Overspannen woningmarkt? Deze oud-studenten bouwen zelf een woongemeenschap

27 dec 2021

Bij elkaar wonen en samen een grote tuin delen. Een Nijmeegse vriendengroep droomde er in de studententijd al over. Nu wordt het realiteit: er is een bouwplan en een bouwlocatie. 'Ongelofelijk, het gaat echt gebeuren!'

Er is veel tijd en energie in gaan zitten. Maar uiteindelijk krijgen ze er wél wat voor terug. Tien twintigers en jonge dertigers, vijf stellen, kunnen zelf hun huizen en gezamenlijke faciliteiten bouwen in de Krekelstraat in Nijmegen. De gemeente Nijmegen had collectieven uitgenodigd plannen in te dienen voor zelfbouw op een perceel in de wijk Hatertse Hei. Het project van CPO Nimma werd als beste beoordeeld.

De afkorting CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en wordt gebruikt als een aantal mensen samen iets bouwt of verbouwt. Er komt dus geen woningbouwvereniging of projectontwikkelaar aan te pas. De mensen van het collectief regelen het zelf en bepalen samen hoe het eruit komt te zien.

Ontmoetingsruimte

‘In ons geval wordt het een complex met acht woningen en een centrale ruimte voor iedereen’, zegt Coen van Dijk. Samen van Liselotte Joore voert hij het woord namens CPO Nimma. In het gemeenschappelijk gedeelte komt een lokaal voor wasmachines, een keuken, ontmoetingsruimte en flexwerkplekken. Ook het grootste deel van de tuin wordt gemeenschappelijk.

‘Sommigen van ons delen nu al auto’s en andere spullen’, zegt Joore. ‘We zijn al gewend aan gezamenlijk bezit.’

Het idee om met een groep een woongemeenschap te gaan vormen, ontstond namelijk al in de studententijd in Nijmegen. Een jaar of vier geleden zijn tien personen er serieus werk van gaan maken. Joore: ‘We vormen al lang een vriendengroep en er zijn allerlei dwarsverbanden, zoals verwantschappen. Mijn zus en nicht zitten er ook bij. Anderen hebben samen in studentenhuizen gewoond of kennen elkaar van heel vroeger. We trekken al lang samen op.’

‘Sommigen van ons delen nu al auto’s en andere spullen’

De vrienden richtten een vereniging op. Ze wonnen informatie in: hoe organiseer en financier je een woongemeenschap en hoe kom je aan een geschikte locatie? Subgroepjes specialiseerden zich in financiën, duurzaamheid en contact met de gemeente. Toen Nijmegen het perceel in de Krekelstraat aanbood voor collectieven, kwam het plan in een stroomversnelling.

Keihard werken

En dat was keihard werken, volgens Van Dijk. ‘Een ontwerp laten maken. De financiering rond krijgen. Het moest allemaal in een paar maanden. Het voelde als een wedstrijd, want ook andere collectieven dienden een voorstel in. Ik gun hen natuurlijk ook plek. Maar ik was wél blij dat ons plan werd gekozen.’

Dat scoorde volgens de gemeente het hoogst op architectuur, stedenbouwkundige inpassing, natuur en duurzaamheid. De verwachting is dat de bouw binnen twee jaar kan beginnen.

‘Nu is de woningmarkt zo overspannen dat wij als starters geen kans hebben om een huis te kopen’

Voor alle individuele leden is het financieel op te brengen. Dankzij de collectiviteit. Van Dijk: ‘Toen wij begonnen, waren we vooral bezig met idealen als gemeenschappelijkheid en duurzaamheid en niet met het verwerven van een betaalbare woning. Nu is de woningmarkt zo overspannen dat wij als starters geen kans hebben om een huis te kopen. Het is een bijkomend voordeel.’

CPO Nimma bouwt een lang complex met acht woningen. Met veel natuurlijke materialen, zoals prefab wanden met stro, hout en een afwerking van leem. Het wordt een groen terrein, met een natuurlijke tuin én een daktuin. Ook de vier eikenbomen op het perceel kunnen gewoon blijven staan. ‘We zetten in op een natuurgebiedje tussen Goffertpark en Heumensoord’, aldus Van Dijk.

Kinderwens

De woningen variëren in grootte, afhankelijk van wat de bewoners willen. Sommigen hebben een kinderwens, de eerste baby is zelfs al geboren. De prijs varieert tussen de 300.000 en 400.000 euro. De bewoners van ieder huis nemen een eigen hypotheek. Zij kunnen hun woning ook verkopen. Alleen moet de nieuwe koper worden toegelaten als lid van de vereniging. Dat betekent dat hij of zij een klik moet hebben met CPO Nimma.

In principe leeft iedereen zijn eigen leven. Joore: ‘Het is geen commune zoals sommige mensen denken. Je hoeft bij ons niet te dansen om het kampvuur.’ Maar er wordt wel veel gedeeld. Zoals auto’s en gereedschap. ‘Ook andere buurtbewoners kunnen bij dit deelsysteem aansluiten’, vult Van Dijk aan.

‘Je hoeft bij ons niet te dansen om het kampvuur’

‘We hebben idealen als duurzaamheid en een kleine ecologische voetafdruk’, gaat hij verder. ‘Daarnaast willen we zorgen voor sociale cohesie zoals elkaar als buren bijstaan’ Bang voor interne ruzies is hij niet. ‘We hebben al zo intensief met elkaar samengeleefd. Er zijn echt wel stevige discussies geweest. Daar zijn we goed uitgekomen en het heeft de band alleen maar sterker gemaakt.’

Dit artikel van Anne Nijtmans stond eerder in De Gelderlander.

1 reactie

  1. Jan schreef op 7 januari 2022 om 15:56

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!