Nieuw tijdens de intro van 2022: het polsbandje met chip. Eerstejaars kunnen ermee betalen en het bandje dient als entreebewijs voor het introductiefestival op de Vasim.
Zie het polsbandje als een ov-chipkaart. Je kunt er geld op storten naar eigen inzicht. En het tegoed dat overblijft aan het eind van de week, wordt teruggestort.
Volgens Dionne Aldus, coördinator van de introductie, is het nieuwe polsbandje in de eerste plaats handig voor internationale studenten. ‘Die hebben vaak geen Nederlandse bankpas en ondervinden problemen als ze een drankje willen afrekenen aan de bar.’ Nu dus niet meer, want iedereen kan vanaf welke rekening dan ook geld storten op het chipbandje.
Hergebruikt
Het betaalbewijs is geldig bij alle intro-horeca. Denk aan de bars op de openingsmarkt, bij de sportdagen en op het Vasim-terrein waar het introfestival wordt gehouden. In de stad werkt de chip niet.
De ruim vierduizend deelnemers aan de intro – en ook hun mentoren – krijgen hun polsbandje als ze zich aanstaande zondag op de campus registreren. ‘Ze kunnen er ook hun Radboud-hoodie mee ophalen’, zegt Aldus. ‘We vragen iedereen de bandjes na afloop van de intro door te knippen en weer in te leveren, dan kunnen de chips worden hergebruikt.’
Voorgaande jaren kregen deelnemers ook een armbandje, maar dan zonder chip. Barmedewerkers konden aan de kleur van de bandjes zien of iemand onder of boven de achttien jaar was. Zo wisten ze aan welke studenten ze wel of geen alcohol mochten schenken. Die verschillende kleuren zijn er nu ook, en bij het aflezen van de chip krijgt de barmedewerker een geautomatiseerde leeftijdsmelding.
Geen cantus
Volgens Aldus heerst er tijdens de intro een streng alcoholregime. Drinken onder de achttien is al jaren verboden. De cantus komt dit jaar niet meer voor op het intro-programma. ‘Dat is een voortvloeisel uit het Preventieakkoord ‘Een gezonder Nederland’ dat is ondertekend door alle universiteiten en dit jaar wordt geïmplementeerd. Een van de doelen is problematisch drankgebruik terug te dringen. Daar past een cantus niet echt bij. We willen niet de indruk wekken dat onze universiteit studenten aanmoedigt te drinken. Op onze cantus was het trouwens nooit verplicht om alcohol te drinken, maar die koppeling met drank wordt door buitenstaanders wel gemaakt.’
‘We willen niet de indruk wekken dat onze universiteit studenten aanmoedigt te drinken’
Mentoren en de introductiecommissie ondertekenden dit jaar ook een intentieverklaring om bewustwording te creëren op het gebied van alcohol en drugs.
In plaats van de cantus is er nu het Vijfverenigingenfeest, georganiseerd door de studentenverenigingen Carolus Magnus, Phocas, De Loefbijter, Ovum Novum en Karpe Noktem. Het wordt vier avonden op rij gehouden, omdat het leger eerstejaars uit voorzorg is opgeknipt in vier verschillende groepen van telkens zo’n 1500 studenten. Dat heeft te maken met de coronamaatregelen die de introductie de afgelopen jaren dwarszaten.
Om diezelfde reden zijn er ook vier sportdagen in plaats van twee. Deelnemende eerstejaars zijn ingedeeld naar faculteit.
Festival
Vorig jaar was op het Vasim-terrein elke dag een ‘introshow’ met optredens, dit jaar lijkt het terrein meer op een festival. Alle studenten kunnen er in vier verschillende groepen een hele dag, van 11.00 tot 23.00 uur, doorbrengen. De rolschaatsdisco, bekend van het eerdere introfestival van de Radboud Universiteit in Duitsland, keert terug en ook de stormbaan gaat in de herhaling. Op het terrein zijn twee zalen en een tent beschikbaar voor alle activiteiten. ‘Net als in Duitsland is het programma voor een groot deel in handen van studentenorganisaties’, zegt Dionne Aldus. Uiteraard spelen er ook bands en is er een dj. Elk van de vier avonden is er een Vijfverenigingenfeest.