Ontsnappen aan de werkelijkheid op DTRH

27 jun 2015

Wat is dit voor plek, waar je drie dagen kunt ontsnappen aan de werkelijkheid? Down The Rabbit Hole is in ieder geval meer dan een muziekfestival. Het is ook voer voor Nijmeegse filosofen. En de neurowetenschappers hebben er een lab.

Patti Smith kon op veel toeloop rekenen. Foto: Gerard Verschooten

‘Wie heeft er een verhaal te vertellen? Een filosofie over te brengen?’ De stem van cabaretier Eva Crutzen schalt door de microfoon over het Idyllisch veldje van het festivalterrein in Beuningen. Aan haar de taak als presentator van de Speaker’s Corner om mensen over te halen het keukentrapje te beklimmen en een spreekbeurt te geven. Op een dronken jongen met rossige baard na, voelen weinig festivalbezoekers zich geroepen het middelpunt van de belangstelling op te zoeken.

Daar is op gerekend. Naast eventuele spontane sprekers uit het publiek hebben óók Nijmeegse wetenschappers zich verzameld onder de intieme Tramontana, een tien meter hoge klimaatneutrale pleintent. Filosoof Lisa Doeland, verbonden aan het Soeterbeeck Programma, neemt het woord. Haar verhaal gaat over afval. ‘We zijn allemaal aan het consumeren geslagen, maar zou de wereld niet mooier zijn als we meer zelf zouden maken?’ Volgens Doeland is onze afstotende houding tegenover onze prullenbak niet terecht. ‘Duik er eens in, en zie wat je met afval kunt.’

Linda Couwenberg. Foto: Gerard Verschooten
Linda Couwenberg. Foto: Gerard Verschooten

Op de achtergrond is een groepje promovendi van het Donders Instituut in de weer met het klaarzetten van zes laptops. Hier worden bezoekers uitgedaagd ‘Braingames’ te spelen, waarin zij economische beslissingen moeten nemen. Linda Couwenberg legt uit: ‘We willen weten of de bijzondere sociale context van invloed is op de resultaten. Zijn mensen op een festival eerder geneigd om elkaar iets te gunnen, of met elkaar te delen, dan in de buitenwereld?’

Down the Rabbit hole, Beuningen met o.a Patti Smith, 27-6-2015 . dgfoto.
Braingaming op het Idyllisch Veldje. Foto: Gerard Verschooten

Zusje van
Na de relatief succesvolle eerste editie van Down The Rabbit Hole van vorig jaar, bouwt ‘het zusje van Lowlands’ gestaag verder aan haar reputatie. Ook dit jaar heeft de organisatie weer muzikale grootmachten aan zich weten te binden, zoals Iggy Pop, Damien Rice en The War on Drugs. Toch is Down The Rabbit Hole geen festival voor dagjesmensen – bezoekers kunnen alleen weekendkaarten kopen – en draait het niet enkel om de muziek. ‘Het gaat er juist om dat je met z’n allen die drie dagen en nachten doorbrengt in dat parallelle universum’, aldus festivaldirecteur Eric van Eerdenburg tegen 3voor12.

Down the Rabbit hole, Beuningen met o.a Patti Smith, 27-6-2015 . dgfoto.. Nijmegen, 27-6-2015 . dgfoto.
De Hotot, grootste tent, loopt leeg. Foto: Gerard Verschooten

Down The Rabbit Hole, zoals het de naam betaamt, doet zijn best om dat parallelle universum te creëren. Bezoekers graven zich drie dagen in: slapen in tenten, eten buiten, luisteren naar dezelfde muziek. Het dagelijkse nieuws lezen ze in Het Gat, losbladig dagelijks magazine van DTRH. Kleine concessie: over het hele terrein kan wel verbinding gemaakt worden met wifi.

Het valt sowieso wel mee, met dat utopische beeld van het festival als plek van ultieme vrijheid. Je zou Down Te Rabbit Hole ook kunnen zien als kapitalistisch product, dat tot in de details is georganiseerd om het financieel gewin te maximaliseren. Aldus Radboud-filosoof en festivalliefhebber Andrew Smith, tijdens zijn voordracht op de Speaker’s Corner. Aan de andere kant: bezoekers krijgen hier wel de kans mensen te ontmoeten en te doen wat zij leuk vinden. Als dat geen vrijheid is. / Mathijs Noij

De Speaker’s Corner, met filosofen van het Soeterbeeck Programma, en de Brain Games van het Donders Instituut zijn vandaag en morgen ook te vinden zijn op het Idyllisch veldje vanaf 15.00 uur.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!