Openluchtpiano’s: meer, meer, meer!

13 nov 2014

De pianogeluiden in de Nijmeegse stationshal zijn al bijna niet meer weg te denken. Maar piano’s zijn dure instrumenten, en kunnen kapot. Initiatiefnemer Rhea Elise Khoeblal zamelt geld in om meer openluchtpiano’s mogelijk te maken.

De kapotte en de reservepiano op het station. Foto: Annemarie Haverkamp.
De kapotte en de reservepiano op het station. Foto: Annemarie Haverkamp.

Rhea Elise Khoeblal kwam voor het eerst een openluchtpiano tegen toen ze op reis was. In België en Duitsland hebben ze al langer piano’s op openbare plekken staan, waar iedereen op mag spelen. Ze was blij verrast door het effect van openluchtpiano’s. ‘Het is een laagdrempelige manier om met elkaar in contact te komen en samen muziek te maken. Het levert zoveel leuke ontmoetingen op.’

Khoeblal, afgestudeerd in de Ontwikkelingsstudies en nu werkzaam voor het CIDIN aan de Radboud Universiteit, wilde dat ook in Nijmegen. Ze zette het project ‘Buiten spelen’ op. Tijdelijke openluchtpiano’s verschenen al bij de Kaaij, in het Valkhofpark, onder de Waalbrug, in het Kronenburgerpark en op de promenade tussen het Keizer Karelplein en het station.

Sinds twee maanden worden wachtende treinreizigers ook op het Nijmeegse station vermaakt met pianospel. Uiteraard is de kwaliteit van het spel niet gegarandeerd, ‘maar de reacties zijn over het algemeen positief’, zegt Khoeblal. Niet zelden sluit een violist, gitarist of cellist zich bij de pianospeler aan.

Kosten
Ook Groningen heeft door Khoeblals project inmiddels een piano op het station. Een Haags ov-bedrijf toonde onlangs interesse om een tramtunnel op deze manier een impuls te geven. ‘Die vervoerder wil de kosten van de piano op zich nemen.’ Maar meestal is dat niet het geval, vertelt Khoeblal. ‘Ik moet dus naar andere manieren kijken om de openluchtpiano’s te financieren.’

Khoeblal kwam al snel uit op crowdfunding. ‘De piano’s zijn voor de gemeenschap, en dus hoop ik dat ze ook door de gemeenschap gefinancierd kunnen worden.’ Het bedrag dat ze in ieder geval hoopt binnen te halen is 1.500 euro. ‘Dat zijn de kosten voor de aanschaf en onderhoud van één piano, voor een jaar.’ Als Khoeblal meer geld binnen haalt dan wordt dat gebruikt voor de aanschaf van nog meer piano’s op verschillende stations.

Bovendien gaat er nog wel eens een piano stuk, al dan niet door vandalisme, zoals onlangs met de Nijmeegse piano gebeurde. Die moet nog worden gemaakt. Gelukkig had Khoeblal nog wel een reserve-exemplaar. Dus kunnen treinreizigers ook nu genieten van pianospel. / Mathijs Noij

Bijdragen aan Khoeblals project? Klik hier.

0 reacties

  1. vandaalschandaal schreef op 13 november 2014 om 15:48

    zo zonde dat er toch nog een paar stomkoppige idioten rondlopen die het toch nodig vinden om zo’n piano te slopen. Die mensen moesten zelf maar gesloopt worden.

  2. Rien schreef op 26 mei 2015 om 22:48

  3. Gert schreef op 5 oktober 2015 om 11:08

    Het resultaat is echter te verwachten; veel kinderen die lukraak op de piano rammen, vandalisme, etc.
    Een sporadische viruoos is dit niet waard.

  4. Siebe schreef op 7 december 2015 om 14:06

    ik hoor alleen maar lawaai, er komt nooit iemand langs die echt kan spelen.
    anders stoppen we dat geld ergens anders in, in plaats van het zo te verpillen?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!