Op je vakantiedag naar het Huygens: Europa om de Hoek

30 apr 2015

VOX ON TOUR De bètafaculteit doet dit jaar voor het eerst in volle omvang mee met het landelijke initiatief Europa om de Hoek. Het publiek kan op de laatste dag van de meivakantie met eigen ogen zien wat er gebeurt met verkregen Europees onderzoeksgeld. 

Onderzoek Huygens in de etalage bij publieksdag Europees onderzoek. / Foto: bètafaculteit
Onderzoek Huygens in de etalage bij publieksdag Europees onderzoek. / Foto: bètafaculteit

Op 8, 9 en 10 mei zetten universiteiten, bedrijven en onderzoeksinstellingen hun deuren open om het grote publiek kennis te laten nemen van onderzoek. Steeds meer geld van de Europese Unie is hiermee gemoeid, reden voor Europa om de Hoek om te laten zien wat er eigenlijk mee gebeurt. Onderzoekers van het Huygens haalden ook deze week een grote Europese onderzoekbeurs binnen. Dat strookt met goede scores van universiteit en Radboudumc bij de werving van EU-gelden: zo’n 25 miljoen euro in 2012, bijna 40 miljoen in 2013 en opnieuw 25 miljoen in 2014.

Het onderzoek wordt laagdrempelig voor het voetlicht gebracht. Zo zijn er rondleidingen in het lab voor hoge magneetvelden en andere onderzoekslaboratoria, kan het publiek een kijkje nemen in de sterrenwacht en komt er een mobiel planetarium, zodat meer mensen in staat zijn die dag kennis te maken met de sterrenhemel.

In totaal zet het Huygens de deuren open voor acht onderzoeksprojecten. Dat gebeurt speciaal in de meivakantie, zodat ook gezinnen met kinderen in staat zijn de universiteit in te plannen als leerzaam dagje uit. Mede-organisatie John Verhagen van Radboud Innovation Science kan nog geen slag slaan naar de opkomst. ‘We doen voor de eerste keer in deze omvang mee, maar al het onderzoek is interessant genoeg om veel publiek te mogen verwachten.’/ Paul van den Broek

Europa om de Hoek met acht programma’s in het Huygensgebouw. Vrijdag 8 mei, 13.00 – 17.00 uur. Toegang gratis. Aanmelden voor diverse activiteiten via deze link.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!