Peter praat politiek: Amerika kan zich opmaken voor nog vier jaar polarisatie
Politiek commentator en universitair docent Peter van der Heiden mengde zich in Nashville tussen de Democraten die zich klaarmaakten voor het overwinningsfeest van Kamala Harris. Het liep anders. 'De gemiddelde Amerikaan is de bestorming van het Capitool blijkbaar alweer vergeten.'
Ik moet zeggen, zo’n Victory Party voelt heel anders als de uitslagen al snel de verkeerde kant op bewegen…
Met toenemende vertwijfeling probeerden de Nashville Democrats (en de bezoekende Nederlanders – nou ja, vooral ik) elkaar ervan te overtuigen dat alles verliep zoals verwacht. En dat, als de grote counties nu maar gingen rapporteren, alles wel goed zou komen. En de early in person vote, en de poststemmen, die zijn altijd overwegend Democratisch. Dus nu was er weer die red mirage, maar straks komt de blue wave. Net als vier jaar geleden.
Nee dus. Amerika wordt wakker met Trump als president-elect en kan zich opmaken voor nog vier jaar van polarisatie. Second president with non-consecutive terms, first fellon, kopte een van de kranten hier. De Republikeinen wonnen ook al de Senaat en zouden ook het Huis van Afgevaardigden kunnen behouden, waarmee ze de VS in ieder geval twee jaar lang, tot de tussentijdse verkiezingen, compleet in hun greep kunnen houden. Meer nog dan acht jaar geleden, toen er nog een tamelijk sterke anti-Trumpvleugel in de Republikeinse partij was, die nu volledig is ingekapseld door de MAGA-beweging.
Gevloek
Veel wat voorspeld werd rond deze verkiezingen, is niet uigekomen. De gender gap, vrouwen die massaal op Harris zouden stemmen uit afschuw voor de verkrachter Trump (de rechter in New York heeft vastgesteld dat Trump zo genoemd mag worden) en zijn abortusstandpunt, bleef grotendeels uit. De afkeer van de aanval op het Capitool vier jaar geleden idem dito. De jongeren die Harris op het schild zouden hijsen – ze bleven weg, of kwamen op zijn minst veel minder opdagen dan verwacht. Überhaupt kwamen er veel minder mensen: 15 miljoen minder stemmen op Harris dan op Biden in 2020, en 3 miljoen minder op Trump dan vier jaar geleden. Het lijkt erop dat mensen de polarisatie zat zijn – maar daarmee juist meer polarisatie hebben gekregen.
De gemiddelde Amerikaan is 6 januari 2020 allang weer vergeten – of tilt er simpelweg minder zwaar aan dan aan de brandstof en de levensmiddelen die duurder zijn geworden onder het bewind van Joe Biden. Over de zittende president gesproken: wat zou er door hem heengaan? Twee keer in zijn leven heeft hij plaatsgemaakt voor een vrouw (Clinton, Harris) om de strijd aan te gaan met Trump, zonder het gewenste resultaat. De enige die ooit van Trump won, was Biden zelf. Er zal de komende twee maanden heel wat gevloek klinken uit het Witte Huis.