Dossier

Protestactie 3xNiks in Amsterdam

12 jun 2013

Het aantal actievoerders loopt niet in de duizenden. Niet eens in de honderden. Volgens Tom Hoven, voorzitter van AKKU, is dat ook niet de bedoeling van het studentenprotest in Amsterdam vandaag. ‘Het is een eerste actie om bewustwording te creëren.’

Foto: Annemarie Haverkamp
Foto: Annemarie Haverkamp
In een driehoek, afgeplakt met tape, gaan enkele tientallen studenten op de Dam zitten. Allemaal hebben ze een studieboek bij zich waar ze zogenaamd in gaan lezen. Ze beelden de driehoek ‘geen huis, geen geld, geen ov’ – 3xNiks – uit. Intussen zingt een bestuurslid van de Amsterdamse Studentenunie, zustervereniging van AKKU, een lied. ‘Dan ga je toch lekker lenen, joh’, klinkt uit de speakers op het plein. Tien studenten van AKKU hebben vandaag de trein naar Amsterdam gepakt. Ze helpen mee. Hoe? ‘Door mensen te leveren’, vertelt voorzitter Tom Hoven. Dat het niet echt druk is – er zijn bijna net zo veel journalisten en fotografen als studenten – vindt hij niet erg. ‘Dit is niet bedoeld als een massaal protest. Het is een eerste actie om bewustzijn te creëren.’ De studenten die wel op het Damplein zijn willen andere studenten erop wijzen dat ze er straks bekaaid af komen als de plannen van minister Jet Bussemaker doorgaan.
Rechts: Tom Hoven. Foto: Annemarie Haverkamp
Rechts: Tom Hoven. Foto: Annemarie Haverkamp
‘We willen kenbaar maken wat de gevolgen van een leenstelsel zijn’, aldus Tom. Als er echt een wetsvoorstel komt dat leidt tot afschaffing van de basisbeurs, denkt hij dat studenten bereid zullen zijn massaal de straat op te gaan. ‘Nu heeft dat nog niet zo veel zin omdat het wetsvoorstel er nog niet eens ligt. We hebben nog niets om concreet tegen te zijn.’ Het verhaal dat studenten van nu niet actiebereid zijn, gelooft hij niet. ‘Heel veel studenten zijn tegen de afschaffing van de ov-kaart en zullen daar echt wel tegen in actie komen.’ Behalve de studenten van AKKU is ook een handvol Nijmeegse leden van de jongerenafdeling van de SP, Rood, in Amsterdam. Tatum Postema studeert verpleegkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In haar T-shirt met SP-tomaat sluit ze zich aan bij de protesterende studenten. ‘De laatste jaren gaat er steeds meer af. Dat is niet eerlijk voor de mensen die na ons gaan studeren.’ Op het plein zwaait een meisje in Darth Vader-pak lafjes met een light sabre. Ze wordt veelvuldig gefotografeerd door persmannen met grote camera’s om hun nek. Maar met het protest lijkt ze niets te maken te hebben. / Annemarie Haverkamp De Amsterdamse studentenunie ASVA maakte een filmpje.

0 reacties

  1. #vanJetje 12juni2013 14:00 Dam | Pearltrees schreef op 12 juni 2013 om 16:28

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!