Ovum legt laatste hand aan feesttent – met dank aan Bavaria

18 aug 2018

Metershoge muren van blauwe Bavariakratjes komen je tegemoet als je op de Oranjesingel richting de Waalbrug fietst. Leden van Ovum Novum zijn druk bezig om er een feesttent mee te bouwen, in de voortuin van hun studentenvereniging. 'Elke avond is het hier straks feest.'

Normaal staan er fietsen voor de voordeur van het verenigingspand van Ovum Novum, maar de komende weken bepaalt een zeven meter hoge stellage het straatbeeld ter hoogte van Sint Canisiussingel 38. Het geel-paars van de introcommissie-auto die ernaast staat steekt wat schril af tegen de blauwe Bavariamuren en het groene tapijt op de vloer.

‘Elke avond is het hier feest’

De feesttent – een wit zeil overspant het geheel – vormt het epicentrum van de activiteiten van Ovum Novums Open Introductie, de verzamelnaam van activiteiten die de studentenvereniging volgende week organiseert. ‘Open’, want iedereen is welkom. ‘Elke avond is het hier straks feest’, vertelt Sofie Helsen enthousiast. Helsen – lange krullen, zwart shirt en korte spijkerbroek – is hoofd van de Open Introductie. ‘Op dinsdag en donderdag kun je van tevoren ook nog komen lasergamen.’

Proseccobrunch

Vijftien studenten helpen mee met de opbouw deze middag. Ze lopen heen en weer met bezems en maken met tie-wraps bierkratjes aan elkaar vast die ze tussen het metalen frame van de tent zetten. Anderen zitten met een bord pasta op schoot te lunchen, onderuit gezakt in een van de banken of fat boys. Een afvalcontainer staat naast de toegang van het terrein. ‘Het is nu nog een beetje een bende’, zegt Tom van Mullekom – Assessor Vereniging binnen Ovum – verontschuldigend.

‘Het is nu nog een beetje een bende’. Foto: Tom Hessels

Maar dat is zondag anders, benadrukt Helsen. ‘Vanaf begin augustus zijn we al bezig met voorbereiden, deze week zijn we echt aan het opbouwen.’ Met dank aan de verenigingsleden. ‘Die helpen geweldig mee, ook leden die niet bij de introcommissie zitten.’

Voor eten zorgt Ovum ook tijdens de Introductieweek. ‘Elke middag hebben we een proseccobrunch. Die maken we zelf klaar.’ Voor 2,50 euro per persoon kun je met je mentorgroep langskomen. ‘Sommige dagen zitten zelfs al vol.’ En ’s avonds staat er onder andere zelfgemaakte soep op het menu. ‘Nou ja’, nuanceert Helsen, ‘die warmen we op.’

Hydrateerbeheer

De introductieweek is cruciaal om nieuwe leden te werven, daarom pakt ook Ovum – dat momenteel ongeveer 600 leden telt – groots uit met activiteiten. ‘Overal waar de intro is, kun je ons tegenkomen, niet alleen hier’, vertelt praeses Mart de Vree vanaf de met riet beklede balustrade op de eerste verdieping van de feesttent. ‘We zijn zondag bij de inschrijving, maar ook in het Kronenburgerpark en op het afsluitende weekendfestival. Daar organiseren we onder andere de cantus en de escape room, samen met andere verenigingen.’ Helsen vult aan: ‘En we zorgen voor ‘hydrateerbeheer’ op zaterdagochtend!’

Op 7 september moet blijken hoe succesvol de wervingscampagne was – dan begint de zogeheten Eigen Introductie van Ovum Novum voor aspirant-leden. Vorig jaar deden daar zo’n honderd eerstejaars aan mee.

Pallets

Het verhaal achter de kratjes? De Brabantse bierbrouwer is een van de sponsoren van Ovum (‘maar we schenken geen alcohol als je geen achttien bent – ook niet tijdens de intro’, aldus de praeses) en levert jaarlijks de benodigde kratjes. In pallets van ruim honderd stuks. Hoeveel precies weet De Vree niet. ‘Misschien kunnen we daar wel een prijsvraag van maken?’ Het zou in ieder geval aardig wat statiegeld opleveren – vandaar dat er elke nacht leden waken, waarschuwt Helsen.

Wie hoopt stiekem misschien wel een paar flesjes mee te kunnen nemen, komt overigens ook bedrogen uit, blijkt bij een nadere inspectie. De kratjes zijn leeg.

3 reacties

  1. Sjon Reurink schreef op 18 augustus 2018 om 15:31

    Die studenten maar een beetje kratten stapelen en mijn uitzicht word verpest!!! Wanneer leren ze eens dat zoveel bier drinken slecht voor je is!!

  2. slot schreef op 21 augustus 2018 om 09:18

    Uit eigen ervaring kan ik zeggen: kies niet voor Ovum. Ze scheppen een beeld van een relaxte vereniging zonder verplichtingen. Maar zodra de intro voorbij is en je lid wil worden, moet je een hele zware ‘ontgroening’ door. Mensen die schreeuwen en zooi over je heen flikkeren en zich zelf meer voelen dan de nieuwe leden. Ondertussen afgeven op Carolus, maar ze zijn gewoon precies hetzelfde. Blijf daar weg!

    • sleutel schreef op 15 februari 2019 om 15:36

      Wat een sneue reactie. Iedereen wordt vrijwillig lid van zo’n vereniging. Als het niks voor jou is, prima, maar vertel nou geen leugens over de gang van zaken, terwijl je zelf echt geen idee hebt over hoe het er nou echt aantoe gaat bij zo’n vereniging. Laffe spijtknor.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!