Ontslagen hoogleraar krijgt vier ton

27 jan 2015

Het Radboudumc in Nijmegen moet voormalig hoogleraar en afdelingshoofd Hans Blickman een afkoopsom betalen van vier ton. Dat heeft de hoogste rechter bevestigd.

Foto: Mihai Bojin
Foto: Mihai Bojin

Radioloog Hans Blickman werd in 2008 op staande voet ontslagen, omdat hij gefraudeerd zou hebben met vliegtickets en andere onkostendeclaraties. Hoewel de arts volgens de rechter inderdaad fouten gemaakt heeft – hem wordt ‘ernstige onzorgvuldigheid en slordigheid’ verweten – was ontslag op staande voet een te heftige straf. Helemaal omdat de hoogleraar twee dagen daarna sowieso al zou vertrekken bij het Radboudumc. Door het plotselinge ontslag liep Blickman de vier ton mis die hem was beloofd bij beëindiging van zijn contract op 1 oktober.

Business class
Blickman declareerde vliegreizen in business class terwijl was afgesproken dat hij economy class zou vliegen en liet het ziekenhuis betalen voor een ticket naar Boston dat hij niet gebruikte. Ook declareerde hij de rekeningen van de advocaat en de coach die hem bijstonden in gesprekken over zijn arbeidscontract. Tot slot liet hij het ziekenhuis betalen voor reizen die hij ná 1 oktober 2008 ging maken. ‘Hierbij heeft u uw secretaresse onder druk gezet om deze kosten alsnog te fiatteren’, schreef de raad van bestuur hem in 2008.

Dat had hij allemaal niet mogen doen, oordeelde de rechter eerder al in hoger beroep, maar het Radboudumc had ‘voor een minder ingrijpende maatregel kunnen en moeten kiezen’ dan onmiddellijk ontslag. De onterecht gedeclareerde kosten hadden bijvoorbeeld ook verrekend kunnen worden met de ontslagvergoeding.

Het ziekenhuis was het daar niet mee eens en ging in cassatie. Maar dat heeft dus niets opgeleverd. De uitspraak van het hoger beroep blijft staan, oordeelde de Hoge Raad in het recent gepubliceerde vonnis.

Naast de vier ton vergoeding, heeft de hoogleraar eerder een vergoeding geëist voor materiële en immateriële schade na het onterechte ontslag. Of die eis voor de rechter komt is nog onzeker. / HOP, Petra Vissers

0 reacties

  1. marijn schreef op 27 januari 2015 om 19:14

    Belachelijk. Geld, veel geld, dat op zoveel manieren zoveel beter besteedt kan worden, overmaken aan een of andere vent die het er op kosten van de zaak goed van neemt, zijn secretaresse onder druk zet en wat al niet meer. Tja, dit is helaas tekenend voor Nederland.

  2. Has schreef op 29 januari 2015 om 15:10

    Hoogleraar zou moeten staan voor hoge normen en waarden……anders valt er niks over te leren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!