Pleidooi voor behoud SSHN-kamers Lent

14 jan 2015

Wethouder Bert Velthuis wil niet dat het studentencomlex aan de Griftdijk in Lent in 2016 wordt gesloopt. Hij pleit voor een nieuwe bestemming. De locatie is momenteel niet erg in trek bij studenten.

Foto: fairriqh.nl
Foto: fairriqh.nl

Wethouder Bert Velthuis vindt het ‘zonde’ dat het SSHN-complex aan de Griftdijk in Lent wordt gesloopt in 2016. De noodwoningen zijn pas tien jaar oud en hij pleit voor een onderzoek naar andere bestemmingen voor het gebouw. Misschien kunnen er in de toekomst toch studenten blijven wonen of kunnen de noodwoningen onderdak bieden aan vluchtelingen.

Studenten die aan de Griftdijk wonen, zijn echter niet onverdeeld enthousiast over hun onderkomen.
‘De muizen lopen over het plafond,’ vertelt de Duitse Erasmus-student Chris, die in september in het complex trok. Schimmel is ook een veel voorkomend probleem. Vanwege de hoge luchtvochtigheid en de verwarming die hoog staat in de winter, ontstaan schimmelplekken op de muren. ‘Zelfs op de voordeur staat zo nu en dan schimmel, omdat de woningen slecht te luchten zijn,’ zegt Chris.

De huur voor zijn kamer is gelukkig laag, aldus de Erasmus-student. Max Derks, directeur van de SSHN, laat weten dat in juni een huurverlaging is doorgevoerd. Honderd van de 220 wooneenheden staan leeg, dus de vraag is gedaald. Onlangs is ongeveer de helft van de internationale bewoners verhuisd naar Talia, de populaire nieuwbouw boven Doornroosje naast het Centraal Station. ‘Wie aan de Griftdijk woont, behoudt zijn of haar wachttijd’, aldus Derks. Bij andere complexen is dat niet het geval. Volgens de directeur zal de vraag naar kamers aan de Griftdijk nog verder afnemen zodra Mariënbosch, het voormalige klooster aan de Groesbeekseweg, in gebruik wordt genomen als studentencomplex. ‘De woningnood onder studenten is flink afgenomen.’ Lent ligt bovendien ver van de campus en de staat van de woningen is niet geweldig.

SSHN-baas Derks zegt graag met de gemeente mee te willen denken over een nieuwe bestemming voor de noodwoningen als de wethouder zijn zin krijgt en de huizen blijven staan. / Thieme Stap

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!