herstvakantie etc.) Als wij bovendien hertentamens hebben, moeten wij die IN de kerstvakantie/meivakantie/zomervakantie maken. Dus die momenten rust missen wij ook… Maar toch vind ik ons systeem wel fijn 🙂

  2. Letterenstudent schreef op 20 oktober 2014 om 19:33

    Alleen een beetje jammer dat die tentamens voor in elk geval de eerstejaars toch gewoon in januari zijn 🙁 Alleen maar nadelen dus, want met kerst had je toch al twee weken om te leren, zijn er nu dan drie, en in de herfst moet je het maar ergens tussen proppen.
    Vraag me bovendien af hoe andere faculteiten het dan regelen met de buitenlandgangers, die hebben toch ook gewoon nog tentamens in januari? Waarom moet het bij ons anders?

    • Rechtenstudent schreef op 20 oktober 2014 om 20:04

      Sommige mensen krijgen een extra tentamenkans, omdat ze bijvoorbeeld een hertentamen in augustus missen. In mijn geval (zit nu in het buitenland), betekende het dat ik besloot te wachten met mijn laatste bachelorvak tot januari.

  3. N. schreef op 20 oktober 2014 om 21:51

    Vroeger kon je ook de maandag na de laatste collegeweek al tentamens hebben: er was geen sprake van een onderwijs/tentamenvrije week (geen herfstvakantie dus). Enige nadeel is dus idd dat je meer tentamens in minder tijd hebt…

    • L. schreef op 21 oktober 2014 om 08:03

      • N. schreef op 21 oktober 2014 om 11:42

        Hoe bedoel je?
        Ik probeerde te zeggen dat er nooit een onderwijsvrije/studeerweek is geweest: er waren altijd twee weken waarin tentamens vielen, er is nu dus alleen sprake van een week minder tentamens en niet een week minder om alleen in te studeren.

  4. letterenstudent schreef op 21 oktober 2014 om 13:33

    Ik heb nu vier tentamens in één week, zonder een week om te studeren er voor.. en veel mensen hebben minstens een tentamen meer omdat ze nog een vak moeten overdoen. En dan straks heb ik 1 tentamen voor de kerstvakantie, dan na de vakantie een week met eventueel hertentamens, en dan een week met twee tentamens, en nog een week met twee tentamens.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!