Peter praat politiek (1): Zin an!

04 okt 2023

Op 22 november mag Nederland weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zo ook politiek commentator en universitair docent Peter van der Heiden. Wat valt hem op? In deze serie becommentarieert hij het politieke nieuws.

Wat jeukten mijn vingers de laatste weken, wat zeg ik, maanden… Zoveel om te becommentariëren, maar geen podium om dat te doen.

Een kabinetscrisis over een peulenschil (want dat gedoe over die paar duizend nareizigers was natuurlijk niet de echte reden waarom Rutte het bijltje erbij neergooide, maar de aanleiding om ermee te stoppen voordat de echte problemen op zijn bordje komen), de plotse halve fusie van GroenLinks en de Partij van de Arbeid, Pieter Omtzigt die eens uitgebreid op vakantie nadacht of en hoe hij aan de verkiezingen deelneemt, de leegloop bij JA21, de nieuwe Balkenende als lijsttrekker van het CDA, de BBB die met een premierskandidaat kwam die opeens geen premierskandidaat meer mocht heten maar slechts de nummer twee op de lijst, het door diezelfde partij aangekaarte wachtgeld van Frans Timmermans terwijl de eigen premierskandidaat (pardon, de nummer twee van de lijst) ook al jaren wachtgeld geniet, de anderhalfuurscarrière van de Omtzigtwoordvoerder omdat hij tripleB een gezwel had genoemd en de vlotte deconfiture van zijn partijvoorzitter – en dan zou ik bijna de Partij voor de Dieren nog vergeten.

Och gut, die Partij voor de Dieren… Als lemmingen gingen ze de afgelopen tijd naar de afgrond – voor carnivoren het geruststellende bewijs dat je niet per se rood vlees hoeft te eten om agressief te worden. Hoe dom kun je zijn om je lijsttrekker net voor het sluiten van de markt van de lijst te gooien vanwege niet-onderzochte integriteitsmeldingen? En dan die herstelactie, die het alleen nog maar erger maakte (‘we zetten haar onder druk terug op de lijst, maar vinden dat dat eigenlijk niet zou moeten vanwege de integriteitsschendingen’). En het werd nog een slag gekker toen de lijsttrekker in kwestie zich, na door de leden weer op het schild gehesen te zijn, alsnog tijdelijk terugtrok omdat ze eerst haar blazoen gezuiverd wenst te zien.

Met het hele politieke speelveld voor het eerst in ruim een decennium weer open en met dit soort kolderieke ontwikkelingen, verheug ik me op wat nog komen gaat. En ben ik blij en dankbaar dat ik er hier op Voxweb over mag schrijven. Ik heb er zin an, at your service!

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!