Peter praat politiek (15): DNA

12 jan 2024

Zo'n twee maanden geleden mocht Nederland weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zo ook politiek commentator en universitair docent Peter van der Heiden. Wat valt hem op? In deze serie becommentarieert hij het politieke nieuws.

Nou – de eerste gespreksronde zit erop. In goede sfeer, volgens informateur Ronald Plasterk, die ondertussen volgens opinieonderzoek de meeste steun geniet onder de Nederlandse bevolking om premier te worden. Het moet toch allemaal niet gekker worden. Een ondermaatse voormalige minister van Onderwijs, lid van de Partij van de Arbeid, als gedroomd boegbeeld van de meest rechtse coalitie sinds de Tweede Wereldoorlog.

En ja, het valt niet mee om niet aan die oorlog te refereren, aangezien het gedachtengoed van de grootse onderhandelende partij aardig wat overlap heeft met de aanstichter van die ellende. Net zo als zijn achterban, bleek uit de eerste resultaten van het Nationaal Kiezersonderzoek. Hoewel de gemiddelde commentator meende dat de PVV-kiezer uit protest en vanwege de bestaanszekerheid op Geert Wilders had gestemd, gaf die kiezer in meerderheid zelf aan wel degelijk vanwege racistische motieven voor deze racistische partij gekozen te hebben.

‘Hoe je in vredesnaam met zo’n partij kunt onderhandelen, is mij volstrekt duister’

Maar Geert is toch milder geworden? Hij heeft toch afgelopen week een aantal van zijn meest vergaande wetsvoorstellen ingetrokken als blijk van goede wil?

Als je naar de inhoud van die teruggehaalde voorstellen kijkt, wordt meteen duidelijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Gevangenisstraf op het bezit van een koran, bijvoorbeeld – dat doet toch direct wel erg denken aan de periode 40-45. Of het opleggen van gevangenisstraf voor moskeebezoek of een islamitische school, in strijd met de grondwettelijke vrijheden van godsdienst en van onderwijs. Ook een leuke: het ontnemen van het kiesrecht van personen met een dubbele nationaliteit – lekker onderhandelen voor VVD-leider Dilan Yeşilgöz, die naast een Nederlands ook een Turks paspoort heeft.

Hoe je in vredesnaam met zo’n partij kunt onderhandelen, is mij volstrekt duister. Het intrekken van dit soort voorstellen is namelijk alleen maar strategisch; ze geven weer wat de PVV ten diepste wil. ‘Het zit in ons DNA’, zei Wilders. Daarmee is de kans groot dat het, dat leert ons de genetica, ook in het DNA van de nakomeling van de PVV komt – het kabinet. Pieter Omtzigt, Caroline van der Plas en Yesilgöz moeten zich nog eens flink achter de oren krabben of ze daar medeverantwoordelijk voor willen zijn. Om over de ‘sociaaldemocraat’ Plasterk nog maar te zwijgen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Emma schreef op 12 januari 2024 om 17:26

    Ik had zelf liever ook een andere uitslag gezien maar dit is nu eenmaal waar voor is gekozen. Het moet toch mogelijk zijn om een interessante column te schrijven zonder steeds (nu drie keer op rij) de tweede wereld oorlog aan te halen.

    In plaats van steeds weer die vergelijking was het veel interessanter om in te gaan op een vraag als of het, indien je inderdaad de PVV zo afschuwelijk vindt, beter is om wel of niet mee te doen aan de onderhandelingen. Als Wilders weer uitgesloten wordt, wordt hij misschien wel juist té groot.

    Voor vox, misschien ook leuk een rechtsere column ernaast te hebben om zo een wat completer spectrum aan opinies te krijgen. Twee op de drie Nederlanders heeft immers (centrum)rechts gestemd en we moeten als universiteit ook niet te veel in onze links bubbel gaan leven.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!