Palestinademonstranten overnachten in loopbrug boven het Erasmusplein

15 apr 2025 , ,

UPDATE - Pro-Palestinademonstranten houden sinds gistermiddag de loopbrug over het Erasmusplein bezet. Hun eis: verbreek de banden met Israëlische universiteiten direct. Hoewel dit niet mocht van de universiteit, hebben de betogers de nacht doorgebracht in de loopbrug.

Een tiental gemaskerde pro-Palestinademonstranten verschanst zich sinds gistermiddag in de loopbrug tussen het Collegezalencomplex, de Refter en de UB. Ze hebben de toegangen tot de gang geblokkeerd. Ook hangen er grote spandoeken, met daarop de bekende pro-Palestijnse leuzen, voor de ramen.

In de hal van het Collegezalencomplex zitten bovendien zo’n dertig demonstranten, die zich solidair tonen met de bezetters. ‘We zijn niet van plan te vertrekken voordat het college van bestuur de banden heeft verbroken’, liet een woordvoerder gisteren weten. ‘We zijn klaar met praten, we hebben 17 maanden een genocide zien voltrekken terwijl onze universiteit weigert om enige actie te ondernemen.’

Tot sluitingstijd – 19.00 uur – kregen de demonstranten toestemming om hun standpunt kenbaar te maken, reageerde een universiteitswoordvoerder desgevraagd. ‘Zolang de situatie veilig is.’

Hoewel de deadline van de universiteit gisteravond is verstreken, is de bezetting nog gaande. Eerder liet een universiteitswoordvoerder weten dat de universiteit aangifte zou doen als de demonstranten niet zouden vertrekken.

De demonstranten zijn gisteravond met een eerste aanzegging verzocht om het gebouw te verlaten. De demonstranten hebben daar geen gehoor aan gegeven. Via een achteringang slaagden zij er nog in om eten en extra personen naar binnen te brengen. Volgens een bericht op de website had de universiteit gisteravond contact met de veiligheidsdriehoek en werd er aangifte gedaan, maar tot een ontruiming kwam het niet.

Agnes Muskens (links) en Alexandra van Huffelen in gesprek met de actievoerders. Foto: Vox

De actie begon gisteren om 13.30 uur, toen veertig studenten en medewerkers een protestmars over de campus hielden. Ze liepen van het Maria Montessorigebouw naar het Berchmanianum. De demonstranten zeiden in gesprek te willen met het college van bestuur, maar beveiligers bij de verschillende ingangen van het gebouw staken daar een stokje voor.

Adviescommissie

Eenmaal terug bij de hoofdingang kwamen collegevoorzitter Alexandra van Huffelen en vicevoorzitter Agnes Muskens naar buiten, om in gesprek te gaan met de demonstranten. Op de vraag wanneer het college de banden met Israëlische universiteiten zal verbreken, antwoordde Van Huffelen dat er snel een beslissing genomen zal worden. ‘We nemen een beslissing op basis van het advies van de adviescommissie en extra informatie die we daarnaast krijgen – onder andere van jullie.’

Het rapport ligt er al twee weken, waarom verbreken jullie niet meteen de banden?’, vroeg een van de demonstranten. ‘De beslissing komt er binnen enkele weken’, zei de collegevoorzitter. Op een exacte datum wilde ze zich niet laten vastpinnen.

‘Ofwel nemen jullie vanavond een beslissing, ofwel staan we hier morgen opnieuw, maar dan met meer’, aldus de demonstrant.

Na een kort gesprek liepen de demonstranten terug richting het Collegezalencomplex, waar een kleinere groep inmiddels de loopbrug tot zich had genomen.

Dit bericht wordt later mogelijk aangevuld.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

15 reacties

  1. Verbijsterde medewerker schreef op 14 april 2025 om 15:31

    Op de vraag waarom ze geen exacte datum wilden geven zei Van Huffelen: dat ga ik niet doen, want dan houden jullie ons daaraan.

    Je bedenkt het niet, we stellen op deze universiteit hogere eisen aan onze studenten dan aan het CvB

  2. Egon schreef op 14 april 2025 om 17:10

    Is de hal van het Collegezalencomplex bezet uit solidariteit? Of uit noodzaak omdat de loopbrug niet beschikt over sanitair en stromend water?

