Oud-studentenraadsleden zijn boos

19 jan 2014

De voormalige studentenraad is boos. Zojuist stuurde een aantal leden een brief naar het college van bestuur. Ze zijn verontwaardigd over de opmerking dat de vakken die ze buiten hun curriculum hebben gevolgd, niet zouden hebben bijgedragen aan hun studie of persoonlijke ontwikkeling. Onderstaand volgt de integrale tekst.

Zestiende universitaire studentenraad
Zestiende universitaire studentenraad

 

Geacht college van bestuur,

Afgelopen vrijdagavond heeft u zich, bij monde van uw woordvoerder, laten ontvallen dat er leden van onze 16e Universitaire Studentenraad vakken buiten hun curriculum hebben gevolgd die niets hebben bijgedragen aan hun studie of hun persoonlijke ontwikkeling. Na de ophef die was ontstaan over het ‘natrekken’ van onze studieresultaten in het collegejaar 2012-2013, zijn wij, oud-leden van de 16e studentenraad, in het bijzonder geraakt door deze uitspraak. Dit om een tweetal redenen.

Allereerst is het zeer teleurstellend dat u een stempel drukt op het volgen van buitencurriculaire vakken , zonder ons te vragen naar onze motivatie hiervoor. Hoe bent u in staat om te beoordelen of de vakken die wij volgen ‘gemakkelijke EC’s’ zijn, of dat wij deze volgen uit oprechte interesse of bijvoorbeeld in het kader van een minor of pre-master? U heeft geen leden geraadpleegd, maar concludeert desondanks dat de studentenraad opvallend veel ‘gemakkelijke EC’s’ heeft gehaald, die niets hebben bijgedragen aan studie of ontwikkeling. Wij ervaren het als zeer ongepast om dergelijke ongegronde uitspraken te doen.

Ten tweede verbazen wij ons ten zeerste over de uitspraak dat vakken buiten het curriculum om gevolgd worden, niets bijdragen aan onze studie of persoonlijke ontwikkeling. Naast dat studenten allerlei redenen kunnen hebben voor het volgen van extracurriculaire vakken, is het ook zeer pijnlijk dat u als universiteit aangeeft dat er vakken aan onze academische gemeenschap worden aangeboden die totaal niets toe te voegen hebben.

Als leden van de USR hebben wij ons een jaar lang vol plezier en passie ingezet voor onze academische gemeenschap. Wij hebben ons altijd ingezet voor kwalitatief goed onderwijs. Het is zorgelijk dat u heeft vastgesteld dat er vakken zijn gegeven die niet aan die kwaliteit voldoen en het etiket ‘pretpakket’ verdienen. Volgens u heeft een groot deel van de studentenraad vorig jaar vakken gevolgd voor niets. Alsof de vakken nutteloos waren, alsof docenten ons voor niets onderwijs hebben gegeven, alsof voorgeschreven literatuur niets waard is en alsof onze studiepunten tevergeefs zijn gehaald. Dit is schadelijk voor onze hele academische gemeenschap en onze gehele instelling: in de eerste plaats voor u als college, maar ook voor uw docenten en uw studenten.

Tot slot spijt het ons dat wij, als 16e Universitaire Studentenraad apart worden genoemd als negatief voorbeeld: andere studentbestuurders hebben volgens u geen of veel minder nutteloze vakken gevolgd. Uw keuze om de studentenraad in uw onderzoek apart te analyseren om de verschillen in de resultaten aan te duiden, gaat ons begrip te boven. Wij hebben altijd ons best gedaan een goed voorbeeld te zijn voor de Nijmeegse student. Dat u dat nu te niet doet is pijnlijk.

Middels dit schrijven willen wij u duidelijk maken dat we ons ernstig zorgen maken over de uitlatingen die zijn gedaan. Wij hopen dat u inziet dat u ons op deze manier raakt. Wat ons betreft moet deze kwestie, in het belang van de academische gemeenschap, zo snel mogelijk tot een einde komen. U heeft in uw handelen een naar onze mening kwalijke fout begaan. We hopen dat u ons in onze redenering volgt, en dat toekomstige studentenraden (en daarmee ook studentbestuurders) gevrijwaard blijven van het gebruik van persoonlijke informatie als onderhandelingsstrategie in moeilijke gesprekken. Kennis mag macht zijn, het goed gebruik daarvan onderscheidt ons als academici boven alles.

Hoogachtend,

M.E. van Dam, P. Eymaal, M. van Kleef, W.M.M. Exterkate, M.M. Monteiro, M.T. Buck, N.E. Aangenendt, J.A. Dijkman S.K. Handgraaf

7 reacties

  1. H. Marsman schreef op 19 januari 2014 om 20:34

    Nu ben ik toch wel benieuwd of het college hier een punt heeft. Met andere woorden; heren en dames van de USR, kom eens voor de dag met die vakkenlijsten. Kunnen we weer stoppen met ‘geraakt’ zijn en verder met de orde van de dag.

  2. Student schreef op 19 januari 2014 om 23:08

  3. Koen schreef op 20 januari 2014 om 00:49

    “Kennis mag macht zijn, het goed gebruik daarvan onderscheidt ons als academici boven alles.”

    Precies. Gebruik die macht goed.

  4. Kortmann: ‘Alsof wij een soort NSA zijn’ | Vox magazine schreef op 20 januari 2014 om 08:20

  5. Radboud | Pearltrees schreef op 20 januari 2014 om 11:03

  6. Privacy | Pearltrees schreef op 20 januari 2014 om 11:33

  7. ‘Goed gesprek’ tussen college en oud-studentenraadsleden | Vox magazine schreef op 22 januari 2014 om 17:10

    […] basis van een vlugge analyse via Osiris, schoot negen oud-raadsleden in het verkeerde keelgat. Ze klommen in de pen en stuurden een boze brief. Er zijn inderdaad vakken gevolgd buiten het curriculum, maar […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!