Nijmegenaren: Klaag regering aan

23 apr 2015

VOX ON TOUR Een land dat zich voorstaat op internationale mensenrechten, heeft met het gisteren afgesloten coalitieakkoord die rechten met voeten getreden. Dit zegt Leon Wecke van het CICAM, centrum voor vredesvraagstukken van de managementfaculteit. Hij roept op de regering aan te klagen bij het mensenrechtentribunaal.

'Coalitie-akkoord ook schending van reputatie burgers.'/ Foto: Stichting Gast Nijmegen
‘Coalitie-akkoord ook schending van reputatie burgers.’/ Foto: Stichting Gast Nijmegen

De dag na het coalitieakkoord van PvdA en VVD is Wecke de verontwaardiging nog nauwelijks te boven. ‘Dit is het land van Grotius, het land van het internationaal recht, het enige land dat de internationale rechtsorde in de grondwet heeft verankerd.’ En uitgerekend dit land schendt in zijn ogen op grove wijze de mensenrechten.

Volgens Wecke staan met het akkoord alle Nederlanders voor gek. Uit opinieonderzoeken over de inzet van de krijgsmacht – de specialiteit van Wecke – blijkt dat Nederlanders die krijgsmacht als eerste de taak toedichten de internationale rechtsorde en mensenrechten te beschermen. ‘Nederlanders lusten daar wel pap van, en juist die pap laat de regering aanbranden. Die wordt ons door de strot geduwd. We zijn door de regering voor gek gezet. Met het akkoord is ook de reputatie van de burgers geschonden.’

Valt de publieke verontwaardiging productief te maken? Als het aan Wecke ligt wel. De juridische haken en ogen moet hij nog uitzoeken, maar zijn idee is de Nederlandse regering wegens schending van mensenrechten aan te klagen bij een van de daartoe geëigende internationale organen. ‘Misschien is het een idee om vanuit Nijmegen dit initiatief op de agenda te zetten.’

Een van de grootste problemen volgens Wecke is de handhaving van het akkoord. Stel, en dat is de verwachting: steden als Arnhem en Nijmegen gaan gewoon door met de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. ‘Moet dan de nationale politie naar Nijmegen worden gedirigeerd om de burgemeester in de kraag te grijpen?’ Natuurlijk zal dat niet gebeuren, maar Wecke wil maar zeggen: het akkoord diende in de eerste plaats om het kabinet te redden, en dat moest kennelijk over de ruggen van mensen die zelfs bed, brood en bed niet meer wordt gegund. / Paul van den Broek

 

 

 

0 reacties

  1. Lothar Smith schreef op 23 april 2015 om 15:12

    Ik ben het met dit fundamentele punt van Wecke geheel eens. Ik gis al maanden naar de motieven achter de uiterst streng-formele standpunt van de VVD (‘illegaal is illegaal’), en moet helaas vaststellen dat ik weer weinig verrast ben over de wollige ethiek van de PvdA (‘een beetje mogen als een overwinning presenteren..).
    Dat nu de uitkomst is dat er slechts in enkele steden opvang zal worden geboden geeft aan dat de insteek vooral is om de toegang van vluchtelingen naar dit land te ontmoedigen, en daarop volgend om flink de controle te houden over een blijkbaar zeer ongewenst fenomeen. Structurele oplossingen biedt het nu bepaalde beleid echter niet, laat staan dat het een goede, humane benadering genoemd kan worden.
    De vraag is dan ook hoe lang de naam ‘den Haag’ nog gebruikt zal worden als synoniem en mondiaal keurmerk voor een rechtvaardige(re) wereld..

  2. Daniel van Dijk schreef op 24 april 2015 om 00:02

    “Onze” dr. Carolus Grutters heeft keer op keer beargumenteerd en aangetoond dat de gevreesde “aanzuigende werking” waar de VVD graag mee mag strooien voor het merendeel op onjuistheden berust. Het garanderen van basale levensstandaarden voor asielzoekers (waartoe Nederland juridisch verplicht is) is verworden tot een politieke koehandel waarin de VVD met het oog op haar electoraat op hard speelt en de (nogal ruggengraatloze) PvdA zoetjesaan tot concessie op concessie wordt gedreven – over de ruggen van asielzoekers waarvan een groot deel zich nog middenin een proces bevinden en dus nog niet als “uitgeprocedeerd” gerekend kan worden. Nederland verliest op deze manier niet alleen haar internationale reputatie als één van de zogenaamde voorvechters voor universele mensenrechten (waardoor haar stem minder zwaar zal wegen bij het aanspreken van autoritaire regimes), maar verloochent haar eigen geschiedenis als één van ’s werelds grootste ontvanger én producent van immigranten. Nu de politiek het laat afweten is het van het grootste belang dat we massaal tegengeluid laten horen en laten zien hoe het wel moet. Het is te hopen dat meer steden dit voorbeeld volgen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!