‘Overmatig drankgebruik en groepsdruk: is dat waar de introductie om moet draaien?’
OPINIE - Dat studenten de introductie aangrijpen om te experimenteren, dat is zo, dat was zo, dat zal altijd zo zijn. Maar dat de universiteit dit bacchanaal faciliteert is een van die raadselen waar de wetenschap nog geen antwoord op heeft, schrijft alumnus theologie- en religiewetenschappen Frits Hendriks. Ook stoort hij zich aan de 'verwerpelijke' verslaggeving door Vox.
‘Je maakt er vrienden voor het leven.’ ‘Het is een kickstart van je studententijd.’ ‘Je moet het echt hebben meegemaakt.’ Of als het een semi-academicus betreft: ‘Het is een rite de passage.’ Argumenten voor de introductietijd van de universiteit en de eigen intro (in de volksmond ontgroening) bij studentenverenigingen zijn elke keer weer dezelfde.
Sensatie
De verhalen die naar buiten komen ook: excessen. Overmatig drankgebruik, slaapdeprivatie, groepsdruk. De afgelopen open introductie bracht als hoogtepunt het artikel ‘Opgebiecht: ouderejaars over hun meest memorabele introductiemoment‘. Nu is er voor een geldige biecht berouw nodig en hoewel er soms wat schaamte was, overheerste de trots om het verhaal te delen. Het was dus een onzinartikel, gericht op sensatie, maar geeft wel een inkijkje in wat volgens Vox het hart is van de introductieperiode.
Er waren vijf verhalen: vier over drankmisbruik, een over seksueel misbruik. Die drankverhalen komen altijd op hetzelfde neer, zijn verwerpelijk, maar in onze verslaafde Nederlandse borrelcultuur doodnormaal. Toch weten we dat levenslange alcoholafhankelijkheid vaak begint in de studententijd.
‘Relaties tussen mentorouder en mentorkind waren in mijn tijd expliciet verboden’
Anders ligt het bij het seksueel misbruik dat wordt gerapporteerd. Relaties tussen mentorouder en mentorkind waren in mijn tijd expliciet verboden. Alleen de terminologie geeft al aan dat het als een soort incest werd beschouwd, en dus taboe was. In tijden waarin we veel gevoeliger zijn voor machtsverhoudingen op het seksuele speelveld zal dit niet veranderd zijn. Het verhaal zelf is te bizar voor woorden: een ‘extra’ mentorpapa komt naar een mentorgroep, neemt daar (waarschijnlijk onder invloed van alcohol en zeer zeker onder druk van de groep) een mentordochter uit weg en houdt haar van de groep afgescheiden om seks te hebben. Het is goed om te horen dat het meisje het zelf als prettig ervaren heeft. Het had ook zo in een Epstein-documentaire gekund.
Educatieve zaken
Dat er onder studenten zaken gebeuren die bij experimenteren horen, dat is zo, dat was zo, dat zal altijd zo zijn. Maar dat de universiteit dit bacchanaal faciliteert is een van die raadselen waar de wetenschap nog geen antwoord op heeft.
Ik weet dat er sinds mijn tijd meer educatieve zaken aan de introductie zijn toegevoegd, maar waarom wordt de hele open intro niet vervangen door een werkelijke introductie in de academische wereld? Een week lang met je opleiding of een werkgroepje je voorbereiden op je studie: hoe gebruik ik de bibliotheek, hoe kunnen we werk verdelen, hoe lezen we artikelen, wie is wie? Zonder de uitwissende invloed van drank van de huidige intro, zonder de druk van ‘moeten we dit weten voor het tentamen?’ of andere vakken als het academisch jaar al begonnen is. En vooruit, ter afsluiting fijne muziek van het leger of een soort Radboud Rocks. Is dat geen mooie rite de passage of kickstart voor je universitijd?
Frits Hendriks is alumnus theologie- en religiewetenschappen, deed mee aan de introductie in 1998, en was mentor in 1999
Sergei Korsakoff schreef op 11 september 2021 om 00:45
Beste Frits,
Het is ondertussen ook alweer een tijdje geleden dat ik de intro liep (2015), maar indertijd ging de intro ook over de zaken die je noemt: “hoe gebruik ik de bibliotheek, hoe kunnen we werk verdelen, hoe lezen we artikelen, wie is wie?”. Het hele dagprogramma vond op de uni plaats en was alcoholvrij.
