Plan: alleen onderzoeker in vaste dienst kan Vidi aanvragen

22 mrt 2018

NWO wil dat wetenschappers die een Vidi-beurs krijgen, in vaste dienst worden genomen door de universiteit waarvoor ze werken. De Radboud Universiteit gaat een stap verder en stelt voor dat alleen onderzoekers met een vaste aanstelling een aanvraag kunnen indienen. Rector Han van Krieken: 'We willen niet dat NWO ons personeelsbeleid bepaalt.'

Elke onderzoeker zal het beamen: een NWO-beurs binnenslepen wordt steeds lastiger. De cijfers liegen er niet om. Zo was het honoreringspercentage van de Veni-aanvragen in 2017 slechts 14 procent. Niet omdat de voorstellen zo slecht zijn, maar omdat er simpelweg te weinig geld is. Het leidt tot onnodige verspilling van tijd en goede aanvragen, vindt NWO ook zelf.

In een poging om de honoreringspercentages op te krikken heeft de onderzoeksfinancierder vorig jaar dan ook een plan opgesteld. Concreet houdt dit in dat NWO vanaf de komende indieningsronde van de prestigieuze Vernieuwingsimpuls eist dat instellingen zogeheten inbeddingsgaranties geven aan aanvragers van Veni- en Vidi-beurzen. Dat maakte de organisatie onlangs bekend.

Vast contract

In de praktijk heeft dit vooral gevolgen voor de Vidi-ronde. Instellingen moeten laureaten voortaan een vast contract of tenminste een tenure track-aanstelling geven. Voorheen bestond deze eis niet, en daardoor zijn er momenteel Vidi-laureaten die op een tijdelijk contract werken zonder een concreet perspectief op vast, ook op de Radboud Universiteit.

Desondanks vallen de strengere voorwaarden niet in slechte aarde op de Nijmeegse campus. Integendeel, reageert rector Han van Krieken desgevraagd, ze sluiten juist aan bij de plannen die de Radboud Universiteit toch al heeft. ‘Maar we willen als universiteit ook weer niet dat NWO ons personeelsbeleid gaat bepalen. Daarom willen we het liefst dat iedereen die voortaan een Vidi aanvraagt een vaste aanstelling heeft’.

‘Onderzoeker van 35 jaar moeten ook een hypotheek kunnen afsluiten’

Vaste contracten mogen best vaker gegeven worden, meent Van Krieken. ‘Dat is niets meer dan goed werkgeverschap. We willen als college van bestuur niet dat er hier onderzoekers van, zeg, 35 jaar rond blijven lopen die structureel werk doen maar geen vast contract hebben. Ik vind dat heel onwenselijk. Zij moeten ook een hypotheek kunnen afsluiten. Andere universiteiten doen dit overigens niet, de Radboud Universiteit loopt hierin voorop.’

Vertrouwen geven

Het zijn de faculteiten die af moeten van de angst voor vaste contracten, stelt Van Krieken. ‘Dat zal best wennen zijn voor sommigen. Maar het kan gewoon. Onderzoeksdirecteuren moeten zorgen dat ze nog scherper selecteren op talent. En dat talent dan vervolgens ook vertrouwen geven door eerder een vast contract aan te bieden.’ Daarnaast moet je ook mobiliteit bevorderen, geeft hij aan, zodat er doorstroming ontstaat, ook naar banen buiten de academie. ‘Niets is treuriger dan een uitgebluste universitair hoofddocent van 55.’

Het veranderende personeelsbeleid zal ertoe leiden dat niet iedereen meer een Vidi-aanvraag kan indienen, maar dat ziet de rector niet als probleem. ‘Ik zie liever dat onderzoeksinstituten zich wat meer richten op grotere subsidies, voor onderzoeksteams. We zijn heel succesvol als het gaat om het binnenhalen van individuele beurzen, maar niet zo goed in teambeurzen, zoals van de Europese Unie.’ Terwijl dat juist een heel interessante route is om onderzoeksgroepen voor langere tijd mee te kunnen financieren, verduidelijkt hij.

‘Niets is treuriger dan een uitgebluste universitair hoofddocent van 55’

De omschakeling die hij schetst is een proces van jaren, verwacht Van Krieken. ‘Het nieuwe beleid van NWO sluit mooi aan bij wat wij willen.’ Het college is momenteel in gesprek met de faculteiten om het ‘duurzame’ personeelsbeleid uit te werken. ‘We willen echt grote veranderingen zien en gaan daar ook op toezien, zoals in de jaargesprekken met de faculteiten.’

Het college hoopt rond de zomer met de faculteiten de exacte voorwaarden uitgewerkt te hebben rondom de Veni- en Vidi-aanvragen – ruim voor de eerste (Vidi-)indieningsdeadline in oktober.

10 reacties

  1. Julie Krans schreef op 23 maart 2018 om 09:38

    Dat wordt dus shoppen bij andere universiteiten in Nederland die wel bereid zijn om de VIDI aanvragers te ondersteuners. Helaas jaagt de RU hiermee succesvolle onderzoekers weg. Slecht overdacht en slecht gecommuniceerd. Jammer.

  2. Stefan schreef op 23 maart 2018 om 10:23

    Ik ben zeer voor vaste contracten, maar ook hier weer de onterechte bewering dat je zonder vast contract geen hypotheek kan krijgen. Dat kan wel, op basis van de laatste drie jaarsalarissen en met een baan op het moment van afsluiten worden hypotheken toegekend. Ik heb dat zelf gekregen als PhD en ken vele anderen die zonder intentieverklaring of vast contract een hypotheek kregen. Die hypotheek is dan wel lager dan bij een vaste aanstelling.

