Ook niet-hoogleraar mag voortaan een toga dragen bij promoties

10 sep 2024

Vanaf dit academisch jaar mogen alle benoemde leden van promotiecommissies aan de Radboud Universiteit een toga dragen. Het al dan niet dragen van een toga is een persoonlijke keuze – en dus niet verplicht.

Sinds vorige week, de start van het academische jaar, mogen alle benoemde leden van promotiecommissies een toga dragen. Dat bevestigt een universiteitswoordvoerder aan de redactie van Vox. Dat wil zeggen dat ook de copromotoren en alle stemgerechtigde leden van de promotiecommissie, de adviserende gastopponenten en de gastdeskundigen de mogelijkheid krijgen een toga te dragen.

Het al dan niet dragen van een toga is geen verplichting, maar een persoonlijke keuze. ‘Het mogen dragen van een toga drukt de gelijkwaardigheid binnen een promotiecommissie uit’, aldus de woordvoerder. Bij andere academische plechtigheden blijft het recht om een toga te dragen wél voorbehouden aan hoogleraren.

Met deze beslissing volgt de Radboud Universiteit het voorbeeld van enkele andere Nederlandse universiteiten. Ook aan de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht mogen alle leden van een promotiecommissie een toga dragen.

Promotierecht

Of deze aanpassing ook betekent dat alle universitair hoofddocenten aan de Radboud Universiteit voortaan het ius promovendi – het promotierecht of het recht om een graad toe te kennen aan een wetenschapper – krijgen, is op dit moment niet duidelijk. Die oproep deed de Radboud Jonge Akademie afgelopen juli nog op voxweb.nl.

In het artikel noemden Radboud Jonge Akademie-leden Mark Dingemanse en Mariska Kleemans het recht om een toga te dragen voor alle leden van de promotiecommissie vooral een symbolische kwestie. ‘Als het dragen van een toga een excuus is om geen ius promovendi toe te kennen, dan ben ik er uiteraard tegen’, zei Kleemans daar toen over.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!