Ophef over komst omstreden Pro-Palestijnse spreker naar Radboud Universiteit

21 okt 2024

Mohammed Khatib, voorzitter van de Europese afdeling van de omstreden Pro-Palestijnse organisatie Samidoun, geeft volgende week een lezing in het Spinozagebouw. De Radboud Universiteit ziet geen problemen in de komst van de spreker wiens organisatie in Duitsland verboden is. Zijn komst leidt tot ophef.

“Blij om aan te kondigen dat Mohammed Khatib van Samidoun eindelijk naar de Radboud Universiteit komt om te spreken over criminalisering en verzet in de Palestijnse diaspora.”

Met die tweet kondigde universitair docent Sociale Geografie Harry Pettit het volgende evenement aan van Situating Palestine, een lezingenreeks over de situatie in Palestina georganiseerd door docenten van de Radboud Universiteit. De lezing van Khatib is maandagmiddag 28 oktober in het Spinozagebouw.

Antisemitische uitingen

Het bericht leidde tot heel wat ophef op X en tot artikelen in verschillende media, waaronder De Telegraaf en De Gelderlander. Khatib is de Europees coördinator van Samidoun. De organisatie beschrijft zichzelf als een internationaal netwerk van organisatoren en activisten die solidariteit willen opbouwen met Palestijnse gevangenen in hun strijd om de vrijheid.

Maar de organisatie is ook omstreden. Volgens inlichtingendiensten is Samidoun verbonden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, dat door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wordt gezien als een terroristische organisatie. De Duitse overheid verbood Samidoun eerder wegens ‘antisemitische uitingen’ en ‘de openlijke steun aan terreurorganisatie Hamas’. De Belgische overheid probeert op haar beurt de vluchtelingenstatus van Khatib in te trekken, omdat hij een gevaar voor de samenleving zou vormen. Ook het Nederlandse kabinet zou de organisatie graag willen verbieden.

‘Geen belemmeringen’

Toch ziet de Radboud Universiteit geen graten in de komst van de Europese voorman naar de universiteit. ‘Deze spreker is legaal in ons land en heeft dezelfde rechten en plichten als ieder ander’, zegt een universiteitswoordvoerder. ‘Navraag bij de gemeente en politie leert ons dat er wat dat betreft op dit moment geen belemmeringen zijn.’

‘Oproepen tot wetsovertreding, geweld en discriminatie zijn niet toegestaan.’

De woordvoerder wijst erop dat de bijeenkomst met Khatib moet voldoen aan uitgangspunten van inclusiviteit, veiligheid, openheid voor andere meningen en wederzijds respect. Oproepen tot wetsovertreding, geweld en discriminatie zijn niet toegestaan. ‘Het is aan de organisatoren om daarop toe te zien en indien nodig in te grijpen.’

Waar nodig neemt de Radboud Universiteit maatregelen rondom de beveiliging. Waaruit die precies bestaan, wil de woordvoerder niet zeggen.

Parkeerterrein

Het is niet de eerste keer dat Khatib op de campus van de Radboud Universiteit komt spreken. Pro-Palestinademonstranten nodigden hem afgelopen voorjaar uit om een lezing te houden in het tentenkamp naast het Maria Montessorigebouw.

Een tweede lezing van Khatib, na de ontruiming van het kampement, ging uiteindelijk niet door. Wegens beperkingen rondom het demonstratierecht mocht de demonstratie toen alleen plaatsvinden op een parkeerterrein naast het Elinor Ostromgebouw. Daar bleef het, op een handjevol beveiligers na, leeg.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!