Ook Nijmeegse studenten demonstreren morgen tegen langstudeerboete: ‘Het is een veel te heftige maatregel’
Een petitie tegen de langstudeerboete is inmiddels meer dan 52.000 keer ondertekend. Morgen gaan studenten en wetenschappers in Utrecht demonstreren. Ook vanuit Nijmegen trekken enkele groepen naar de Domstad.
Morgen, nog voordat het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB op het bordes staat, protesteert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op het Jaarbeursplein in Utrecht tegen de komst van de langstudeerboete. Politieke jongeren, onderzoekers en bestuurders doen mee. Vanuit Nijmegen reizen ook meerdere studenten af (zie kader).
Het nieuwe kabinet wil de duimschroeven aandraaien. Als de plannen uit het hoofdlijnenakkoord doorgaan, moeten studenten drieduizend euro extra collegegeld betalen zodra ze meer dan een jaar uitlopen in hun bachelor of master. Het zou om 95.000 studenten per jaar gaan die zo’n dergelijke langstudeerboete zouden krijgen.
Petitie
Studenten en politieke jongeren (ook van NSC en VVD) verzetten zich ertegen. De grootste oppositiepartij, GroenLinks-PvdA, heeft een petitie gelanceerd die al meer dan 52.000 keer is ondertekend.
Het platform WOinActie verklaart zich solidair met de studenten en komt ook naar Utrecht. Het roept de bestuurders van universiteiten en hogescholen op om mee te doen. “Het protest van de LSVb is gericht tegen de langstudeerboete, maar staat symbool voor de gehele bezuiniging op het hoger onderwijs en de afbraak van kennis in Nederland”, staat in een verklaring.
‘Niemand zou onnodig die extra druk moeten ervaren’
De nieuwe coalitie wil ook op onderzoek flink bezuinigen. In een recent debat vierde de PVV deze bezuinigingen als een overwinning op het vermeende woke-activisme aan de universiteiten. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf noemt dat revanchisme. Overigens zal hij het protest zaterdag niet bijwonen.
De demonstranten zouden op het Domplein samenkomen, maar de politie wilde liever dat de LSVb naar het Jaarbeursplein verhuisde. Mochten er onverwacht veel mensen komen opdagen, dan is daar ruimte voor. ‘Het is een beetje moeilijk te voorspellen’, zegt LSVb-voorzitter Elisa Weehuizen.
In elk geval zullen allerlei politieke jongerenorganisaties erbij zijn, net als de Landelijke Kamer van Verenigingen, universiteitenvereniging UNL, onderwijsvakbond AOb, platform WOinActie en de Nationale Jeugdraad.
Radboudstudenten in actie
Vanuit Nijmegen vertrekken morgen naar verwachting ook tientallen studenten richting Utrecht om te protesteren. Zo komt onder andere studentenvakbond AKKU met een groep, en reizen ook enkele andere studentenpartijen met aanhang die kant op.
‘Het is een veel te heftige maatregel’, steekt Koen Terheijden van SOFv (de koepel van studieverenigingen) van wal. Hij is morgen een van de sprekers die in de Domstad het podium betreedt. ‘Veel verenigingen vinden het nu al lastig om commissie- en bestuursleden te vinden. Terwijl verenigingen juist afhankelijk zijn van dat soort vrijwilligers. Maar omdat studenten bang zijn dat – bijvoorbeeld – een bestuursjaar te veel tijd en geld gaat kosten, haken ze af. Met zo’n boete maak je het alleen nog maar lastiger.’
En dat terwijl lidmaatschap bij een vereniging juist zo belangrijk is, benadrukt Terheijden. ‘Of het om een grote studentenvereniging of om een kleine cultuurvereniging gaat, het is een plek waar studenten zich thuis kunnen voelen en sociaal kunnen ontwikkelen. Het is van groot belang voor het sociale welzijn van studenten om met gelijkgestemden om te gaan, juist nu eenzaamheid onder studenten zo’n groot probleem is.’
Mo Quirijnen, voorzitter van studentenvakbond AKKU, sluit zich daarbij aan. ‘Maar niet alleen voor studenten die actief zijn bij verenigingen is die boete een probleem’, vult hij aan. ‘Het geeft ook een extra druk voor studenten die te kampen hebben met hun mentale gezondheid, vanuit een mindere financiële situatie komen, of die naast hun studie bijvoorbeeld nog mantelzorger zijn. Niemand zou onnodig die druk moeten ervaren. Daarom gaan wij protesteren.’