Opleidingscommissies weer iets populairder
Het werk in de opleidingscommissie, waarin studenten meepraten over hun opleiding, wint ten opzichte van vorig jaar aan populariteit. Bij 24 van de veertig opleidingen zijn er meer kandidaten dan zetels. De overige opleidingen hebben precies genoeg kandidaten óf te weinig.
Het is elk jaar weer een behoorlijke kluif voor de universiteit om genoeg studenten te vinden die zitting willen nemen in opleidingscommissies. In deze meest decentrale vorm van medezeggenschap praten studenten mee over hun eigen opleiding – ze brengen advies uit over zaken als examinering, de functionering van docenten en studiemateriaal.
Bij de aankomende studentenverkiezingen, later deze maand, valt er voor studenten echter meer te kiezen dan vorig jaar. Bij 24 van de veertig opleidingen hebben meer kandidaten zich gemeld dan er plekken in de commissie te vergeven zijn. Studenten van deze opleidingen mogen stemmen wie hen gaan vertegenwoordigen.
Vorig jaar werden er bij maar 19 opleidingen verkiezingen gehouden voor de opleidingscommissie, tegenover 23 opleidingen zonder verkiezingen.
Probleem
Dertien studies hebben dit jaar precies genoeg kandidaten gevonden. Deze studenten worden automatisch verkozen voor een plek in de opleidingscommissie. De opleidingen Communicatie- en informatiewetenschappen en Pedagogische wetenschappen (zowel bachelor als master) hebben wel een probleem: het aantal kandidaten is lager dan het aantal zetels.
Volgens Bert Donks, ambtelijk secretaris van het Stembureau, moeten die opleidingen aan de bak om de posities alsnog in te vullen. ‘Het is niet de bedoeling dat die plekken vacant blijven. De opleidingscommissie moet wel goed kunnen functioneren en daar zijn studenten voor nodig.’ Ook op latere momenten, zelfs tijdens het collegejaar, kunnen plekken daarom bij nood nog opgevuld worden.
Facultaire raden
Tegelijk met de verkiezingen voor de opleidingscommissies kunnen studenten ook stemmen voor de Facultaire Studentenraad (FSR). Althans: alleen studenten bij rechten, FNWI, letteren en sociale wetenschappen. De faculteiten management en medisch hebben precies genoeg kandidaten gevonden om de plekken op te vullen. De FSR bij Filosofie, theologie en religiewetenschappen heeft nog maar vier kandidaten voor zes posities.
De studentenverkiezingen zijn van 28 tot en met 31 mei.