Ook zeventienjarige drinkt bier op de cantus

23 aug 2017 ,

Leuk, zo’n campuscantus waar het bier in pitchers over tafel gaat. Maar wat als je minderjarig bent en geen alcohol mag? Tijdens de intro geldt de regel: niet schenken aan zeventienjarigen. Toch gebeurt dat wel.

Kim (17) staat met een biertje in de hand tussen haar introbroertjes en –zusjes op het Erasmusplein dinsdagavond. ‘Mijn mentorouders schenken mij gewoon alcohol’, vertelt ze. Gelukkig maar, want de kersverse bedrijfskundestudent vindt dat het er nu eenmaal bij hoort in zo’n introductie. Tijdens de campuscantus vliegt het bier in pitchers over tafel. ‘Dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht’, zingen de studenten intussen vanaf houten banken.

Zeventienjarigen zijn deze week te herkennen aan een geel bandje. De instructie die medewerkers en mentoren vooraf kregen was: schenk minderjarigen geen alcohol. Daar houdt dus niet iedereen zich aan, weet ook Ilse, die begint aan de opleiding ALPO. ‘’s Middags lukt het me meestal wel een biertje te bemachtigen’, vertelt ze. In de avonduren gaat dat moeilijker – vaak helemaal niet. ‘Het is nu eenmaal zo, tot mijn achttiende zal ik mij in bochten moeten wringen om aan mijn biertjes te komen, helaas.’

Witteke van biologie staat luid zingend met een biertje op de banken. ‘Gisteren kreeg ik ook al wijn, en vandaag wordt het bier gewoon geschonken’, vertelt zij over haar ervaringen tot nu toe. Een andere biologie-eerstejaars, Isa, drinkt water. Ook zij is zeventien, maar voor haar maakt het niet uit dat ze officieel niet mee mag zuipen. ‘Ik drink sowieso niet.’

Helen, eveneens biologie, heeft ook geen moeite met de regel ‘geen drank onder achttien’. Ze heeft geen behoefte aan alcohol, zegt ze. Ook als ze in oktober achttien wordt, houdt ze het bij fris.

Gele bandjesdrager Van Dung, eerstejaars Chemistry uit Vietnam, vertelt dat hij wel nieuwsgierig is naar alcohol. Maar het eerste slokje bier dat hij deze week tot zich nam beviel hem nog niet echt goed. ‘Vies!’

Voordeel voor de niet-drinkers is dat ze minder vaak naar de wc hoeven. Voor de wel-drinkers bleken er iets te weinig Dixies, gelukkig waren de wc’s in het collegezalencomplex geopend. Dionne Aldus van de organisatie belooft volgend jaar meer hokjes te bestellen om alle drinkers met hoge nood beter van dienst te zijn.

[kader-xl]

Dat zeventienjarige studenten bier drinken tijdens de cantus, vindt Dionne Aldus, hoofd van de intro-organisatie, erg jammer. ‘Wij doen er alles aan om te voorkomen dat dat gebeurt.’ Volgens Aldus ligt er een belangrijke taak bij de tafelhoofden, een positie die wordt ingenomen door vrijwilligers van de studentenverenigingen. ‘Zij moeten een oogje in het zeil houden.’ Ook bij de papa’s en mama’s ligt de taak om hun minderjarige kindjes te ontmoedigen om te drinken. Gebeurt dat toch, dan zijn daar echter geen consequenties aan verbonden, vertelt Aldus.

 

Volgens het hoofd van de intro brengen minderjarige drinkers de cantus in verlegenheid. ‘Een mogelijke consequentie is dat het evenement in de toekomst niet meer toegankelijk is voor minderjarigen.’ Sterker, volgens Aldus zou het kunnen betekenen dat de cantus in de toekomst geen plek meer heeft in het programma van de introductie. ‘Dat zou heel jammer zijn.’

[/kader-xl]

 

Check alle foto’s van de cantus op de Facebookpagina van Vox.

2 reacties

  1. Docent schreef op 23 augustus 2017 om 13:02

    Wat mij betreft was dit de laatste cantus op de campus. Wanneer grijpt het CvB eindelijk in? Een universiteit die alcohol schenkt aan minderjarige studenten? Het opbouwen, soundchecken en afbreken vindt bovendien plaats als er mensen moeten werken op de campus. Het is geen pretje om met dat lawaai tentamens na te kijken. Het lijkt me ook in het belang van studenten dat docenten ongestoord hun werk kunnen doen.

    • Maria schreef op 24 augustus 2017 om 14:44

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!