Onderzoek naar ongewenst gedrag bij medewerker Artificial Intelligence

31 okt 2022

Er loopt een onderzoek naar ongewenst gedrag bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW). Het gaat om een medewerker van de opleiding Artificial Intelligence. Van welke vorm van ongewenst gedrag de medewerker beschuldigd wordt, is op dit moment niet bekend. Zolang het onderzoek loopt mag de medewerker niet op de campus komen.

Naar aanleiding van diverse meldingen over ongewenst gedrag van een medewerker bij de opleiding Artificial Intelligence heeft het bestuur van de Faculteit der Sociale Wetenschappen afgelopen voorjaar opdracht gegeven voor een extern onafhankelijk onderzoek.

Met die zin begint een nieuwsbericht op de website van de faculteit. Afgelopen september werd het onderzoek afgerond. Toen daarover binnen de faculteit werd gecommuniceerd, dook nieuwe informatie op. Daarop besloot de faculteit een nieuw onderzoek te initiëren.

Diverse meldingen

Om wie het gaat wil de universiteit op dit moment niet bekendmaken, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen. Het zou gaan om een man, al wil hij dat niet officieel bevestigen.

In het bericht op de website van FSW wordt gesproken over ‘diverse meldingen’. Hoeveel er precies binnenkwamen, wordt eveneens niet bekend gemaakt. ‘Dat is vertrouwelijke info’, aldus Gerritsen.

Vertrouwenspersonen

Zolang het onderzoek loopt, blijft de medewerker in dienst van de universiteit en wordt het salaris doorbetaald. Tijdens het onderzoek mag de persoon niet op de campus komen. De medewerker in kwestie mag wel contact hebben met leidinggevenden, maar niet met medewerkers en studenten.

Bedoeling van het faculteitsbestuur is om het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden. ‘We hechten grote waarde aan een sociaal veilige omgeving en we leven mee met alle betrokkenen’, zegt decaan Evelyn Kroesbergen. Zij roept daarbij studenten en medewerkers die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek op om contact op te nemen met de vertrouwenspersonen van de universiteit.

Heb je meer informatie over deze zaak en wil je die delen met Vox? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

3 reacties

  1. HM schreef op 31 oktober 2022 om 17:32

    Zonder meer te weten dan dat wat in het artikel staat, vraag ik me twee dingen af:

    1)
    “Aan welke vorm van ongewenst gedrag de medewerker zich schuldig heeft gemaakt, is op dit moment niet bekend.”
    In het persbericht en in het artikel lees ik alleen dat er op grond van meldingen een onderzoek gaande was en nu weer is. Niets over de resultaten. Waarop is de schuldigverklaring boven gebaseerd? In Nederland is volgens mij iedereen onschuldig tot het tegendeel is bewezen.
    In de Engelse vertaling staat het m.i. trouwens wel goed: “It is currently unknown what type of transgressive behaviour the employee is being accused of.” He is accused of something, not guilty (yet).

    2)
    Verder vind ik het opmerkelijk dat een onderzoek bij een schijnbaar ernstig verwijt “zo snel mogelijk” afgerond moet worden. Juist als het meldingen rondom een belangrijk thema zoals sociale veiligheid betreft, zou het onderzoek zorgvuldig en niet “zo snel mogelijk” gedaan moeten worden, toch?

    • Ken Lambeets schreef op 31 oktober 2022 om 18:35

      Dank voor uw reactie en voor de opmerkzaamheid. Wat betreft punt 1 heb ik de tekst aangepast.

  2. Anomiem schreef op 2 november 2022 om 11:12

    Dan moeten ze maar eens zorgen dat een VOG verplicht wordt afgenomen, het maakt niet uit welke afdeling of persoon.

    Dit gebeurd huidig namelijk helemaal niet!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!