Dat introgroepjes ’s avonds met z’n allen de stad intrekken kun je moeilijk afschaffen, dat bepalen die introgroepjes namelijk zelf wel. Je kan de huidige rol van de universiteit daarin moeilijk faciliterend noemen: studenten gaan ook búiten de intro met elkaar uit. En als je mensen vraagt naar hun meest spectaculaire ervaringen, is de kans klein dat ze “leren hoe wetenschappelijke artikelen zijn opgebouwd” gaan antwoorden. Als ik jou vraag naar je meest spectaculaire herinnering van de afgelopen vijf jaar, betwijfel ik ten zeerste of jouw antwoord kantoor-gerelateerd zal zijn.
Kortom: het lijkt erop dat jij óók vergeten bent dat de dagprogramma’s van de introductie gericht zijn op het educatieve, én dat de introductie geen officieel avondprogramma heeft.
Frits Hendriks schreef op 11 september 2021 om 15:12
Beste Sergei,
Hartelijk dank dat je mijn geheugen hebt opgefrist.
Uit je reactie maak ik op dat je niet betwist dat het ‘avondprogramma’ excessief is. Je vindt slechts dat dit onderdeel van (of eigenlijk gat in) het introductieprogramma niet voor rekening van de universiteit komt. Maar is dat zo, Sergei, is dat zo?
1. Dit ‘avondprogramma’ is enkel zo excessief tijdens de introductie, ook al gaan studenten ook daarbuiten met elkaar om. Op geen enkel ander moment in het studiejaar zie je zoveel studenten avond aan avond de beest uithangen in de binnenstad. Natuurlijk wordt daar op een gemiddelde donderdagavond ook geen fanclubdag van de AA gehouden, maar niet avond aan avond, niet met zoveel studenten.
2. Het ‘avondprogramma’ voorziet in een behoefte, omdat de universiteit slechts een dagprogramma heeft, zoals jij stelt. Als de universiteit nu dit gat in de introductieperiode zou opvullen met avondcolleges, wetenschappelijke artikelen schrijven bij maanlicht en nachtelijke bibliotheekbezoeken zou niemand meer talen naar drank en vrouwen. Nu geeft de universiteit moedwillig ruimte voor excessen.
3. Wie organiseren het huidige alternatieve avondprogramma? Horeca-uitbaters uiteraard, maar toch vooral mentoren, studie- en studentenverenigingen. Die laatste drie worden getraind en gesponsord door de universiteit. Wie aan de geldkraan zit, kan ook de tapkraan meer of minder laten stromen.
Je hebt helemaal gelijk, Sergei, de universiteit organiseert de excessen niet, maar faciliteert ze wel door doelbewust daartoe ruimte te laten. Dan kan ze zelf haar handen wassen in educatieve onschuld, terwijl haar studenten door de straten kruipen. Gelukkig is Vox er als onafhankelijk nieuwsmedium bij om wat het daglicht niet kan verdragen boven tafel te krijgen, al is het dan haast per ongeluk met sensatiejournalistiek.
Sergei schreef op 12 september 2021 om 01:44
Ik zeg niet dat het avondprogramma inherent excessief is, maar zal ook niet ontkennen dat er excessen plaatsvinden, zoals altijd wanneer er genoeg alcohol beschikbaar is – of dat nou binnen of buiten het studentenleven is. Wat betreft de drie punten: ik ben het oneens met je eerste punt, je tweede punt is technisch correct, maar sluit totaal niet aan op de realiteit, en je derde punt gaat uit van een onjuiste feitelijke assumptie.
1. De introductie is niet per se excessiever qua gedrag dan andere zuipavonden/-weekenden die ik als student heb meegemaakt. Er zijn alleen veel meer studenten die eraan meedoen, het festijn duurt langer, en er is meer (sensatiezoekende media-)aandacht voor de introductie dan voor een zeilweekend (ik noem maar wat), waardoor de excessen een stuk zichtbaarder zijn. Er zijn genoeg studenten die na een gewoon avondje uit van hun fiets vallen, naar huis gedragen moeten worden, o.i.d.
