Online tool om de klas te veranderen
Een website waarmee je met een druk op de knop de ideale klassenindeling krijgt. Ontwikkelingspsychologe Yvonne van den Berg weet dat leerkrachten erop zitten te wachten.
Leerkrachten weten wel dat de indeling in de klas ertoe doet, maar daar een goede draai aan kunnen geven, is een tweede. Tijdens de opleiding wordt ze er weinig over bijgebracht. In de praktijk doet elke leerkracht wat anders, is de indruk van ontwikkelingspsychologe Yvonne van den Berg. De ene docent haalt vrienden of vriendinnen het liefst uit elkaar, de andere wil per se jongens naast meisjes, een derde zweert bij het naast elkaar zetten van tegenpolen.
Ontwikkelingspsychologe Yvonne van den Berg merkte tijdens haar onderzoek dat docenten heel blij zijn met de aandacht die zij geeft aan de plek van leerlingen in de klas. ‘Ze weten dat het belangrijk is, maar er is geen handboek – of een hoofdstuk in een handboek – dat zegt hoe ze de klassenindeling het beste kunnen aanpakken’, zegt Van den Berg.
Lastige kinderen
Ze liet leerlingen uit 27 klassen vragenlijsten invullen over elkaar. Wie vinden ze aardig, wie beslist niet? Daarna gooide Van den Berg de klassenindeling om. Toen de leerlingen de vragenlijst na tien weken opnieuw invulden, bleken de relaties opvallend verbeterd.
Van den Berg heeft nu een online tool ontwikkeld die leerkrachten kunnen gebruiken bij het indelen van de klas. Hun leerlingen vullen vooraf een vragenlijst in, vergelijkbaar met de lijst vragen die Van den Berg gebruikte tijdens haar onderzoek.
De leerkracht kan een tot drie doelen stellen, zoals ‘negatieve relaties in de klas positiever maken’, ‘ondersteunen van de sociaal zwakke leerlingen’ of ‘lastige kinderen uit elkaar halen’. Daarna voert de docent nog even een plattegrond in van de klas en geeft hij of zij aan of bepaalde leerlingen, zoals slechthorende kinderen, op een bepaalde plek moeten zitten. ‘En dan is het een kwestie van een druk op de knop’, zegt Van den Berg. / Martine Zuidweg
Paul Beckers schreef op 25 januari 2018 om 20:20
Hoor en lees veel goede dingen over stoeltjesdans. Probeer al 2 weken te registreren zonder resultaat op deze (denk en hoop ik) fantastische website. De mail met de vraag wanneer het weer gaat werken wordt niet beantwoord.
Jammer want de nood in groep 7 is hoog!
Piet schreef op 3 april 2018 om 12:39
hopelijk