Oude hoofdingang Radboudumc tegen de vlakte: eerste fase sloop begonnen

23 mrt 2023

De plek waar duizenden patiënten, bezoekers en medewerkers jarenlang het Radboudumc in Nijmegen binnenkwamen, is er niet meer. Mark Janssen, lid van de Raad van Bestuur van het academische ziekenhuis, brak gisteravond hoogstpersoonlijk de luifel af die lange tijd de kenmerkende entree van het ziekenhuis vormde.

Daarmee gaf hij het startsein voor de sloop van het hele entreegebouw. Dat gebouw gaat tegen de vlakte omdat het afgelopen zomer zijn functie heeft verloren. Toen werd het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in gebruik genomen en kwam er een nieuwe hoofdingang voor het omvangrijke ziekenhuiscomplex.

Het Radboudumc is al jaren bezig het hele complex te vernieuwen. Na jaren van nieuwbouw staan nu vooral meerdere jaren van sloop op het programma. De overbodig geworden gebouwen aan de westzijde van het complex (de kant van de Sint Annastraat en de Philips van Leydenlaan, red.) gaan in drie fases tegen de vlakte. Eerst wordt de voormalige hoofdingang afgebroken, daarna volgt de rest. Volgens de planning duurt dat tot 2027.

Het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc. Foto: Johannes Fiebig

Overlast beperken

Slooppuin wordt in eerste instantie op het terrein opgeslagen en pas afgevoerd als er aan de achterzijde ruimte voor transport ontstaat. Zo blijft de overlast aan de voorzijde zoveel mogelijk beperkt. Toch is het onvermijdelijk dat er overlast ontstaat door de werkzaamheden, zoals trillingen, lawaai of stof.

Om die hinder zoveel mogelijk te beperken, zijn er volgens het ziekenhuis strikte afspraken gemaakt met de slopers. Zo wordt het gebouw in stukken geknipt, in plaats van te hakken en te breken. Dat geeft minder geluidsoverlast.

Als alles klaar is, vormt het nieuwe hoofdgebouw de blikvanger. Die uitstraling komt pas goed tot haar recht als alle oude gebouwen verdwenen zijn. Die ruimte wordt niet opnieuw bebouwd, maar blijft open zodat een parkachtige entree van het ziekenhuisterrein ontstaat. Idee is dat daarmee de uitstraling van het vroegere landgoed Heyendaal terugkeert.

Dit artikel van Maarten Reith stond eerder in De Gelderlander

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!