Onderzoek uitleggen in 180 seconden

13 jan 2015

In drie minuten je onderzoek uitleggen op een manier dat iedereen het snapt. Oh ja, het moet in het Engels én Powerpoint is niet toegestaan. Eitje? Denk dan eens na of je mee wilt doen aan Famelab.

Foto: Nederlander Pádraic Flood, winnaar van de internationale Famelab 2014. (YouTube)
Foto: Nederlander Pádraic Flood, winnaar van de internationale Famelab 2014. (YouTube)

Best moeilijk, bèta- of medisch onderzoek uitleggen zodat zelfs tante Jo het snapt. Toch is dat de uitdaging waar jonge wetenschappers zich aan kunnen wagen door zich op te geven voor Famelab, een internationale presentatiewedstrijd voor wetenschappers. Voor het eerst is een van de voorrondes in Nijmegen. Daarnaast zijn er ook nog voorrondes in Wageningen, Groningen en Leiden.

180 seconden
Famelab begon in 2005 als een landelijke wedstrijd in het Engelse Cheltenham om de wetenschap inzichtelijk te maken voor het grote publiek. Sinds 2007 is het een internationale wedstrijd geworden. Wetenschappers krijgen 180 seconden om hun onderzoek in het Engels uit te leggen. Het gebruik van Powerpoint is verboden. De publieke omroep NTR wijdt een hele uitzending aan Famelab.

Om mee te doen aan de wedstrijd hoef je geen medewerker van de Radboud Universiteit te zijn, zegt Iris Kruijen, wetenschapsredacteur van de Radboud Universiteit. ‘Ook mensen die bijvoorbeeld werken bij een onafhankelijk onderzoeksinstituut zijn welkom. Sterker nog, zelfs studenten mogen meedoen. De enige voorwaarde is dat je tussen de 21 en 40 jaar bent en je onderzoek over een bèta- of medisch onderwerp gaat.’

Deelnemers hoeven niet bang te zijn dat ze zomaar in het diepe worden gegooid, zo vertelt Kruijen. ‘Alle deelnemers krijgen een workshop. Juist voor de wetenschappers met weinig ervaring is het ontzettend leerzaam dus. En goed nieuws: er is nog plek!’ / Jolene Meijerink 

Meer informatie over de wedstrijd vind je hier. Enthousiast? Aanmelden kan hier. De voorronde in Nijmegen is op 19 februari.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!