Oost-Europese student krijgt vaker negatief BSA

05 dec 2019

Internationale studenten halen structureel minder vaak een positief BSA aan de Radboud Universiteit. Vooral studenten uit Oost-Europese landen presteren minder goed dan gemiddeld. De oorzaak ligt mogelijk in taalproblemen en het ontbreken van een sociaal vangnet.

Ruim 70 procent van de Nederlandse studenten haalt een positief bindend studieadvies (BSA), maar dat ligt moeilijker voor buitenlandse studenten. Het percentage internationale studenten met een niet-Duitse vooropleiding en een positief BSA schommelt al vijf jaar tussen de 50 en de 55. Omdat er steeds meer niet-Duitse internationale bachelorstudenten naar de Radboud Universiteit komen, neemt dat aantal in absolute cijfers wel sterk toe.

Vooral Bulgaren, Litouwers en Roemenen presteren vaker dan gemiddeld slecht, gevolgd door studenten uit Zuid-Korea, Spanje, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De Duitse studenten zijn een positieve uitzondering: het afgelopen collegejaar haalde 65 procent van hen een BSA en in het verleden presteerden ze vaak zelfs beter dan Nederlandse studenten. Ook na het eerste jaar presteren Duitse studenten gemiddeld beter. In opleidingen als Biologie en Psychologie treffen de Duitse studenten veel landgenoten. ‘Ze hebben veel steun aan elkaar en hun sociaal vangnet is groter dan dat van andere internationale studenten’, zegt beleidsmedewerker onderwijs Inez Vereijken.

Dat ligt anders voor bijvoorbeeld Koreanen die naar Nederland komen. ‘Op de middelbare school zijn ze minder gewend om hun mening te geven’, zegt Laura Derkse van het Team Internationale Werving van de Radboud Universiteit. ‘In vergelijking met Britse of Amerikaanse universiteiten is het voor hen makkelijker om Nederlandse instellingen binnen te komen, maar ze moeten hier wel meteen aan de bak. Studenten hebben soms moeite met die zelfstandigheid.’

Taaltoets

Ook tussen opleidingen zijn verschillen in hoeveel internationale studenten hun BSA halen. Het onderpresteren is het grootst in de letterenfaculteit. In alle Engelstalige opleidingen haalt minder dan 60 procent van de buitenlandse studenten hun BSA – alleen Business Administration doet het beter.

Het probleem is groter aan de Radboud Universiteit dan aan andere Nederlandse universiteiten. Elders doen internationale studenten het vaak zelfs beter dan de Nederlanders. ‘Dat komt mogelijk omdat wij nog niet lang Engelstalige bachelorprogramma’s aanbieden’, vermoedt teamleider Institutional Research Han Werts. ‘We streven ernaar dat internationale studenten op termijn ten minste net zo goed presteren als Nederlandse studenten.’

 ‘Veel Nederlandse studenten gaan op vrijdag naar huis, internationale studenten niet’

Een mogelijke oorzaak van het onderpresteren van buitenlandse studenten is een minder goede beheersing van het Engels. Tot nog toe volgde de Radboud Universiteit de richtlijnen van Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Volgens die richtlijnen kunnen studenten uit veertien landen, die een bachelor willen volgen in Nederland, worden vrijgesteld van een taaltoets. ‘Vanaf volgend collegejaar moeten de meeste studenten die een Engelse bacheloropleiding willen volgen, een taaltoets afleggen’, zegt Laura Derkse van het internationale wervingsteam.

Daarnaast blijkt dat de overgang van de middelbare school naar een buitenlandse universiteit voor veel internationale studenten een grote stap is. ‘Op hun achttiende komen ze in een andere cultuur terecht, met een nieuwe manier van studeren’, zegt Vereijken.

Studievaardigheden

De universiteit zoekt de oplossing daarom onder andere in het verbeteren van een gemeenschapsgevoel. ‘We besteden veel aandacht aan de ontvangst in Nederland en aan de huisvesting van nieuwe internationale studenten’, zegt Derkse.

Het uiteindelijke doel is dat internationale studenten zich beter thuis voelen aan de universiteit. ‘Veel Nederlandse studenten gaan op vrijdag naar huis, internationale studenten niet. Ze weten niet altijd waar ze naartoe kunnen of wie ze moeten bellen. Daarom worden er meer sociale activiteiten georganiseerd, zoals recent nog de Global Night’, aldus Vereijken.

