Online studentenstapavond: ‘Ik heb eindelijk weer eens gedanst’

29 mei 2020

Al maanden zijn de kroegen leeg. Stapavonden zijn daarmee ook uit het studentenleven verdwenen. Masterstudenten Evelien en Heleen besloten dat het tijd werd voor een online variant.

Dansen, vrienden ontmoeten, flirten: het is er allemaal niet meer bij voor Nijmeegse studenten. Een groot gemis voor wie vaak in de kroeg te vinden was. Zo ook voor masterstudenten gezondheidspsychologie Evelien en Heleen. Evelien: ‘Ik mis het contact met andere mensen, dat je iemand tegen het lijf loopt en een praatje maakt.’

Livestream

Livestream met dj vanuit Café van Rijn

Om die leegte te vullen, staken de vriendinnen de koppen bij elkaar. Zo ontstond het idee voor een online stapavond. Evelien: ‘Mijn huisgenoot wilde de website wel maken, toen werd het echt concreet.’ Via de site kunnen mensen op vrijdagavond een livestream bekijken van verschillende kroegen, ze kunnen samen dansen of ‘naar buiten gaan’ om te kletsen via Zoom. Vooralsnog kun je alleen bij Café van Rijn online terecht. De andere kroegen hebben het momenteel te druk met de heropening die gepland staat voor 1 juni.

Kroegbazen

Twee maanden duurde het om de avond op poten te krijgen. De masterstudenten wilden graag een samenwerking aangaan met meer cafés in Nijmegen. ‘Maar kroegbazen zijn niet de makkelijkste personen om te bereiken’, vertelt Heleen. ‘Er was een moment waarop we dachten dat het helemaal niet ging lukken omdat we weinig respons kregen. Toen zijn we met een fles wijn in het park gaan zitten en hebben we ze allemaal nog eens gebeld.’

‘Ik mis het contact met andere mensen’

Dat wierp zijn vruchten af: afgelopen week was de eerste editie van de online stapavond. Honderdzestig mensen bekeken de livestream met dj in Café van Rijn. Rond de dertig accounts (waaronder veel groepjes) lieten hun gezicht zien via Zoom. ‘Ik heb eindelijk weer eens gedanst,’ zegt Evelien, zelfs haar ouders kwamen online mee feesten en waagden een dansje. ‘Dat was wel heel komisch,’ lacht Heleen. Er werd geflirt via privéberichten. En er gaan zelfs geruchten dat voor twee feestgangers al een date in het verschiet ligt.

Online

Een geslaagde avond, vinden de vriendinnen. Genoeg reden om het idee voorlopig voort te zetten. En hoewel de kroegen mondjesmaat weer open kunnen, denken Evelien en Heleen niet dat een ouderwetse stapavond er op korte termijn in zit. ‘Het was wel spannend om telkens de nieuwe maatregelen aan te horen. We waren soms stiekem toch wel blij dat we nog even de tijd kregen om de online stapavond door te laten gaan.’ Maar ook Evelien en Heleen staan natuurlijk veel liever écht in de kroeg.

Vrijdag 29 mei is er weer een digitale stapavond. Meedoen? Ga naar onlinestapavond.nl. De avond is opnieuw ‘in’ Café van Rijn, inclusief dj en radje draaien. 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!