Oplossing ‘dubbele tentamens’ nog steeds niet in zicht

11 jan 2021

Wat te doen als twee van je tentamens tegelijk zijn gepland? Vooralsnog biedt de universiteit geen hulp voor dit probleem, terwijl het al jaren speelt. Een pilot aan de FNWI-faculteit met een mogelijke oplossing zou dit jaar draaien, maar moet door corona waarschijnlijk worden uitgesteld.

Bij de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica is het al jaren een probleem: dubbel geplande tentamens. De Facultaire Studentenraad (FSR) aan de bètafaculteit maakte zich er in ieder geval de afgelopen paar jaar druk om, vertelt voorzitter van de raad Isolde Hoogendonk. Een oplossing voor de ergernis was er wellicht ook al: een pilot waarbij alle studenten met tegelijk geplande tentamens in één ruimte hun tentamens áchter elkaar mochten maken.

Er is een kans dat de pilot, die eigenlijk vorig jaar in het laatste kwartaal al zou plaatsvinden, door de coronacrisis wéér wordt uitgesteld.

Minoren-probleem

Heeft een student die het normale curriculum volgt, te maken met twee tentamens die tegelijk gepland zijn, dan zoekt de universiteit een oplossing. Maar een student die een uitstapje maakt buiten het ‘normale’ curriculum, door bijvoorbeeld langer te doen over de bachelor, of minoren te volgen binnen of buiten de faculteit, kan in de tentamenperiode voor een nare verrassing komen te staan. ‘Het is erg lastig om roosters te maken waarin je voorkomt dat alle tentamens van een studie én minoren niet overlappen’, legt Hoogendonk uit.

‘Zo’n veertig studenten moesten een dubbeltentamen maken op één dag’

En dan worden er weleens twee tentamens precies tegelijk ingepland. ‘Het is begrijpelijk, maar wel heel vervelend dat studenten op die manier noodgedwongen moeten kiezen tussen de tentamens’, aldus de FSR-voorzitter. De enige oplossing: voor één van de twee tentamens de herkansingsmogelijkheid gebruiken. En dat levert soms vertraging op.

Een welwillende docent wilde voorheen ook nog weleens meedenken aan een oplossing, zegt Hoogendonk. ‘Dat werkte ongelijkheid in de hand, want niet elke docent wil helpen of heeft tijd om dit te doen.’ Mede daarom mogen docenten aan de FNWI-faculteit tegenwoordig geen uitzonderingen meer maken.

Digitale trend

Dubbele tentamens komen voor aan de FNWI-faculteit, zegt Hoogendonk. Cijfers zijn echter niet bekend. Hoe staat het aan andere faculteiten? ‘We weten dat het probleem ook speelt bij de managementfaculteit’, zegt Jelle Verploegen van de Universitaire Studentenraad (USR).

Die faculteit heeft inmiddels wél een oplossing. Als studenten kunnen aangeven dat ze door hun minoren te maken hebben met een dubbel tentamen, dan mogen ze die twee toetsen alsnog na elkaar maken. Alle dubbele tentamens worden dan op één dag gemaakt. ‘Ik sprak recentelijk met een medewerker van het onderwijscentrum van de managementfaculteit’, zegt Verploegen. ‘Die vertelde dat er, pre-corona, op een van die dagen zo’n veertig studenten een dubbeltentamen moesten maken.’

‘Wij willen het probleem bij het college van bestuur neerleggen’

Precies die oplossing beoogt de FSR aan de bètafaculteit ook. ‘Het onderwijscentrum van de faculteit, nu ook al verantwoordelijk voor de tentamens, zou dan verantwoordelijk worden voor de planning’, legt Hoogendonk uit. ‘Maar nu er bijna geen fysieke tentamens plaatsvinden, kunnen we de pilot moeilijk uitvoeren. Het is héél vervelend, maar waarschijnlijk doen we hem pas volgende collegejaar. We bekijken op het moment of we toch een kleine pilot met fysieke tentamens kunnen uitvoeren, of een online versie kunnen doen. Maar dan hebben we wel een pilot gedraaid voor een uitzonderingssituatie.’

Aan de managementfaculteit betreft de geboden oplossing ook papieren dubbeltentamens. ‘Voor digitale tentamens is niks mogelijk’, zegt Verploegen. Daar moet júist ook naar gekeken worden, denkt hij. ‘Er worden steeds meer tentamens digitaal afgenomen.’

Interfacultair
De USR is bezig met een notitie over het bevorderen van interfacultair onderwijs, en wil het onderwerp ‘dubbele tentamens’ daar een belangrijk onderdeel van maken, zegt Verploegen. ‘Wij willen het probleem bij het college van bestuur neerleggen.’

