Phocasdames winnen oudste roeiwedstrijd

11 apr 2016

Vijf dames van studentenroeivereniging Phocas wonnen gisteren de oudste roeiwedstrijd van Nederland, de Varsity.  De roeidames werden in Houten eersten in de categorie eerstejaars lichte dames.

De winst werd niet zonder slag of stoot binnengehaald: ‘Ik dacht nog: “Shit we zijn tweede geworden”, maar toen zagen we dat de dames van Trithon – een roeivereniging uit Utrecht – helemaal niet vrolijk keken’, vertelt Vera Arntzen, één van de winnaressen, nog  nagenietend van de overwinning.

De verenigingen Trithon en recordwinnaar Nereus van de Varsity uit Amsterdam bleken de grootste rivalen, zij kwamen nagenoeg tegelijkertijd met Phocas over de eindstreep. Arntzen, nog steeds dolblij: ‘Ik was zondag  jarig en we hadden al op de kalender gezet dat we echt wel ‘blikbier’  (bier dat wordt gedronken bij een overwinning, red.) moesten hebben op mijn verjaardag, maar dat verwachtten we nooit serieus’.

Erfgoed
Al 133 jaar is de Varsity een begrip onder Nederlandse roeiers en hét platform voor studentenroeiverenigingen om zich te profileren. In 2015 werd de roeiwedstrijd, inmiddels uitgegroeid tot een waar evenement, zelfs Nederlands erfgoed (in de categorie immaterieel erfgoed). De roeisters halen met deze winst een blikprimeurtje binnen: dit is de eerste eerstejaars lichte damesploeg  binnen Phocas. Vanaf dit jaar wil Phocas ieder jaar een eerstejaars lichte damesploeg samenstellen om mee te doen aan het eerstejaarsklassement, naast de gewone eerstejaars dames.

De toon voor dit seizoen is gezet, maar hebben de dames na dit seizoen ook nog ambities als Phocaan? Arntzen reageert: ‘Ik wil sowieso wel doorgaan met het roeien. Maar ik moet nog kijken hoe ik het dagelijkse trainen en de wedstrijden ga combineren met mijn masterstage. Misschien ga ik wel in het buitenland stage lopen, dan moet ik een half jaar weg en dat eigenlijk kan niet als wedstrijdroeier.’ / Wiep de Ligny

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!