‘Organisatie Heumensoord ramp’
Voorkom segregatie, creëer ontmoetingen: juist op de campus. Dat was de oproep van een actiecomité van bezorgde studenten over Heumensoord. De universiteit ziet niks in dit pleidooi.
In een zaaltje aan de Erasmuslaan bogen woensdag tien personen – voornamelijk studenten – zich over de problemen op Heumensoord. Volgens de asielzoekers is het er te koud, is er te weinig te doen en zijn de toiletten smerig. Een van de studenten: ‘We moeten niet inzoomen op de details, het gaat om het grotere plaatje. Zo’n kamp verscholen in het bos werkt segregatie in de hand.’ En dat wordt alleen maar erger door de muur tussen Heumensoord en de rest van Nijmegen, aldus haar analyse.
De oproep klonk om ontmoetingsruimtes te scheppen, en dat kan heel goed op de universiteit, die immers op loopafstand ligt van Heumensoord. Een student opperde Café Terecht te heropenen. Dit kritische café in de voormalige rechtenkantine aan de Thomas van Aquinostraat werd in het voorjaar van dit jaar enkele weken ingenomen. Het universiteitsbestuur maakte een einde aan de ‘bezetting’, omdat de ruimte volgens het college van bestuur nodig was voor studieplekken. Dit vanwege het feit dat de universiteitsbibliotheek werd verbouwd.
Ontmoetingsplek
‘De verbouwing van de UB is voorbij, dus Café Terecht kan weer open als debatcentrum’, aldus de oproep van de studenten, waarvan een deel bij de acties in het voorjaar betrokken is geweest. Het pleidooi voor een ontmoetingsplek werd omarmd door een Syrische asielzoeker op Heumensoord, gisteren aanwezig bij het overleg.
Directeur Studentenzaken Ger Boonen zegt niks te zien in een dergelijke plek op de campus. ‘De aantallen die dan mogelijk op de campus afkomen kunnen we niet handelen.’ Boonen coördineert op de campus de initiatieven voor vluchtelingen en wijst erop dat de dagbesteding in handen ligt van het COA. ‘Daar gaan wij niet tussen zitten.’
Het wemelt in Nijmegen van initiatieven om de contacten met Heumensoord te bevorderen, luidde het gisteren, maar het COA houdt de deuren dicht. ‘Alles wat je wilt doen wordt gemonopoliseerd door het COA’, zei de een. En: ‘Ze vertrouwen het de mensen niet toe dingen zelf ter hand te nemen, uit angst voor chaos.’ Nog eentje: ‘De manier waarop COA dit organiseert is een complete ramp.’ COA kreeg de kritiek voorgelegd, maar heeft tot dusver niet gereageerd.
Fietsenplan
De initiatiefnemers zitten intussen niet stil. Zo staat op zaterdag 24 oktober een fietsdag op het programma: iedereen die een nog goede fiets over heeft, kan die inleveren bij een verzamelpunt, waarna ze beschikbaar komen voor de asielzoekers. Dit haakt in op de klacht dat het vervoer tussen de opvanglocatie en het stadscentrum tot nu toe niet goed is geregeld. / Paul van den Broek
Roel Stokkermans schreef op 18 oktober 2015 om 01:35
Waarom geen pendelbus, desnoods een kleine, die asielzoekers van heumensoort naar het centrum kan brengen. Het kost toch al geld waarom die mensen niet wat meer bewegingsvrijheid geven, het zijn gasten die we onderdak geven en geen criminelen. Soms lijkt het laatste hier het geval, jammer dat we zo’n indruk achterlaten. Je gaat immers toch ook met je gasten niet zo om.Wij als land doen ons best, wat de burgers aangaat, nu onze bestuurders nog
Gradus schreef op 18 oktober 2015 om 11:17
Het grote geheel :
Vervuiling wordt door de vluchtelingenveroorzaakt
Verveling zal ook door vluchtelingen moeten opgepakt, er wordt veel georganiseerd.
De vluchtelingen zoeken telkens een groep op dit voor hen oppakt.
Kijk maar eens rond wie er klagen ? We behandelen ze als kleine kinderen die wel de naar Nederland wisten te vinden.