  3. Jan Mathijs schreef op 23 maart 2018 om 12:45

    Stan, een goed stuk weer. Stefan, ik zou niet teveel de aandacht vestigen op de opmerking van de rector met betrekking tot het krijgen van een hypotheek. Inderdaad jammer dat het hier als ‘soundbite’ nogal prominent zichtbaar wordt weggezet. Dit terwijl de rector ook benoemt dat vaste contracten blijk geven van ‘goed werkgeverschap’, en dat het college zich bewust is van het feit dat een vast contract ook een ‘blijk is van vertrouwen’. Wat mij betreft veel belangrijker dan die hypotheek, en laten we hopen dat het niet slechts bij praten blijft.

  4. Ricarda schreef op 23 maart 2018 om 15:14

    Heel goed dat zij mee willen werken aan meer zekerheid en vaste contracten voor onderzoekers. Maar wetenschappers zonder vast contract uit te sluiten van het indienen van bepaalde aanvragen lijkt me juist contraproductief en een heel erg raar idee. Juist wetenschappers met tijdelijke contracten zou je toch moeten ondersteunen? Ik begrijp ook niet waarom het NWO beleid als probleem wordt gezien want een VIDI laureaat laat zien dat hij/zij competitief is en geld binnen kan halen en verdiend dus het vertrouwen van de RU en een vast contract. Dat NWO niet het RU beleid moet bepalen lijkt me geen valide reden om een logisch beleid af te wijzen.

  5. Linda schreef op 23 maart 2018 om 16:42

    Ik vraag me af hoeveel “onderzoekers van, zeg, 35 jaar die structureel werk doen maar geen vast contract hebben” vinden dat deze boodschap, via Vox gecommuniceerd, vertrouwen geeft. Een beleid voor meer vaste contracten met mogelijkheid tot aanvraag Vidi: prima. Maar zo lang dat niet rond is, lijkt het me logisch dat talentvolle onderzoekers verder gaan kijken bij andere universiteiten waar ze wél worden gesteund om een aanvraag in te dienen.

  6. Julie Krans schreef op 24 maart 2018 om 12:38

    Update: de rector heeft mij in een email aangegeven dat het plan niet is dat alleen mensen met vast contract een vidi zouden kunnen aanvragen. Het CvB wil onderzoeken of het haalbaar is om alle Vidi aanvragers een vast contract te geven. Dat verandert de situatie nogal. Dank aan de rector voor een snelle reactie en benaderbaarheid.

  7. Acht jaar postdoc schreef op 26 maart 2018 om 14:48

    Ik ben 8 jaar postdoc. Mooi onderzoek gedaan, een Veni beurs ontvangen, maar na 7 jaar aan de RU en vele tijdelijke contracten en uitstapjes naar andere instituten nog altijd postdoc. Wanneer ik aangeef ergens anders te solliciteren krijg ik van de afdeling te horen “ik hoop dat je de positie niet krijgt”, wanneer ik wegga krijg ik te horen “we vinden het jammer dat je gaat”, ik moet wel aan de RU door blijven werken, omdat ik co-promotor ben van een aantal PhD studenten. Onbetaald werk. Momenteel ben ik werkeloos, want ik mag de komende 6 maanden niet bij de RU werken door de WWZ. De RU wil mij op een 0-uren contract aannemen zodat ik door kan blijven werken en verwacht dat ik na de 6 maanden weer vrolijk aan het werk ga op een tijdelijk contract. De wetenschap is mijn passie, maar het personeelsbeleid heeft mij overtuigd dat de wetenschapscultuur in Nederland een speelveld is waar ik geen deel meer uit van wil maken. Weer een gepassioneerde hoogopgeleidde vrouw die graag 60 uur in de week wil werken verloren. De rector wil alleen mensen met een vast contract een Vidi laten aanvragen, de rector is blijkbaar voor vriendjes politiek en tegen mobiliteit van onderzoekers. De enige mensen met een vast contract die ik bij de RU tegen ben gekomen zijn de mensen die al hun hele leven in Nijmegen aan het werk zijn.

    • Acht jaar postdoc schreef op 28 maart 2018 om 21:15

      U bent intelligent genoeg om te weten wat dat woord betekent? Fijn, dan hoef ik het niet uit te leggen. Nederlands was geen onderdeel van mijn formele opleiding en is ook geen onderdeel van mijn werkzaamheden, mocht u dat leuk vinden om te weten.

  8. Wegwerpmedewerker schreef op 27 maart 2018 om 20:01

    Op weg naar de totale flexibilisering van het wetenschappelijk personeel. Het enige resultaat van dit beleid is een versterking van de scheiding tussen de ‘in group’ (vast) en de ‘out group’ (tijdelijk). Ben je tijdelijk? Dan ga je maar ergens anders shoppen met je Vidi-voorstel, waar je ontzettend veel tijd en moeite in hebt gestoken. We moeten tenslotte niet hebben dat je een vast contract afdwingt.

    Vroeger dacht ik dat het erom ging dat je beurzen binnenhaalde, waarmee je jarenlang je eigen salaris en dat van anderen betaalde, zodat je kon laten zien dat je een goede vaste kracht zou zijn. Maar blijkbaar is het prioriteit no. 1 in werkelijkheid dat koste wat het kost voorkómen moet worden dat je een vast contract krijgt.

    Mooi dat de Radboud hierin ‘voorop’ loopt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!