    • A.D. schreef op 14 april 2025 om 17:36

      Exact mijn gedachte. Nog even los van de vraag wat je van de onderliggende idealen en de bijbehorende middelen vindt is dit toch een van de meest onpraktische plekken om te bezetten?

      Je hebt als bezetter geen toegang tot WC en water, alles wat je doet is zichtbaar en je moet drie ingangen tegelijkertijd verdedigen. Daarnaast blokkeer je niks: iedereen kan gewoon buitenlangs lopen naar UB of Refter. Waarom dan juist deze plek?

  3. Een bange RU-medewerk(st)er schreef op 14 april 2025 om 18:09

    Heel goed dit protest, repressieve tolerantie is helemaal terug op de campus. Kom op College van Bestuur, ga eens besturen. Ongeacht wat de Radboudiaan allemaal vindt over de situatie in Gaza is er inmiddels wel sprake van een totaal vergiftigde sfeer. Daar leiden de medewerkers onder. Het College van Bestuur zit zelf natuurlijk achter goed gesloten deuren.

  4. Medewerker schreef op 14 april 2025 om 19:56

    @A.D. precies wat je zegt. “alles wat je doet is zichtbaar”. Gezien worden en aandacht trekken, daar gaat het ze volgens mij om.
    Ik wordt onderhand doodmoe van die irritante schreeuwers. Tot een jaar geleden vond ik het leuk werken op de Uni, maar die drammende, vernielzuchtige schreeuwers verpesten volledig de ooit zo gezellige (werk)sfeer en de rust op de Uni. Ik snap niet waarom ze niet gewoon opzouten, als het beleid hun niet bevalt.

    • Radboudiaan schreef op 15 april 2025 om 08:39

      Helemaal eens, dit vreet aan de werksfeer en het CvB blijft maar doormodderen. Vraag me dus wel af wie precies moet opzouten… Wie gelooft, met dit soort onrust, het maar door slepende Prevent Care Cure verhaal nog? Wie is daar verantwoordelijk voor? Bestuur, ga besturen (of ergens anders ruzie maken). Dit is niet goed voor de universiteit.

    • Sanne schreef op 15 april 2025 om 10:30

      Soms is het inderdaad even niet zo gezellig. Weet je: er gebeurt wel meer dat niet zo gezellig is in de wereld. Ambulancepersoneel liquideren bijvoorbeeld, en steden platbombarderen, daar is ook bar weinig gezelligs aan.

      Je kunt dat dan ‘ach het is ver weg, dus ik heb nergens last van’ laten gebeuren of niet-gezellig je stem verheffen om zo de wereld dat kleine beetje dat in je invloedssfeer ligt te verbeteren.

    • Anton Eelen schreef op 15 april 2025 om 13:17

    • Medewerker schreef op 15 april 2025 om 13:38

      Volgens dezelfde redenering hadden we beter ook geen arbeidsrechtelijke bescherming kunnen hebben. Minimumloon? 40 urige werkweek? Pensioenregeling? Vakbonden zijn maar irritante schreeuwers. Ik snap niet waarom ze niet gewoon ergens anders gaan werken, als het beleid niet bevalt.

      Hoe dan ook, het feit dat je er vernielzucht bijhaalt maakt deze reactie natuurlijk helemaal lachwekkend. Dat onze werkgever inmiddels nog altijd banden onderhoudt met instellingen die bijdragen aan daadwerkelijke vernielzucht – je weet wel, van volledige steden, van ziekenhuizen, etcetera – wordt voor het gemak even verzwegen.

      In de tussentijd laat het CvB wederom blijken totaal ongevoelig te zijn voor elke vorm van inhoudelijke argumentatie. Zelfs over de bijzonder milde aanbevelingen van een door henzelf ingestelde adviescommissie blijven ze treuzelen, vermoedelijk in de hoop dat ze iets kunnen verzinnen waarom ze ook nu zich niet tegen genocide hoeven te verzetten. Tja, als ze keer op keer duidelijk maken simpelweg hun oren dicht te stoppen, dan is een bezetting om ze tot actie aan te zetten misschien wel op z’n plaats.

      Als docent ben ik trots dat onze studenten, in tegenstelling tot het CvB, wel verantwoordelijkheid durven te nemen!

