Pilot om vluchteling klaar te stomen voor studie

04 mrt 2019

Vluchtelingen voorbereiden op een studie in het hoger onderwijs, dat is het doel van een tweejarige pilot die komend studiejaar aan de Radboud Universiteit van start gaat. De aspirant-studenten krijgen een jaar lang onder meer Nederlands, Engels en academische vaardigheden.

Er is plek voor vijftien tot achttien erkende vluchtelingen in het te realiseren voorbereidend jaar. De aspirant-studenten komen bij elkaar in één groep en krijgen een plek op de campus. Ze worden voorbereid op het Staatsexamen Programma II (taalniveau B1), het landelijke taalexamen voor anderstalige volwassenen die het Nederlands als tweede taal leren. Zij kunnen met het diploma laten zien dat ze de Nederlandse taal voldoende beheersen om te kunnen studeren en werken.

Netwerk

In het schakeljaar worden ook vakken aangeboden als academische vaardigheden, Engels en eventueel wiskunde. Daarnaast maken de vluchtelingen vast kennis met de studie van hun keuze, door een of meer vakken te volgen. Ook tijdens de studie, dus na het voorbereidend jaar, krijgen de studenten nog extra begeleiding. Het Werkbedrijf Nijmegen en de Stichting voor Vluchtelingstudenten UAF helpen bijvoorbeeld bij het opbouwen van een netwerk en bij de aanloop naar de arbeidsmarkt.

Aanleiding voor de pilot is een voorstel van de Werkgroep Vluchtelingen, opgericht bij de komst van vooral Syrische vluchtelingen naar Heumensoord in 2015. Het voorbereidend jaar wordt gefinancierd door Stichting UAF, de Radboud Universiteit en DUO.

Andere instellingen voor hoger onderwijs, zoals de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), bieden zo’n schakeljaar (of een kortere periode) al langer aan.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!