Proosten op regenbier in de droogte

06 jul 2018

Terwijl Nederland kreunt onder de aanhoudende hitte, komt brouwerij De Hemel met een regenbier op de proppen. Parapluvius moet de drinkers bewustmaken van de gevolgen van de klimaatverandering.

Door het veranderende klimaat zullen langdurige regenval en piekbuien in de toekomst heel wat wateroverlast veroorzaken. ‘In april en mei hebben we de klimaatverandering nog aan den lijve ondervonden’, zegt weervrouw en Radboud-alumna Margot Ribberink, die via Nijmegen European Green Capital aan het project regenbier verbonden is.

Parapluvius.

Volgens de waarnemingen van de weervrouw viel er onlangs in Oosterhout in één uur wel tachtig millimeter water. ‘Dat zijn tachtig emmers water per vierkante meter’, zegt Ribberink. ‘Dat soort buien zal in de toekomst vaker voorkomen. Warmere lucht kan nu eenmaal meer vocht bevatten.’

Vroeger spoelde dat water via de riolen weg. Zonde, vindt Ribberink. ‘Van dat afvalwater kan je heel wat mooie dingen maken: koffie, brood of bier. We hopen dat mensen bij het drinken van dit bier met elkaar in gesprek gaan over het veranderende klimaat en wat we er zelf aan kunnen doen. Als Nijmegenaren het regenwater massaal opvangen, dan worden we in 2050 een klimaatbestendige stad.’

Zoethout

Het regenwater dat op het dak van brouwerij De Hemel valt, stroomt via de regenpijp naar een grote opvangbak. Voordat het in de grote brouwketel terechtkomt, wordt het gefilterd. De rest van het brouwproces is identiek aan dat van andere bieren.

Een bier met een boodschap dus, maar ook niet onbelangrijk: is het wel te drinken? Parapluvius is een blond tarwebier met 5,5 procent alcohol met een kruidige afdronk van zoethout en sinaasappelschil. Naar de smaak van regenwater hoef je in het bier niet op zoek. ‘Water is niet de grootste smaakmaker in bier, dat zijn hop, mout en gerst’, zegt brouwer Thieu Hegger.

Parapluvius is te verkrijgen in de cafés waar bieren van De Hemel worden geschonken en binnenkort wellicht ook in het Cultuurcafé op de universiteitscampus. Laat die regen nu maar vallen.

1 reactie

  1. Frits schreef op 6 juli 2018 om 16:48

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!