Protest tegen fossiele industrie: studenten ketenen zich vast in ING-kantoor

09 jul 2022

Aan elkaar geketend, om de pilaren in het gebouw, bezetten leden van Extinction Rebellion deze middag het ING-kantoor in de Nijmeegse binnenstad, net als op 24 andere locaties in Nederland. Onder hen Pim en Julia, studenten van de Radboud Universiteit.

‘Stop the fossil industry’. ‘Stop fuellING the crisis’. Met deze banners staan leden van de groene actiegroep Extinction Rebellion voor het ING-kantoor in de Molenstraat in Nijmegen. Een handjevol leden bezet het gebouw. Via een constructie met buizen hebben de actievoerders zich aan elkaar en om de pilaren vastgemaakt. ‘Het is op deze manier erg lastig voor de politie om ons zonder lichamelijk letsel op te breken’, vertelt een van de ‘rebellen’ die het kantoor bezet.

Greenwashing

De groep vraagt met de actie aandacht voor de geldstromen van de bank. ‘ING is de financiële steunpilaar van fossiele brandstoffen’, vertelt Pim*, student aan de Radboud Universiteit en persvoorlichter namens Extinction Rebellion Nijmegen. ‘Hoewel ze zeggen niet meer te investeren in fossiele brandstoffen, verstrekken ze jaarlijks 8,5 miljard euro aan bedrijven: een typisch geval van greenwashing.’

Sinds vanmiddag 13.30 uur bezetten groepen uit 25 steden daarom tegelijkertijd verschillende ING-filialen. ‘Het verliep allemaal heel vlekkeloos’, vertelt Pim duidelijk opgelucht. De dagen ervoor waren spannend, ‘maar in twee minuten waren ze binnen en zaten ze vast.’

Media-aandacht

Bezoekers aan het pand worden niet lastiggevallen met de actie. ‘Veel klanten van de bank zullen zich niet bewust zijn van de vervuilende kant van ING en dat nemen we ze ook niet persoonlijk kwalijk’, vertelt Julia*, een andere Radboudstudent die deelneemt aan de actie. ‘Het is niet onze bedoeling om deze mensen lastig te vallen, maar het is wel de manier waarop je media-aandacht krijgt.’

De bezetters maken het tot nu toe goed. Het personeel van ING heeft ze tot driemaal toe gevraagd het pand te verlaten, maar stelt zich verder niet vijandig op, aldus de persvoorlichter. ‘Het drie keer vragen is daarin ook een soort formaliteit. Dat moet je gedaan hebben voordat je de politie kan bellen.’ Of ING dat gaat doen is nog niet duidelijk. Het pand sluit om vier uur, en de actievoerders zijn niet van plan hun actie voor die tijd af te breken.

* De volledige namen van Pim en Julia zijn bij de redactie bekend

UPDATE

Kort voor 17.00 uur is de eerste klimaatactivist uit het ING-gebouw in Nijmegen gearresteerd, toen zij zich even had losgemaakt van de constructie. De overgebleven twee activisten verbonden zichzelf daarop snel aan elkaar en bleven samen met een ander duo nog uren na sluitingstijd in het pand.

Rond 21.00 uur verwijderde een speciaal team uit Rotterdam de activisten met slijptollen van de ijzeren buizen. Ter bescherming werden er doeken over de actievoerders gelegd. Naar verwachting komen de activisten vanavond of morgenochtend vrij.

Eén van de actievoerders wordt door de politie afgevoerd. Foto: Extinction Rebellion

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!