  5. Andere Medewerker schreef op 15 april 2025 om 10:03

    Ja beste Medewerker, natuurlijk gaat het om gezien worden en aandacht trekken; wat is anders de functie van protest? En het is een locatie die best slim is uitgekozen: maximale zichtbaarheid, minimale verstoring van onderwijs en onderzoek. Zo lang er niets gesloopt wordt, past dit in een keurige Nijmeegse traditie. Waarom ze niet ‘gewoon opzouten’? Nou, bijvoorbeeld omdat het hun eigen onderwijsinstelling dan wel werkgever betreft? Een institutie waar ze misschien wel net zo’n sterke band mee voelen als u. Het leuke van een universiteit is dat er nogal verschillende mensen rondlopen met verschillende opvattingen (de enige manier om tot een beetje intellectuele en wetenschappelijke vooruitgang te komen). Daar hoort ook frictie bij. U kunt dit ook zien als een kans: niet staat u namelijk in de weg om uw eigen protestbeweging te beginnen, bijvoorbeeld onder de naam “Radboud Gezellig”.

    • Weer een andere medewerker schreef op 15 april 2025 om 10:36

      Ach ja, laat duizend intellectuele bloemen bloeien zou je zeggen. Maar dit is natuurlijk helemaal geen intellectueel protest, het past dus ook niet op de campus. Daarnaast is het bedreigend en intimiderend en als werkgever zou Radboud dus iets moeten doen. Maar bestuurlijk onvermogen is het enige dat aanwijzing blijkt. En nee, er moet geen nieuwe protestbeweging komen. Dit is een universiteit, geen vakbond. Bovendien moet ik er niet aan denken wat er zou gebeuren met de leden van een protestbeweging die de Israëlische kant zou belichten.

  6. Linda schreef op 15 april 2025 om 12:29

    Ik zie hierboven discussie over ‘gezelligheid’ op de uni en mensen die degene die hier – terechte – zorgen over uiten meteen in hun gezicht verweten kregen dat ze niet moeten zeuren omdat er genocide wordt gepleegd in Gaza. Waarom niet luisteren naar zorgen van mensen over het werkklimaat en je druk kunnen maken over de situatie aldaar. Het zijn toch geen 2 elkaar uitsluitende standpunten? Aan de UvA werden mensen door radicale demonstranten van hun werkplek verdreven gisteren. Dat is gewoon heftig en ingrijpend. Niet al het gedrag is te legitimeren met het argument ‘ja maar in Palestina is het pas echt erg dus niet zeuren’.

    • Het moet moet wel gezellig blijven schreef op 15 april 2025 om 14:13

      Vooralsnog werkt er niemand in de loopbrug en is er dus ook niemand van de loopbrug verdreven. Op de loopbrug is doorgaans ook weinig gezelligheid te bekennen. Dus het is niet helemaal duidelijk hoe de gezellige werksfeer van wie dan ook bedreigd wordt door de bezetting van de loopbrug – voor zover dit überhaupt een argument is.

    • Student FNWI schreef op 15 april 2025 om 15:41

      Hoewel het een valide punt is dat “ja maar in Palestina is het pas echt erg dus niet zeuren” inderdaad een drogreden is (ookal laat je het argument wel expres slechter klinken dan het is), zie ik wel een probleem in de manier waarop wordt gesteld dat deze demonstranten vernielzuchtig zijn en dergelijke dingen. Enerzijds is dit protest (zoals zo vaak in Nijmegen) vreedzaam, waar nu zelfs specifiek een brug wordt ingenomen die je makkelijk kunt ontwijken. Anderzijds is protest ook een punt waar het mag en hoort te schuren, zeker op een universiteit.

      Dat van de UvA kan ik me echter inderdaad voorstellen, ergens ligt een grens voor acceptabel demonstreren, en dat kan worden gesteld (uiteraard afhankelijk van wie je het vraagt) bij het vernielen van monitoren en mogelijk bij hoe werknemers worden verdreven bij hun werkplek (de details daarvan weet ik dan weer niet). Maar, belangrijk punt, dat is niet de Radboud. Wellicht relevante context, maar welke werknemer is nou verdreven van hun werkplek bij onze bezetting?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!