Ontsnappen uit ‘brandende’ studentenkamer: brandweer werkt aan bewustwording met escaperoom

21 aug 2024

Kun je op tijd ontsnappen uit je studentenkamer wanneer er brand uitbreekt? Die vraag staat centraal in de escaperoom van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. ‘Of deelnemers het nu halen of niet, het gaat er vooral om dat studenten zich bewust worden van de brandgevaren in hun huis.’

‘Oh man, wij zijn hier echt slecht in,’ roept Xavier (15) hardop. Zijn noodkreet is begrijpelijk. Het oplossen van de puzzels in de escaperoom van de brandweer, waar hij dinsdagmiddag samen met zijn vrienden Isaac (16) en Thijs (15)* aan deelneemt, verloopt niet bepaald vlot.

Brandweer Gelderland-Zuid, onderdeel van de veiligheidsregio, stond maandag met de escaperoom op de introductiemarkt; gisteren was de stellage op de Grote Markt te vinden. Het doel van de escaperoom is om studenten op een ludieke manier bewust te maken van brandveiligheid. Deelnemers moeten in een nagebouwde studentenkamer op zoek gaan naar onveilige situaties. Als ze die vinden en oplossen, krijgen ze een deel van een code waarmee ze uiteindelijk de deur kunnen openen. Dit moet binnen 10 minuten gebeuren.

Isaac (L), Thijs en Xavier aan de slag met de rookmelders. Foto: Diede van der Vleuten

Druk opvoeren

In de escaperoom zijn de lampen na een minuut of vijf inmiddels rood geworden en komt er langzaam rook uit de wasmachine. Het drietal weet: de tijd dringt. ‘Die rook die jullie nu inademen, kan binnen drie minuten dodelijk zijn,’ voert brandweerman Wiljan Gerritzen, die vanuit de hoek van de ruimte het tafereel gadeslaat, de druk op.

‘Hier, check deze brandmelder,’ zegt Thijs terwijl hij het apparaat van het plafond draait. ‘Bij ons thuis piepen ze als ze test,’ merkt Xavier slim op wanneer de drie erachter komen dat het apparaat geen geluid maakt. Na wat gepruts ontdekken ze dat de batterijen ontbreken. Nadat ze deze elders in de ruimte hebben gevonden, is het tijd om het apparaat te testen en daarmee een deel van de puzzel op te lossen.

Met nog 1 minuut en 17 seconden op de klok – er zijn enkele hints gebruikt – lukt het de drie uiteindelijk om de code te kraken en de deur te openen. Daarmee brengen ze zichzelf in veiligheid: In sneltreinvaart stormen de drie de benauwde cabine uit.

Helemaal klaar zijn ze nog niet: Gerritzen wil eerst nog even nabespreken wat ze hebben gedaan en controleren of ze hebben begrepen waarom de situaties onveilig waren.

De drie jongens zijn nog geen studenten, maar zitten in de vijfde klas van het Stedelijk Gymnasium. Over twee jaar gaan ze misschien ook op kamers. ‘Het was leuk om te doen,’ vertelt Isaac na afloop. ‘Maar het was wel echt warm binnen.’ Xavier vult aan: ‘Ik ga sowieso mijn rookmelder goed checken.’

Lange lijst brandgevaren

Dinsdag komen de hele dag introductiegroepjes en scholieren van het Stedelijk Gymnasium, dat even verderop ligt, langs. ‘Het snelste groepje had nog 5 minuten en 52 seconden over,’ vertelt Gerritzen. ‘En dat zonder hulpmiddelen. Dat was erg goed. Maar er was ook een groepje dat het niet heeft gehaald. Dan geven we ze toch wat extra tips mee over waar ze op moeten letten. Of studenten het halen of niet, daar gaat het ons niet echt om, het gaat er vooral om dat ze zich bewust worden van mogelijk brandgevaar en dat ze kritisch kijken naar hun eigen huis.’

Want de lijst met potentiële brandgevaren is lang – langer dan studenten vaak denken, weet Gerritzen. Van oververhitte opladers en drogers die vol stof zitten tot brandmelders die onklaar zijn gemaakt om te kunnen roken en vluchtwegen die volledig geblokkeerd zijn met bierkratten: de brandweer komt het allemaal tegen. En dat er slechts luttele seconden nodig zijn voordat de boel in de hens vliegt, bleek begin dit jaar nog in SSH&-complex Hoogeveldt. Daar waren zestien kamers enkele weken onbewoonbaar nadat de vlam in de pan was geslagen bij het bakken van oliebollen.

Meer informatie en tips over brandveiligheid in studentenhuizen zijn te vinden op de website van de brandweer.

* De achternamen van de drie scholieren zijn bekend bij de redactie.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!