Onderzoek naar ‘omgangsvormen’ binnen faculteit FTR; Paul Bakker wordt geen decaan
Paul Bakker wordt geen decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Hij heeft afgezien van zijn benoeming omdat hij ‘mogelijk onderwerp is van een onderzoek’, zo meldt het college van bestuur. Dat onderzoek betreft ‘de sociale veiligheid en omgangsvormen binnen de faculteit’.
De Radboud Universiteit heeft het nieuws over een extern onderzoek naar de omgangsvormen binnen de faculteit zelf naar buiten gebracht. Het volledige bericht staat te lezen op de website. ‘Meerdere signalen uit meerdere bronnen over een paar personen vormen hiervoor de aanleiding’, staat te lezen in het bericht. ‘Het college wil zorgvuldig uitzoeken wat er precies aan de hand is en zal daarna de conclusies bekend maken. Het streven is dat deze zomer nog te doen.’
Decaan
Filosoof Paul Bakker zou per 1 juli aantreden als nieuwe decaan van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Nu is hij nog directeur van Radboud Reflects. Het college van bestuur laat weten dat Bakker geen decaan meer wordt. ‘Omdat hij mogelijk onderwerp van het onderzoek zal zijn en de onafhankelijke commissie ongehinderd haar werk wil laten doen, heeft hij besloten geen bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de faculteit te kunnen dragen. Het college van bestuur stemt ermee in dat hij afziet van zijn benoeming en respecteert zijn besluit.’
Medewerkers van de faculteit ontvingen vandaag een mail van de huidige decaan Cristoph Lüthy, waarin het onderzoek wordt aangekondigd. De decaan schrijft te hopen dat ‘aan het licht komt wat er anders kan en moet om een prettige en veilige omgeving voor iedereen te garanderen’. Details worden niet genoemd.
Signalen
Of Lüthy langer aanblijft als decaan nu zijn opvolger niet langer beschikbaar is, is onbekend, meldt Radboud-woordvoerder Martijn Gerritsen. ‘Daar moet het college van bestuur over beslissen’. Over de aanleiding voor het onderzoek wil de woordvoerder niet meer kwijt dan dat er ‘signalen’ waren die serieus genoeg zijn om de zaak verder uit te diepen.
Zowel Lüthy als Bakker waren vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
Grietje Dresen schreef op 24 juni 2020 om 20:27
Merkwaardig dat het College van Bestuur bij de aankondiging van een onafhankelijk onderzoek naar sociale veiligheid aan de faculteit FTR al een naam noemt, in een persbericht naar buiten. Is die naam relevant, voor ‘buiten’? Is het noemen van namen nog voordat er onderzoek plaatsvond kenmerkend voor de nieuwe sociale veiligheid? Hoed je dan voor die ‘veiligheid’, zou ik zeggen, want die maakt iedere werknemer vogelvrij. Het CvB vergaloppeerde zich al eerder in een dergelijke kwestie (in 2014-15, rond beschuldigingen tegen een medewerker van de Honours Academy, die voor de rechter geen stand hielden). De beoogde FTR-decaan trekt zich terug om ruimte te maken voor onafhankelijk onderzoek, en dat siert hem. Zijn naam is enkel en alleen relevant voor leden van de FTR. In een persbericht naar buiten horen geen namen; wie in Nederland heeft er boodschap aan dat een beoogde decaan zich terugtrekt om onafhankelijk onderzoek mogelijk te maken? Dat feit op zich is misschien relevant, maar namen-noemen niet. Althans niet aan een universiteit die sociale veiligheid omarmt.
Ruben de Graaf schreef op 25 juni 2020 om 07:42
Dit is inderdaad uiterst onzorgvuldig. Het doet me een beetje denken aan beschuldigingen van seksueel wangedrag in presidentiële verkiezingen, waarbij het niet meer uitmaakt of een kandidaat schuldig wordt bevonden of niet. Het kwaad is dan al geschied.
Kay Vermeegen schreef op 25 juni 2020 om 12:58
Als het serieus genoeg is om geen decaan meer te kunnen worden, en er een extern onderzoek plaatsvindt op basis van ‘meerdere bronnen’, dan zou ik ook een beetje terughoudend zijn met teksten als ‘dat siert hem’.
Peter schreef op 5 juli 2020 om 09:27
Waar rook is, is vuur.