Pensioenfonds ABP stopt met investeringen in fossiele energie: ‘Dit is de eerste stap’

27 okt 2021

Pensioenfonds ABP heeft aangekondigd te gaan stoppen met investeringen in olie-, kolen-, en gasbedrijven. Klimaatexpert Heleen de Coninck, lid van een wetenschappelijke commissie die ABP adviseert over duurzaam beleggen, vindt dat het pensioenfonds een goed signaal afgeeft. ‘Maar ze zijn er nog niet.’

Een groeiende stapel klimaatrapporten, noodkreten vanuit de wetenschap en de stijgende zeespiegel: het zijn allemaal signalen dat het bestrijden van klimaatverandering alsmaar urgenter wordt. Met de aankondiging te gaan stoppen met investeringen in olie- en gasbedrijven lijkt pensioenfonds ABP, waar werknemers van de Radboud Universiteit en andere Nederlandse universiteiten bij zijn aangesloten, gehoor te geven aan deze signalen. Hun doel is in april 2023 alle investeringen in de fossiele industrie te hebben verkocht.

Heleen de Coninck. Foto: Dick van Aalst

Maatschappelijke druk

Hoogleraar aan de TU Eindhoven en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit Heleen de Coninck is sinds afgelopen juni lid van een driekoppige commissie, ingesteld door de VSNU, die ABP adviseert in duurzame beleggingen. Zij vindt de aankondiging een goed begin. ‘Maar ze zijn er nog niet. Dit is de eerste stap in een lang proces van verduurzaming’, stelt De Coninck.

ABP investeert bijvoorbeeld nog steeds miljarden in de auto-industrie. En die draagt via haar producten ook bij aan de CO2-uitstoot. ‘Daarom zegt ABP in die bedrijven te blijven investeren, maar wel indringender met ze in gesprek te gaan om hun activiteiten in lijn te brengen met het Parijsakkoord’, zegt De Coninck. ‘Op den duur zullen immers ook die investeringen moeten veranderen.’

‘De druk op ABP kwam vanuit alle hoeken’

Het zijn niet alleen de klimaatrapporten die ABP tot deze radicale ommezwaai inspireren. Volgens De Coninck hebben klimaatactiegroepen en druk vanuit deelnemers van ABP (zie kaderstuk) een grote rol gespeeld. ‘Wanneer de roep vanuit de samenleving alsmaar luider klinkt, wordt het moeilijk die te negeren,’ zegt ze. ‘De druk op ABP kwam vanuit alle hoeken, van rijksambtenaren tot leraren. En als leden het niet eens zijn met wat er met hun pensioen gebeurt, dan gaat ABP uiteindelijk wel luisteren.’

Stijgende energieprijzen

Volgens De Coninck moet er wel rekening worden gehouden met eventuele negatieve gevolgen van dit soort besluiten. ‘Je kan de kraan wel aan één kant dichtdraaien, maar als veel fondsen tegelijk stoppen met investeren en kapitaal voor fossiele bedrijven moeilijker te vinden is, kan dat leiden tot bijvoorbeeld een stijging van de energieprijzen. Al helemaal voor huishoudens met een lager inkomen’, zegt de klimaatexpert.

‘Je hebt niet in één klap een nieuw energiesysteem’

‘Je hebt niet in één klap een nieuw energiesysteem, al is die transitie gelukkig al wel begonnen. ABP begrijpt die verantwoordelijkheid, maar dat maakt het een gecompliceerde situatie. Je moet over beide kanten van het verhaal nadenken.’

1 reactie

  1. Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 2 november 2021 om 14:13

    Het is allemaal zo dubbel dat ik er scheel van ga kijken.
    Niks mis met zorgen over het milieu. Maar ondertussen jonkt de mens maar raak.
    Het kan niet zo zijn dat ik ALLES moet laten voor andermans kleinkinderen en achter kleinkinderen. Want het grootste probleem is geboren worden.
    Want ook al ben je vegetarier, veganist en kauw je enkel op konijnenvoer. Je consumeert een leven lang en met kinderen gaat het nog eeuwen en eeuwen door.
    Of hebben/gebruiken al die mensen geen telefoon met QR code, geen rubberen fietsband, geen bad producten, geen kleding etc. En hebben zij geen huis en leven ze met knots in een grot met berenvelletje?
    Zonder mens geen probleem. Zolang ik leef let ik uiteraard op en doe ik op mijn manier mijn dingen voor de wereld, maar ik eet vlees en rij auto.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!