De verkiezingen: op welke uni’s zijn ze in trek?
Al een paar jaar ligt de opkomst van de studentenraad in Nijmegen tussen de 33 en 35 procent. Is dat hoog of laag? Vox peilt de opkomst bij alle universiteiten en noteert vreugde (‘hoogste opkomst ooit’) en verdriet (‘verkiezingen afgeblazen wegens gebrek aan kandidaten’).
Het stembusritueel voltrekt zich in twaalf van de dertien universiteiten in de lente, waarbij tussen de twee en vier studentenpartijen strijden om de zetels. In Eindhoven waren de laatste verkiezingen in december vorig jaar. In Nijmegen hebben de studenten sinds maandag gelegenheid een stem uit te brengen, morgen volgt de uitslag.
Het kost weinig moeite teleurstelling op te tekenen over de opkomst. Het ‘was weer bedroevend’, schrijft de website van het Groningse universiteitsblad over de deze week afgesloten verkiezingen. ‘Studenten stemmen nauwelijks’, zo verwijst het bericht naar het opkomstpercentage van bijna 28 procent. Maar het kan nog slechter.
(tekst loopt door onder de infographic)
Wat opvalt is dat naast Groningen ook bij de andere grote en algemene universiteiten de opkomst achterblijft. De Universiteit van Amsterdam noteert bij de verkiezingen begin deze maand nog geen 20 procent, Leiden doet het een tikkeltje beter (19,9 procent), terwijl Utrecht niet verder komt dan 18 procent. In deze divisie doet Nijmegen het uitstekend, met een opkomst die al een aantal jaren schommelt tussen de 33 en 35 procent.
Verkiezingen afgelast
Het droevigste nieuws komt van de Vrije Universiteit Amsterdam: hier werden de verkiezingen vorige maand afgeblazen omdat maar acht studenten animo toonden voor de negen beschikbare zetels. ‘Ongehoord’, kopte universiteitsblad Advalvas over dit unicum voor de universiteit. De lijsttrekkers van de twee VU-partijen gaven de schuld aan het leenstelsel.
In Tilburg stemt bijna de helft van de studenten
De drie technische universiteiten scoren met de opkomst ongeveer even goed als Nijmegen (Twente met 34 procent) of nog hoger: Eindhoven noteert 38 procent, Delft ruim twee punten hoger, met 40,6 procent volgens universiteitsblad Delta ‘de hoogste opkomst ooit’. Dat kleiner niet per se stemlustig maakt, toont het verschil tussen Maastricht en Tilburg. In Maastricht bleef bij de laatste verkiezingen de teller steken op 25,5 procent. De Tilburgse studenten tonen in Nederland veruit de grootste stemlust, met een opkomst van 49 procent bij de verkiezingen vorige maand.
Hier lees je de actuele opkomstcijfers van de Radboud Universiteit.