‘Perfecte storm’ leidt bij managementwetenschappen tot tekort van 9 miljoen euro

27 sep 2023 ,

De Faculteit der Managementwetenschappen stevent af op een tekort van 9 miljoen euro. Er is een vacaturestop ingesteld en nulurencontracten worden niet verlengd, maar van gedwongen ontslagen is vooralsnog geen sprake. De faculteit had extra geïnvesteerd om de kwaliteit te verbeteren en de werkdruk te verminderen.

Een ‘perfecte storm’, zo wordt het ontstaan van het miljoenentekort bij managementwetenschappen in de wandelgangen van de faculteit omschreven. Een snelle groei van het aantal medewerkers, gecombineerd met minder geld uit Den Haag dan verwacht, hoge inflatie, inkomensstijgingen en niet tijdig ingrijpen heeft de faculteit in de schulden gebracht. Door deze combinatie van factoren is de financiële pijn die in meerdere faculteiten gevoeld wordt bij managementwetenschappen extra groot.

Tussen 2020 en 2023 is het aantal fte bij de faculteit met 53 procent gestegen, zo rekent Arnoud Lagendijk, hoogleraar Economische geografie, voor. De begroting steeg ook, met zo’n 30 procent, maar de inflatie heeft een flinke hap uit deze stijging genomen. Wie daarvoor corrigeert ziet nog maar een stijging van zo’n 5 procent in de begroting.

Onderbesteding

Managementwetenschappen is de laatste jaren zo hard gegroeid omdat de staf te klein was voor het aantal studenten en de werkdruk te hoog. Er was zelfs sprake van onderbesteding. ‘Daarnaast heeft het college van bestuur bij de faculteiten aangedrongen op negatief begroten’, zegt docent en lid van de medezeggenschapsraad Gaard Kets. Er was gerekend op een tekort van 1,7 miljoen dat nu dus veel hoger uitvalt.

Over dit beleid zegt een universiteitswoordvoerder dat dit is ingesteld om ‘te kunnen investeren in de kwaliteit van onderwijs en onderzoek en om de gevoelde werkdruk aan te pakken. Het meerjarenperspectief op een uiteindelijke nul-begroting dient hierbij echter niet uit het oog te worden verloren.’

Het bijsturen van dit beleid kwam in dezelfde periode dat de vorige directeur bedrijfsvoering vertrok bij managementwetenschappen en er plots ook een interim-decaan moest worden aangesteld. Dat kan er volgens Kets mogelijk voor gezorgd hebben dat het langer duurde voordat duidelijk was welke kant het financieel opging bij de faculteit.

Sinterklaas

Volgens Lagendijk is er in de afgelopen jaren ‘flink voor Sinterklaas gespeeld’ op de faculteit. ‘Er blijkt nu dat bij nieuw aangestelde hoogleraren er ook vaak een promovendus is aangenomen. Dat heeft voor flink wat kosten gezorgd, ook al zijn die gelukkig niet structureel.’

Voor de korte termijn zet de faculteit in op ‘een vacaturestop, terughoudendheid bij de verlenging van tijdelijke aanstellingen en wordt het mandaat voor het aangaan van verplichtingen (personeel en materieel) beperkt tot het faculteitsbestuur’, mailt directeur bedrijfsvoering Monic Schijvenaars aan Vox.

Dat betekent niet dat er nu meerdere mensen op straat komen te staan, zegt Kets naar aanleiding van berichten in andere media. ‘Student-assistenten met een nulurencontract hebben wellicht te horen gekregen dat ze in blok 2 niet worden ingezet. Maar we gaan ervan uit dat docenten en promovendi met bijvoorbeeld een tijdelijk contract van anderhalf jaar wel gewoon een verlenging krijgen op basis van hun functioneren.’ Kets laat weten dat voor het faculteitsbestuur de insteek is om het tekort op te lossen zonder daarbij te reorganiseren.

Sluitende begroting

De vraag blijft hoe de faculteit het tekort moet oplossen zonder in te boeten op onderwijskwaliteit of werkdruk. ‘Een reorganisatie is onwenselijk en kost ongelooflijk veel geld. Dan komen we weer terug op het punt dat we te weinig docenten voor het aantal studenten hebben’, aldus Kets. Lagendijk geeft aan dat de universiteit meer geld ontvangt door de toename van het landelijk onderwijsbudget en de verlaging van de pensioenpremie. We zien dat echter niet goed terug in de facultaire begroting. Er is ons ook voorgespiegeld dat de faculteit er financieel goed voor stond.’

Het college van bestuur wil zich niet uitspreken over mogelijke steun aan de faculteit. Volgens de universiteitswoordvoerder zal de managementfaculteit net als andere faculteiten in 2027 een sluitende begroting moeten hebben. ‘De discussie met de faculteit zal zich focussen op het traject daarnaartoe en welke maatregelen daarvoor nodig zijn.’

Voor nu heeft de faculteit een tijdelijke crisisorganisatie ingericht om de situatie te analyseren. Het is niet bekend wanneer er meer duidelijkheid komt over toekomstige maatregelen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Nathan schreef op 27 september 2023 om 19:20

    Erg schrijnend om te moeten lezen dat vooral de studenten hierdoor de klos zijn. Niet alleen de studenten die actief zijn als student-asisstent hebben hier (financiëel) last van, ook de reguliere student zal een (tijdelijke) achteruitgang in de kwaliteit van onderwijs merken, nu er geen student-assistenten meer beschikbaar zullen zijn om opdrachten na te kijken.

  2. I.Hendriks schreef op 28 september 2023 om 12:52

    Het is natuurlijk heel vervelend voor de studenten die op de universiteit werken. Maar met het huidige tekort van personeel in horeca/zorg moeten zij toch een andere baan kunnen krijgen.
    Maar de docenten die al een hoge werkdruk hebben, krijgen een nog hogere werkdruk.
    Hopelijk wordt dat niet vergeten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!