2. Ja, als de universiteit de hele week zó volplant dat er geen tijd is voor andere activiteiten, vinden er geen andere activiteiten plaats. Je argument is logisch onfeilbaar.
Maar in dat geval, waarom organiseert de universiteit niet het hele jaar avondcolleges? Je moet als universiteit toch voorkomen dat studenten ook maar het risico lopen alcohol binnen te krijgen!
De universiteit geeft het hele jaar door ’s avonds “moedwillig de ruimte” voor excessen door avonden vrij te laten. Er is geen reden om dat in de intro anders te behandelen: studenten zijn ’s avonds vrij om te doen wat ze willen.
Daarnaast loop je hier tegen een praktisch probleem aan: er zijn vermoedelijk maar weinig introlopers die naar een dergelijk avondprogramma zouden komen, wanneer ze ook in de kroeg kunnen staan met hun nieuwe vrienden. Natuurlijk kan je het avondprogramma verplicht maken, maar dat druist juist in tegen het intro-principe dat niets verplicht is.
3. Je gaat ervan uit dat enige (overigens door het hele jaar heen zeer beperkte) financiële steun vanuit de universiteit bepalend is voor de uitgaanscultuur van de intro. Dat is het echter niet: studentenverenigingen krijgen geen geld van de universiteit om feestjes te organiseren, studieverenigingen halen hun meeste inkomsten uit sponsoring, en mentoren verrichten hun taken vrijwillig – om nog maar te zwijgen over de introlopers die hun eigen geld op de bar stukslaan. Er is geen intro-geldkraan van de universiteit die dichtgedraaid kan worden.
In de mentorentraining wordt al veel aandacht besteed aan verantwoordelijk alcoholgebruik en het vermijden van groepsdruk. Dat lijkt me ook beter dan een repressief beleid waarbij we allemaal de ogen sluiten en doen alsof studenten niet gaan drinken.
Pieter schreef op 11 september 2021 om 13:22
Ik vraag me oprecht af of dit satire is. Ik heb in 2017 de Intro gedaan en herken totaal niet het beeld wat deze meneer hier schetst. De universiteit “faciliteert” in geen enkele wijze overmatig drankgebruik, dat studenten zelf s’avonds naar kroegen gaan en feesten heeft de univesiteit geen controle over. En dat moeten we ook niet willen. Het programma wat de universiteit geeft voor de intro is vooral overdags informatie aanbieden aan aankomende studenten.
En dan het beoordelen van de vijf verhalen in het opgebiecht artikel. Het zouden vier verhalen zijn waarbij alcohol misbruikt wordt en de laatste waar een meisje seksueel misbruikt wordt. Kom op zeg een leuke nacht tussen een volwassen meisje en jongen die hoogstwaarschijnlijk nog geen 3 jaar verschillen in leeftijd is geen seksueel misbruik te noemen. Een machtsverhouding tussen een intropapa en kind? Dat was tenminste in mijn tijd meer een meme dan iets anders. Je bent gewoon een verkapte gids voor Nijmegen en de Universiteit.
En dan nog een puntje. Intro is geen ontgroening. Ontgroeningen gebeuren van studentenvereningen en ik heb nooit iets wat ook maar dicht bij een ontgroening terecht komt gezien tijdens een intro.
Frits Hendriks schreef op 13 september 2021 om 21:32
Wellicht ben ik het jaloerse product van een celibataire introductie bij theologie -ik heb geen bier gezien en mentormama E. zag me niet staan- maar die gedachte maakt mijn teleurstelling niet minder diep. Het lijkt erop dat volgens Sergei (Dank voor de uitwisseling van argumenten!), Pieter (Misschien eerst mijn stuk eens lézen?) en de zwijgende meerderheid der Radboudianen tijdens de open introductie allerlei misbruik geoorloofd is. En dat Vox daarvoor ongefilterd propaganda moet blijven maken.
Ik heb gezegd en zal dan maar mijn handen in onschuld wassen. Ja, me too. Of misschien meld ik mij wel aan voor een studie Culturele antropologie om mijn introductietijd in al haar excessiviteit opnieuw participerend observerend te beleven. Of misschien… Och, ik zal wel zien.