Ontsnappen uit ‘brandende’ studentenkamer: brandweer werkt aan bewustwording met escaperoom
Kun je op tijd ontsnappen uit je studentenkamer wanneer er brand uitbreekt? Die vraag staat centraal in de escaperoom van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. ‘Of deelnemers het nu halen of niet, het gaat er vooral om dat studenten zich bewust worden van de brandgevaren in hun huis.’
‘Oh man, wij zijn hier echt slecht in,’ roept Xavier (15) hardop. Zijn noodkreet is begrijpelijk. Het oplossen van de puzzels in de escaperoom van de brandweer, waar hij dinsdagmiddag samen met zijn vrienden Isaac (16) en Thijs (15)* aan deelneemt, verloopt niet bepaald vlot.
Brandweer Gelderland-Zuid, onderdeel van de veiligheidsregio, stond maandag met de escaperoom op de introductiemarkt; gisteren was de stellage op de Grote Markt te vinden. Het doel van de escaperoom is om studenten op een ludieke manier bewust te maken van brandveiligheid. Deelnemers moeten in een nagebouwde studentenkamer op zoek gaan naar onveilige situaties. Als ze die vinden en oplossen, krijgen ze een deel van een code waarmee ze uiteindelijk de deur kunnen openen. Dit moet binnen 10 minuten gebeuren.
Druk opvoeren
In de escaperoom zijn de lampen na een minuut of vijf inmiddels rood geworden en komt er langzaam rook uit de wasmachine. Het drietal weet: de tijd dringt. ‘Die rook die jullie nu inademen, kan binnen drie minuten dodelijk zijn,’ voert brandweerman Wiljan Gerritzen, die vanuit de hoek van de ruimte het tafereel gadeslaat, de druk op.
‘Hier, check deze brandmelder,’ zegt Thijs terwijl hij het apparaat van het plafond draait. ‘Bij ons thuis piepen ze als ze test,’ merkt Xavier slim op wanneer de drie erachter komen dat het apparaat geen geluid maakt. Na wat gepruts ontdekken ze dat de batterijen ontbreken. Nadat ze deze elders in de ruimte hebben gevonden, is het tijd om het apparaat te testen en daarmee een deel van de puzzel op te lossen.
Met nog 1 minuut en 17 seconden op de klok – er zijn enkele hints gebruikt – lukt het de drie uiteindelijk om de code te kraken en de deur te openen. Daarmee brengen ze zichzelf in veiligheid: In sneltreinvaart stormen de drie de benauwde cabine uit.
Helemaal klaar zijn ze nog niet: Gerritzen wil eerst nog even nabespreken wat ze hebben gedaan en controleren of ze hebben begrepen waarom de situaties onveilig waren.
De drie jongens zijn nog geen studenten, maar zitten in de vijfde klas van het Stedelijk Gymnasium. Over twee jaar gaan ze misschien ook op kamers. ‘Het was leuk om te doen,’ vertelt Isaac na afloop. ‘Maar het was wel echt warm binnen.’ Xavier vult aan: ‘Ik ga sowieso mijn rookmelder goed checken.’
Lange lijst brandgevaren
Dinsdag komen de hele dag introductiegroepjes en scholieren van het Stedelijk Gymnasium, dat even verderop ligt, langs. ‘Het snelste groepje had nog 5 minuten en 52 seconden over,’ vertelt Gerritzen. ‘En dat zonder hulpmiddelen. Dat was erg goed. Maar er was ook een groepje dat het niet heeft gehaald. Dan geven we ze toch wat extra tips mee over waar ze op moeten letten. Of studenten het halen of niet, daar gaat het ons niet echt om, het gaat er vooral om dat ze zich bewust worden van mogelijk brandgevaar en dat ze kritisch kijken naar hun eigen huis.’
Want de lijst met potentiële brandgevaren is lang – langer dan studenten vaak denken, weet Gerritzen. Van oververhitte opladers en drogers die vol stof zitten tot brandmelders die onklaar zijn gemaakt om te kunnen roken en vluchtwegen die volledig geblokkeerd zijn met bierkratten: de brandweer komt het allemaal tegen. En dat er slechts luttele seconden nodig zijn voordat de boel in de hens vliegt, bleek begin dit jaar nog in SSH&-complex Hoogeveldt. Daar waren zestien kamers enkele weken onbewoonbaar nadat de vlam in de pan was geslagen bij het bakken van oliebollen.
Meer informatie en tips over brandveiligheid in studentenhuizen zijn te vinden op de website van de brandweer.
Burgemeester op bezoek
De escaperoom en de hoogwerker die ernaast geparkeerd staat, trekken veel bekijks op de Grote Markt. Ook burgemeester Hubert Bruls neemt een kijkje in de ruimte. De uitdaging zelf aangaan, wil hij niet. ‘Ik zag al meteen wat er mis was,’ zegt hij met een vette knipoog. Wél laat hij zich aandachtig bijpraten over de brandgevaren in studentenhuizen en de controles die de brandweer houdt.
Aan enkele introlopers van studievereniging Postelein (Pedagogische Wetenschappen en Onderwijswetenschappen) gaat het tafereel grotendeels voorbij. Niet iedereen lijkt evenveel zin te hebben in een escaperoom over brandveiligheid; de groepjes moeten namelijk ook een lijst met opdrachten uitvoeren.
Eén daarvan is op de foto gaan met een bekende Nederlander. Of de brandweerlieden daar misschien mee kunnen helpen? ‘Hij heeft in de krant gestaan,’ roept Gerritzen terwijl hij naar collega Gijs Gommers wijst, die praktisch naast de burgemeester staat. Met een grote lach op zijn gezicht staat Gommers de studenten te woord.
Wanneer Bruls uiteindelijk toch wordt herkend door een van de mentoren, ontstaat er ineens een drukte om met hem op de foto te gaan. Met een lach en een grap laat de burgervader het allemaal gebeuren. En tussen de fotoshoots door maakt de brandweer dankbaar gebruik van de gelegenheid om de studenten toch nog wat bij te brengen over brandveiligheid.
* De achternamen van de drie scholieren zijn bekend bij de redactie.