Omdat de universiteit graag wil dat internationale studenten zich direct na aankomst in Nijmegen op hun plek voelen, wordt ook de introductie onder de loep genomen. Toekomstige Nederlandse en internationale bachelorstudenten lopen al enkele jaren samen de introductie, binnenkort gaan de masterstudenten dat ook doen. Tijdens de introductieweek wil de universiteit meer informatie aanbieden over studeren in Nederland. ‘Er wordt bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan studievaardigheden’, licht Derkse toe.

4 reacties

  1. J. Verschueren schreef op 7 december 2019 om 17:18

    Op deze gegevens wil,ik,reageren vanuit ervaring en mededelingen van een paar internationale studenten.(masters).
    De huisvestiging en het ontbrekende of zwakke sociale vangnet kan een rol spelen.
    Mij werd onlangs, door de expat, die nu bij mij huurt, dat de SSH&, van internationale studenten bijna de dubbele huur vraag.Op Hoogeveld €375, tegen €200 van nederlandse.
    SSH& schaft spullen, meubels, potten en pannen voor hen aan, maar dit wordt niet hun eigendom, mogen dit na afloop niet overdoen aan hun opvolger.Alles wordt opgehaald en gaat naar de stort.Dit zelf waargenomen, dat een aanhangwagen met ongeveer 10 bureaustoelen vertrok.Nagevraagd.Alles gaat weg.Verspilling, welke indruk ? Boosheid.
    Schijnt dat studenten maar tweemaal zes maanden bij SSH& kunnen huren!?Huidige expat huurster kwam op straat te staan, omdat haar tijd om was.Via veel te duur bemiddelings bureau nu bij mij.
    Bij vorige expat student was de behuizing zeer belabberd met depressie tot gevolg.
    Ook zei moest opzeggen, omdat ze niet de zes maanden vol hoefde te maken.
    Er schort dus ook bij de professionele opvang van internationale studenten nog al wat!
    Zij komen in een ongastvrije, zeer zakelijke verhuurorganisatie terecht.
    Contact met Nederlandse studenten gering?
    Beïnvloedt zeker hun psychisch welzijn en studieprestaties
    Zij kunnen zich moeilijk verenigen om klachten in te dienen.

    • Pieter schreef op 10 december 2019 om 10:38

      SSH& kost voor reguliere studenten al zeker 280 a 290 euro per maand, voor 85 euro per maand extra een volledig gemeubileerde kamer, met potten en pannen, is zeker geen slechte deal. Ja, er is inderdaad een zwak of ontbrekend sociaal vangnet, dat is iets wat ik zelf ook heb ervaren bij het verhuizen naar een ander land, dat is nou eenmaal zo, en daar kun je vooral als student of expat zelf iets aan doen. Uiteraard ligt er hier ook een zorgplicht voor de universiteit, door juiste voorlichting en eventueel het ondersteunen van internationale studentenorganisaties zoals ESN, maar ik denk niet dat het terecht is om het hele verhaal op het bordje van de universiteit te leggen, aangezien de universiteit als core business heeft om goed onderwijs te verzorgen.

      Internationale studenten zullen zich bewust moeten zijn van het feit dat studeren in een ander land veel meer energie en stress kost dan wat normaal gangbaar is, de cultuurschok, andere onderwijssystemen, dit zijn allemaal zaken waar ze extra aan moeten wennen. Ik denk niet dat het indienen van een gezamenlijke klacht hier veel aan gaat bijdragen (men is toch immers zelf verantwoordelijk om in het buitenland te gaan studeren?..)

  2. Harm schreef op 8 december 2019 om 19:11

    Lijkt me dan ook een goede zaak om het BSA voor oost-europese studenten bij te stellen tot de cijfers in lijn zijn met de rest van de studenten. Dit is gewoon onderbewuste discriminatie van de witte Nederlandse proifessoren en moet zo snel mogelijk aan banden gelegd worden.

    • Pieter schreef op 10 december 2019 om 10:39

      Dat is natuurlijk een idioot politiek correct idee. Het zou veel beter zijn om anoniem tentamens maken goed in te voeren, in plaats van voorkeurspolitiek te bedrijven over de rug van hardwerkende niet oost-europeanen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!