Opkomst studentenraad hoger dan ooit

02 jun 2017

Voor de tweede keer in drie jaar tijd breekt het opkomstpercentage voor de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad een record: 38,1 procent. Vanmiddag om 16.00 uur wordt de uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt in het Cultuurcafé.

Hoe de acht zetels in de studentenraad verdeeld worden over de verschillende partijen blijft spannend tot vanmiddag, wel kan nu al de vlag uit vanwege de opkomst: met 38,1 maar liefst 2,5 procentpunt hoger dan twee jaar terug, toen ook al een record werd gebroken.

Nijmeegse studenten bevestigen hiermee opnieuw hun grotere stemlust, in vergelijking met andere universiteiten. Zo noteert Groningen dit jaar een opkomst van 28,5, Utrecht 26,3 en Leiden 23,6 procent. Aan de Universiteit van Amsterdam stokt de teller al bij 16,1 procent.

Een verklaring voor de recordopkomst kan Pepijn Oomen nog niet geven. De ambtelijk secretaris van het Stembureau noemt als mogelijkheid het nog hoger aantal partijen dit jaar, dit jaar vier dankzij de nieuwe fractie Faculteitsbelangen.

Oomen wijst verder op het  sinds dit jaar opgeschoonde kiesregister: tot vorig jaar stonden ook de reeds afgestudeerde studenten van de jaargang op de lijst. ‘Veel afgestudeerden zullen weinig reden zien om nog een stem uit te brengen.’ Niet alleen de opkomst, ook het absoluut aantal stemmen is hoger dan ooit, becijfert Oomen: dit jaar hebben liefst 7.056 studenten de moeite genomen een gang te maken naar de (digitale) stembus.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!