Ook hoofddocent mag voortaan promotie doen

09 jun 2017

Behalve hoogleraren mogen ook universitair hoofddocenten voortaan een promovendus begeleiden. De Eerste Kamer stemde deze week in met een wetsvoorstel. Universitair hoofddocent Lotte Jensen en letterendecaan Margot van Mulken hopen dat de Nijmeegse universiteit niet achterblijft.

Letterendecaan Margot van Mulken riep het twee jaar geleden al: geef universitair hoofddocenten (UHD’s) het recht om promotor te zijn. Zij zijn het immers die de dagelijkse begeleiding van onderzoekers op zich nemen. Gek om dan een hoogleraar die van een afstandje meekijkt als promotor op het proefschrift te vermelden. Ze is dan ook blij met de wetswijziging die dat regelt.

Net als universitair hoofddocent bij letteren en lid van de Jonge Akademie Lotte Jensen. ‘De Jonge Akademie ijvert er al tien jaar voor en is blij en trots!’, mailt Jensen in reactie op de wijziging.

Beurzen
Of ze te vroeg juichen is nog even de vraag. Universiteiten zijn niet verplicht de nieuwe regels te hanteren. Maar Van Mulken en Jensen hopen van harte dat het Nijmeegse college van bestuur meegaat in de wetswijziging. Van Mulken: ‘Voor je carrière is het als universitair hoofddocent goed als je kunt zeggen dat je ook promotor bent geweest. Dat helpt bij het doen van aanvragen voor nieuwe beurzen.’

‘Dan ga je als universitair hoofddocent met je ERC, Vidi of Vici ergens anders heen’

Als een schaap over de dam is, moet de rest wel volgen, zegt Jensen. ‘Anders verliest een universiteit natuurlijk haar aantrekkelijkheid ten opzichte van andere universiteiten. Dan ga je als universitair hoofddocent met je ERC, Vidi of Vici ergens anders heen.’ Goede onderzoekers dreigen naar elders te verkassen waar ze wél promoties mogen begeleiden, denkt ook Van Mulken. ‘Dit heb ik UHD’s hier inderdaad horen zeggen.Het gaat dus om meer dan een formaliteit.’

Serieus
De verruiming van het promotierecht werd ook bedongen door de vereniging van universiteiten VSNU. In andere landen mag het namelijk al lang. Eerder was er nog weerstand tegen een versoepeling van de regels. ‘We hebben niet voor niets hoogleraren’, stelden vooral hoogleraren. Zij waren aangesteld om de kwaliteit van het onderzoek binnen de faculteit te waarborgen en van hen mocht toch verwacht worden dat ze die taak serieus namen.

In het voorstel dat de Eerste Kamer heeft goedgekeurd, hebben hoogleraren echter nog steeds een belangrijke rol. Zij zijn het die bepalen welke UHD een promotie op zich mag nemen. De Tweede Kamer had liever gezien dat iedereen met een doctorstitel het promotierecht kreeg, maar zo ver wilde de Eerste Kamer niet gaan.

Verzoek
Mocht zich een UHD bij haar melden met een verzoek om een promotie te mogen begeleiden – wel graag iemand met een beurs en begeleidingservaring – dan zal decaan Van Mulken daar zeker welwillend op reageren.

Het college van bestuur beraadt zich nog op een reactie

 

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!