‘Plucheplakkende studenten’ bijten terug
De Vrije Student (DVS) heeft haar intrede gedaan op de Nijmeegse campus. De huidige studentenraad krijgt een flinke veeg uit de pan van Caspar Safarlou, lijsttrekker van de nieuwe partij. Is de campagne begonnen?
Met een opinieartikel in NRC maakte Caspar Safarlou zich deze maand bekend als de eerste voorman van de Nijmeegse afdeling van De Vrije Student. Hij moet in Nijmegen zetels gaan winnen bij de verkiezingen in mei. Op voxweb.nl opende hij de aanval op de zittende studentenraadsleden. Drie van hen reageren.
Mark Vlek de Coningh, voorzitter van de USR: ‘Of de intrede van DVS het begin markeert van de campagne voor de studentenverkiezingen? Zo zou je het wel kunnen noemen. Caspar Safarlou noemt de Nijmeegse studentenraadsleden plucheplakkende politici, terwijl hij ons niet kent. Hij is nooit naar ons toegekomen, heeft ons nooit verteld wat hij van ons vindt. Als hij dat had gedaan, hadden wij graag uitgelegd hoe wij te werk gaan.
Dat de Nijmeegse studenteninspraak niets voor elkaar krijgt omdat het conflicten mijdt, is simpelweg niet waar. Safarlou doet daarmee de hele medezeggenschap tekort, zowel op universitair als op facultair niveau. Dat het Cultuurcentrum er komt, kun je op het conto schrijven van studenten die gebruikmaken van hun inspraak.’
Bas Romeijn, USR-lid voor fractie AKKUraatd: ‘Het is duidelijk dat Safarlou hard wil inzetten. Dat is zijn goed recht, maar het ontbreekt hem aan feitelijke kennis. In zijn opiniestuk in NRC stelt hij dat het opkomstpercentage van de studentenverkiezingen rond de 10 procent ligt, terwijl dat in Nijmegen drie keer zo hoog is. En hoe komt hij erbij dat de huidige studentenraad niet in staat is om begrotingen te lezen? Volgens mij hebben we daar dit jaar nog kritische vragen over gesteld.
Er bestaan grote verschillen tussen AKKUraatd en DVS. Wij vinden het wél belangrijk dat de universiteit inzet op duurzaamheid, bijvoorbeeld. Het is nu nog te vroeg om in te schatten hoe DVS en AKKUraatd zouden kunnen samenwerken. DVS krijgt steun van de jongerentak van de VVD, de JOVD. Wij vragen ons af of de partij daardoor onafhankelijk kan opereren. Door inmenging van bovenaf zou de overlegcultuur in de medezeggenschap in gevaar kunnen komen. Bijvoorbeeld als DVS geen compromissen mag sluiten omdat ze dan op de vingers wordt getikt.’
Roel Gremmen, USR-lid voor fractie asap: ‘Prima dat er een derde partij bijkomt, dat houdt ons scherp. Als DVS nieuwe punten lanceert kan het een toevoeging zijn. De punten die nu worden genoemd, zoals internationalisering, mobility windows en weblectures staan al op de agenda van de huidige USR. Ik ben dus benieuwd naar de specifieke invulling.
De harde uitspraken van Safarlou zijn bedoeld om de positie van DVS te bepalen, wij hebben gezien dat een positieve houding naar de medezeggenschap en het college van bestuur vaak de beste oplossing is.
Ik maak me wel zorgen over geluiden dat DVS financiële steun krijgt van de JOVD. Een landelijke politieke partij moet zich niet mengen in campuspolitiek. Veel maatregelen of plannen op de campus zijn heel praktisch, die moet je niet politiseren. Meer werkplekken op de campus, bijvoorbeeld. Dat wil iedere student.’ / Mathijs Noij