Dossier

OR loopt weg uit vergadering

01 jul 2014

De Ondernemingsraad verliet gistermiddag de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV). Reden: onvrede over de manier waarop de ‘reorganisatie’ (of herinrichting) van de universiteitsbibliotheek werd behandeld.

Foto: andrew hutchison (Creative Commons, Flickr)
Foto: andrew hutchison (Creative Commons, Flickr)

De Universitaire Studentenraad (USR) en de Ondernemingsraad (OR) staan lijnrecht tegenover elkaar deze laatste Universitaire Gezamenlijke Vergadering van het collegejaar. Op de agenda staat het beleids- en organisatieplan UB. Punt van discussie: de definitie die het college van bestuur (CvB) hanteert. Gaat het om een reorganisatie of een herinrichting? Een bekende discussie die ook oplaaide toen de bezem door het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis werd gehaald. Het college sprak toen van een ‘herinrichting’, volgens de OR een eufemisme voor een ‘reorganisatie’. De laatste gaat gepaard met veel meer waarborgen met betrekking tot de ontslagbescherming en de OR dreigde met een gang naar de Ondernemingskamer. Echter, op het laatste moment maakte de raad pas op de plaats.

Ontslagen
De bedoeling is, eufemistisch gezegd, dat de mensen bij de UB anders gaan werken. Sommige medewerkers krijgen nieuwe taken. Daarnaast zullen er functies verdwijnen. Het CvB wil niemand ontslaan, maar gaat uit van een ‘natuurlijk verloop’. Dat wil zeggen dat sommige functies verdampen op het moment dat medewerkers met pensioen gaan. Omdat er geen ontslagen vallen en medewerkers begeleid worden naar een andere functie, is er volgens het college geen sprake van een reorganisatie. De OR ziet dit anders. Die vraagt zich af wat er gebeurt met mensen die hun nieuwe taken niet kunnen vervullen. Worden die dan alsnog ontslagen? Als de OR het nu voor elkaar krijgt dat het CvB de organisatieverandering wél beschouwt als een reorganisatie, leidt dit tot betere ontslagbescherming van de medewerkers.

Om de OR tegemoet te komen, stelt het CvB voor in de vergadering alleen de eerste vier punten te bespreken. Dus alleen het inhoudelijke beleidsplan en niet het (re)organisatiegedeelte. De USR stemt in, maar de OR gaat niet mee: òf het hele plan bespreken òf helemaal geen bespreking, luidt het standpunt. De OR wil eerst het oordeel van de Onderdeelcommissie afwachten. De Onderdeelcommissie bestaat uit medewerkers van dezelfde afdeling, in dit geval de UB. Die commissie laat donderdag weten of zij de veranderingen binnen de UB als een reorganisatie beschouwt of niet. Zo ja, dan is een gang naar de Ondernemingskamer wederom een mogelijkheid.

OR vertrekt bij stemming over beleidsplan. Foto: Jolene Meijerink
OR vertrekt bij stemming over beleidsplan. Foto: Jolene Meijerink

Als de stemmingsronde is aangebroken, lopen de gemoederen hoog op in het bestuursgebouw. De USR wil stemmen over het advies over het UB-plan, de OR weigert elke deelname. Er volgt weer een discussie: moet de OR de zaal nu verlaten? Ja, dat moet. Volgens de regels van het vergaderspel worden de stemmen van de niet-stemmende OR-leden meegeteld als ze nog deel uitmaken van de vergadering. Dus staan de leden – behalve twee – op om de zaal te verlaten. De twee overgebleven OR-leden zijn van de UMC-raad. Het pre-advies wordt door de USR en de twee resterende OR-leden unaniem aangenomen.

Het gehele plan staat opnieuw op de agenda bij de volgende UGV in september. Tot die tijd blijven de gevolgen van de reorganisatie c.q. herinrichting van de UB niet te overzien. / Jolene Meijerink 

0 reacties

  1. Ruprecht schreef op 2 juli 2014 om 09:20

    Als je wegloopt, kun je ook niet tegen stemmen. Is dat hoe de OR opkomt voor personeelsbelangen? Wat een stelletje kleuters…

    • Joep Bos-Coenraad schreef op 2 juli 2014 om 13:38

      De OR wil niet voor zijn beurt spreken. Allereerst is het aan de OC (het decentrale medezeggenschapsorgaan) om te oordelen over het organisatorische dat momenteel nog op haar tafel ligt. Vervolgens wil de OR pas ingaan op het beleidsmatige en daarover adviseren. Als de OR simpelweg had willen tegenstemmen was dat natuurlijk gewoon gedaan. UB-medewerkers verdienen een zorgvuldige afhandeling van dit dossier, dat gebeurt niet wanneer verschillende organen overhaast in elkanders vaarwater zitten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!