Ook na tijdelijke bezetting hamert medezeggenschap op gedogen studentprotest
In een vergadering met de medezeggenschap noemde het college van bestuur de tijdelijke bezetting van een collegezaal een ‘nieuwe stap’ in het protest. Immers: deze actie, in tegenstelling tot het tentenkamp, belemmert het onderwijs op de universiteit. Leden van ondernemings- en studentenraad drukten de bestuurders op het hart niet te escaleren.
De gezichten van de universiteitsbestuurders stonden strak toen zij donderdagmiddag bij de Aula arriveerden. Vlak daarvoor had een groep actievoerders het tentenkamp voor het Montessorigebouw ingeruild voor een onderwijszaal in het Collegezalencomplex. Ze hadden daarvoor geen toestemming van de universiteit en noemden het een ‘tijdelijke bezetting’. Een klein groepje klom zelfs het dak op om boven het Cultuurcafé met Palestijnse vlaggen te zwaaien.
Spoedvergadering
De reden dat het college van bestuur zich bij de Aula meldde, was een extra ontmoeting met de ondernemings- en studentenraad. Naar aanleiding van het voortdurende studentenprotest tegen het geweld in Gaza werd er een spoedvergadering ingepland.
‘Sinds vanmiddag is nu ook een zaal in het Collegezalencomplex zonder toestemming in gebruik genomen’, zei collegevoorzitter Daniël Wigboldus. ‘We hebben aan een woordvoerder van de demonstranten aangegeven dat het reguliere proces van onderwijs en onderzoek, waarvoor wij ons verantwoordelijk voelen, op deze manier verstoord wordt. Er is zojuist een nieuwe stap gezet, die het ook voor ons heel moeilijk maakt.’
Ademhalen
Volgens Wigboldus was er ‘tot een paar uur geleden’ goed contact tussen het college van bestuur en de actievoerders. Hij lijkt daarmee de gebeurtenissen van vanmiddag als een kantelpunt te zien. Al nuanceerde hij dat niet lang daarna. ‘Als zoiets zich voordoet moet je even ademhalen om te kijken wat er gebeurt. In die fase zitten we nu.’
Vanuit de medezeggenschap klonken complimenten voor de manier waarop het college tot nu toe met de demonstratie is omgegaan. In tegenstelling tot in Utrecht en Amsterdam kozen de bestuurders er tot dusverre voor het protest niet af te kappen met een politieactie.
‘Dit is simpelweg een studentenmanier van demonstreren’
Leden van de medezeggenschap drukten de bestuurders op het hart die ingezette lijn van de-escalatie voort te zetten. Ondernemingsraadlid Peter van der Heiden wees het college er zelfs op dat de Nijmeegse universiteit een rijke historie heeft als het aankomt op bezettingen. ‘Dat is simpelweg een studentenmanier van demonstreren’, zei hij. ‘Zolang dat geweldloos blijft, zou ik het college willen aanraden terughoudend te zijn.’
Veiligheid
Toch leven er ook zorgen: Wilma Philipse vroeg aandacht voor de gevoelens van onveiligheid die studenten en medewerkers uit het conflictgebied ervaren. Als studieadviseur bij de bètafaculteit hoort zij dit soort verhalen uit eerste hand. Dorian Schaap vroeg naar de veiligheid van de demonstranten die ’s nachts op het universiteitsterrein verblijven. ‘Dat dit niet mag, betekent niet dat je als universiteit geen verantwoordelijkheid hebt voor de mensen die er toch zijn.’
Uit de vragen van de medezeggenschap klonk vanmiddag veel steun door voor de eisen van de demonstranten. Wat moet er gebeuren voordat het college van bestuur die inwilligt? Ook werd stevig gehamerd op het publiceren van een overzicht van samenwerkingen tussen de Radboud Universiteit en Israëlische instellingen.