Het liefst ziet de USR een universiteitsbrede oplossing, zodat niet iedere faculteit zelf een systeem moet bedenken. ‘De universiteit is namelijk fan van het zogenaamd interfacultair onderwijs’, zegt Verploegen. Dat houdt ook in dat minoren volgen aan verschillende faculteiten goed mogelijk moet zijn. En dan zijn dubbele tentamens bijna niet te vermijden. Verploegen: ‘Als dit probleem al zo speelt binnen de bèta- en managementfaculteit, dan is het interfacultair nóg groter.’

5 reacties

  1. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 11 januari 2021 om 15:50

    Moeten echt alle (soms wat gezochte) combinaties van keuzevakken en minoren wel mogelijk zijn of met veel gedoe en kosten mogelijk gemaakt worden?

    • Teun van Wieringen schreef op 12 januari 2021 om 21:42

      Het volgen van keuzevakken buiten het reguliere programma is een veel gevallen wel een verrijking van de opleiding.
      Voor studenten die een vak uit een eerder jaar nog moeten volgen is het zeker belangrijk dat daar de mogelijkheden voor zijn.

    • Lisa schreef op 13 januari 2021 om 20:48

      Hoe moeilijk is het om naast een faciliteitenlokaal ook een quarantainelokaal in te richten? Studenten moeten zich melden voor aanvang van het tentamen, leveren hun tas in, maken het eerste tentamen, blijven zodra ze klaar zijn stil zitten, en wachten op de aanvangstijd van het volgende tentamen. Na het tweede tentamen mogen ze gaan. Mijn middelbare school kon dit JAREN geleden al voor een leerling met dubbele tijd voor de eindexamens ivm slechtziendheid.

      Tentamens langer dan 3 uur komen niet echt voor. Het is dus prima mogelijk om een ochtendsessie te houden van 08:30-11:30, een half uur lunchpauze in het quarantainelokaal, en om 12:00 de volgende ronde te laten starten. Studenten die ’s middags een dubbeltentamen hebben kunnen het eerste deel ’s ochtends doen, eerder dan de rest van de groep. Natuurlijk moeten die studenten ten alle tijde in het quarantainelokaal (of bewaakt naar de WC) blijven totdat de gewone groep niet meer het lokaal in mag.

      Qua kosten zal het niet veel schelen met een herkansing die gehouden moet worden voor 1 of 2 studenten. Zeker niet als de verschillende faculteiten samenwerken, dan worden de kosten van de surveillanten over meer studenten verdeeld.

      En het zijn lang niet altijd minorvakken die overlappen. Door de vele keuze is daar de kans wat groter, ja. Maar voor studenten uit het tweede of derde jaar die toevallig één vak niet gehaald hebben het jaar ervoor kan dit ook spelen. Daarnaast hebben veel majors ook ‘gewone’ keuzeruimte naast de minor. Daar kan het ook mee spelen. En dan zorgt het voor stukken minder overlast om een of twee studenten voor die vakken naar een dubbeltentamenruimte te sturen, dan voor de hele groep een van de tentamens van 18:30 -21:30 te laten zijn, wat ik ook al heb meegemaakt.

    • Sjoerd schreef op 14 januari 2021 om 12:38

      Ja, dat moet mogelijk zijn. Het is doodzonde om bepaalde kenniscombinaties af te schrijven omdat het rendement ervan niet op voorhand zichtbaar is. Het zijn juist vreemde, onverwachte combinaties die onverwacht waardevol blijken, al was het alleen maar omdat ze zo weinig voorkomen.

  2. Pieter Monté schreef op 14 januari 2021 om 10:57

    Destijds bij de faculteit bedrijfskunde in Groningen werd ik op enig moment ook geconfronteerd met dit probleem. Uitgangspunt bij de tentamenplanning was primair: nominale studenten dienen een optimaal tentamenrooster te krijgen. Secundo. Vertraagde studenten moeten de tentamens uit meerdere studiejaren kunnen afleggen.
    Door de komst van diverse afstudeervarianten en nieuwe studierichtingen was er op enig moment toch sprake van een ongewenste samenval van toetsen. Ik heb studenten eerst het tentamen in de verplichte cursus laten afleggen en daarna opgevangen in een zijzaaltje. Daarna afgemarcheerd naar een ander gebouw om het tweede tentamen te laten afleggen. Vanwege de tropische omstandigheden (+30 C) had ik wel voor frisdrank gezorgd.
    Ook in de digitale tijd moet dit lukken, het gaat immers om een beperkt aantal studenten. Neem deze tentamens gewoon op de campus af.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!