Over liefdesverdriet en skiënde zussen

07 mei 2014

Het was voor de liefhebbers van het singer-songwriter genre gisteravond moeilijk kiezen: thuisblijven voor Ilse en Waylon in de halve finale van het Eurovisie Songfestival, of naar Nootuitgang op de campus? Het publiek dat de Nijmeegse liedjeswedstrijd verkoos boven die in Kopenhagen, werd getrakteerd op een sfeervol avondje.

Kelvin Klaassen, de winnaar van de Nootuitgang 2014. Foto: Freek Turlings
Kelvin Klaassen, de winnaar van de Nootuitgang 2014. Foto: Freek Turlings

Vier muzikale studenten strijden deze avond in een aardig gevuld Cultuurcafé om de titel beste singer-songwriter van de campus. De thema’s van de eigen geschreven liedjes zijn vaak uit het studentenleven gegrepen, zoals je niet kunnen concentreren in de UB of uit de kast komen. Deelnemer Julian Hertz schreef een liedje over een verbroken relatie: ‘Breaking up was just too hard, but we needed some time apart.’

Deelneemster Nikkie Scholten moet tijdens haar eerste song achter haar keyboard nog even de zenuwen van zich af zingen. Maar daarna geeft ze een leuk, fris en innemend optreden, vindt de jury. Het optreden van Kelvin Klaassen wordt gekenmerkt door mooie akkoordenschema’s en een zuivere stem. Zijn liedjes zitten nét iets ingenieuzer in elkaar dan die van de gemiddelde singer-songwriter.

Ukelele
Zoals wel vaker in het gilde van de singer-songwriters ligt het gevaar van sentimentaliteit ook vanavond op de loer. Daarom is het optreden van promovendus Ajeng Tunjungputri een welkome afwisseling. Zij begeleidt zichzelf op ukelele en zingt over drie Canadese freestyle-skiënde zussen. Tunjungputri bezocht de Olympische Spelen in Sotsji en raakte geïnspireerd door de drie zussen die tegen elkaar streden. Haar nummer Les trois soeurs twitterde ze naar de Canadese zusjes, die het op Facebook deelden waarna het duizenden keren beluisterd werd. De Indonesische Tunjungputri, die deze avond jammerlijk laatste wordt, heeft zichzelf al eerder in the picture gespeeld: haar optreden in de Studentenkerk afgelopen februari leverde haar een optreden op bij de Nijmeegse radio-omroep N1.

De jury, bestaande uit Peer van den Boogaart (De Waaghals), Petra Randewijk (geluidstechnicus) en Nick Huijts (Red Shoe Sessions) heeft aan het einde van de avond extra tijd nodig. ‘Het is appels met peren vergelijken’, geeft juryvoorzitter Van den Boogaart als verklaring. De winnaar van de avond is Kelvin Klaassen. ‘Zijn eenvormige manier van liedjes maken pakt soms heel goed uit en soms totaal niet’. Hoe dan ook, het is genoeg voor de winst. En wat voor winst! Klaassen ontvangt een indrukwekkend prijzenpakket: hij mag optreden op het Stukafest, bij Camelot Live en in de Waaghals. / Freek Turlings

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!