Dat wil het college van bestuur zeker laten zien. ‘Daar zijn we hard mee bezig, maar dat kost tijd’, zei Wigboldus. Bovendien wil het bestuur alle internationale samenwerkingen in kaart brengen. ‘Ons uitgangspunt is steeds geweest: dat gaan we niet voor één specifiek land doen.’ Waarop onder anderen Lau Schulpen vroeg of de situatie in Gaza niet om een uitzondering vraagt.
Nieuwe geluiden
Meermaals zeiden de collegeleden open te staan voor nieuwe geluiden – hun standpunten staan niet vast. Wigboldus merkte op ook niet uit te sluiten dat de banden met Israël op een gegeven moment toch worden bevroren, bijvoorbeeld wanneer het Internationaal Gerechtshof zou vaststellen dat Israël schuldig is aan genocide in Gaza.
Hoe dan ook ligt de bal bij het college, antwoordde Wigboldus op vragen van een studentenraadslid. ‘Onze handtekeningen staan eronder als we een samenwerking aangaan met buitenlandse instellingen, dus ook als we een verband verbreken.’ Wat dat betreft zijn de actievoerders dus bij het college aan het juiste adres.
Tom schreef op 16 mei 2024 om 22:44
Het ontbreekt mij nog hoe het argument voor de “studentenmanier” een geldige is. Alsof het traditie is om jezelf onwelkom te maken in publieke ruimtes als bij de ingang van de sociale faculteit of tussen de mensen die met een biertje aan het relaxen zijn bij het cultuurcafe. Lekker in het zwart met gezichtbedekkende kleding met vlaggen zwaaien op het dak is zonder twijfel intimiderend en past niet op de campus. Waar mensen samen moeten komen en in gesprek moeten geraken, is er geen plek voor gezichtsbedekkende kleding. Ook al is het al landelijk afgesproken dat dit niet mag, gebeurt het in Nijmegen toch.
Wat gebeurt er als de RU besluit dat ze de banden toch niet gaan verbreken? Dan zijn de demonstranten op hun tenen getrapt, en onder het mom van “we stoppen niet” praten ze het goed om steeds een stapje verder te gaan. Een tijdelijk bezetting wordt een niet-zo-tijdelijke bezetting. Dan komt die gezichtsbedekkende kleding wel goed van pas. Als de politie er dan aan te pas komt kunnen ze de slachtofferrol in duiken. Dan is de RU weer tegen de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie.
Het CvB heeft een lastige taak, en ik leef eerlijk gezegd met ze mee. Uitgemaakt worden voor medeplichtige moordenaars van kleine kinderen in Gaza omdat ze onderzoekspartners in Israël niet de rug toe willen keren is niet op zijn plaats. Het tekent ook de partijen die dit wel doen, die disproportioneel hun vinger wijzen en “moordenaar” schreeuwen. Hopelijk gaan de demonstranten binnenkort hun energie steken in iets wat daadwerkelijk verschil zou maken.
Sanne schreef op 18 mei 2024 om 15:34
Je kunt hier tekenen tegen de boycot: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc8NcgnDj_3z50ykNNenGMCRTqWkw4naiCNaYxtWgwC_PPXHQ/viewform
Medewerker schreef op 17 mei 2024 om 10:11
Toch jammer dat het CvB beweert dat “het reguliere proces van onderwijs en onderzoek op deze manier verstoord wordt”, terwijl de zaal die bezet werd voor de periode dat de zaal bezet werd leeg stond en er geen onderwijs- of onderzoeksactiviteiten op het rooster stonden.
Door het op deze manier te verwoorden impliceert het CvB veel meer disruptie dan daadwerkelijk het geval was.
Ja ach ja schreef op 17 mei 2024 om 11:15
Onderdeel van het reguliere proces van onderwijs en onderzoek is dat je een zaal reserveert als je deze wil gebruiken. Het is dat je je aan dezelfde regels houdt als waar iedereen zich aan dient te houden. Deze actie ondermijnt het vertrouwen dat het CvB de demonstranten geschonken heeft.