Protesteren tegen bezuinigingen? ‘Nee, ik moet werken’

21 sep 2018 ,

De in de Miljoenennota aangekondigde extra bezuinigingen leidden deze week tot woede bij universiteiten en studentenorganisaties. Ligt de Nijmeegse student er wakker van? Staat het Erasmusplein maandag vol boze studenten? Het lijkt er niet op. Vox ging de faculteiten langs. 'Ik heb me er niet mee bezig gehouden.'

Dat het dinsdag Prinsjesdag was, dat weten de meeste ondervraagde studenten nog wel. Maar dat het kabinet ook nieuwe bezuinigingen in het hoger onderwijs heeft afgekondigd, is de meesten ontgaan. En protesteren? Aanstaande maandag? Op het Erasmusplein? Nee, die informatie leidt enkel tot vragende blikken. ‘Hoe hebben ze dat dan aangekondigd?’ wordt vaak hardop afgevraagd.

‘Ze zeiden dat ze in het hoger onderwijs zouden investeren’

Als ze eenmaal op de hoogte zijn gebracht, reageren de studenten verontwaardigd op de extra bezuiniging van 19 miljoen bovenop de eerder aangekondigde korting van 193 miljoen in het hoger onderwijs. ‘Er is al zoveel bezuinigd’, verzucht Rick (Human Biology). Ook Lise (Moleculaire Wetenschappen) is teleurgesteld: ‘Onderwijs is heel belangrijk: het levert kennis op. Hierop bezuinigen is uiteindelijk slecht voor heel Nederland.’ Fabienne (Business Administration) deelt deze mening: ‘Het is niet eerlijk, wij worden hierdoor benadeeld. Ze zeiden dat ze in het hoger onderwijs zouden investeren, maar dat doen ze uiteindelijk dus niet. Terwijl eerstejaars wel voordeel hebben gekregen doordat hun collegegeld is gehalveerd.’

Jitse (Financial Economics) is minder uitgesproken tegen de korting: ‘Ik weet niet of ik het per se slecht vind, want ik weet niet waar het geld nu wel heengaat. Maar aan de andere kant lijkt het me beter om wel nu te investeren in onderwijs, voordat het straks weer slechter gaat met de economie.’

Protesteren

Studenten zijn not amused door de geplande bezuinigingen. Toch is niemand die we aanspreken van plan zich maandag aan te sluiten bij de acties op het Erasmusplein. ‘Ik denk niet dat ik ga protesteren, ik heb me er niet mee bezig gehouden en heb waarschijnlijk toch college’, verklaart Quinte (Biologie). Loekie (Spaanse Taal en Cultuur) gaat ook niet: ‘Nee, ik moet werken. Ik kan trouwens toch geen vervanging regelen.’ Studenten Nina, Tessa en Isa (Biomedische Wetenschappen) voelen zich evenmin geroepen om te gaan. ‘Als ik me eerst zou inlezen en ik zou het dan nog slecht vinden, dan zou ik misschien wel gaan. Maar nu weet ik er gewoon te weinig van.’

‘Als ik niets te doen had, ging ik wel’

‘Als ik docent was, zou ik misschien wel gaan’, licht Rick toe. ‘Maar ik ben zelf niet iemand om dat te doen.’ Luc (Moleculaire Levenswetenschappen) is druk, maar zou wel te porren zijn voor een betoging: ‘Als ik niets te doen had wel. Het is belangrijk om op te komen voor je eigen sector.’

Jitse denkt er anders over: hij zou zeker niet gaan protesteren. ‘We mogen in Nederland echt niet klagen, want de kwaliteit van het onderwijs is relatief hoog voor wat we betalen. Met deze bezuiniging draaien we dit echt nog niet de nek om. In Engeland bijvoorbeeld is het onderwijs nog veel duurder.’ Sera (Moleculaire Levenswetenschappen) vraagt zich af of een lokaal protest wel echt iets bijdraagt: ‘Een nationaal protest zou effectiever zijn, denk ik.’

Wat is er nodig om studenten maandag wél naar het Erasmusplein te krijgen? ‘Ik zou het alleen doen als mijn eigen studie in gevaar zou komen’, bekent Rick. Fabienne onderstreept zijn punt en zou alleen gaan als ze er echt zelf iets van zou merken. ‘Erg, maar wel waar.’ En wat Jitse naar de betoging zou lokken? ‘Whisky. Heel veel whisky’, lacht hij.

7 reacties

  1. Gordon Freeman schreef op 21 september 2018 om 15:32

    een disclaimer vanuit de VOX-redactie lijkt me bij begin van lezing van dit stuk wel op zijn plaats.

    Een van de schrijvers is sinds sept 2018 namelijk stagair* bij Groen Links in de Eerste Kamer der Staten Generaal.

    Het probleem dat aldus voor mij ontstaat is dat ik niet helemaal zeker weet of dit stuk nu is ingestoken door een van haar haar huidige werkgevers zoals bijv: door Groen Links Senator Mr. dr. M.H.A. Strik die tevens op de Radboud Universiteit werkzaam is als Universitair Hoofddocent Tineke Strik.

    De kans dat Robin Oosthout in haar kleine nevenfunctie als freelancer / columnist voor VOX in haar speurtocht langs de faculteiten haar studenten-bronnen niet aselect heeft gekozen lijkt mij aldus ruimschoots op de loer te liggen.

    Het probleem waar ik dus als argeloze lezer in verstrikt wordt is dat het voor mij onhelder is of Robin nu als verslaggever van het Nijmeegse en onafh: VOX óf als Groen Links stagair vanuit de burelen van de Eerste Kamer der Staten Generaal te Den Haag in dit VOX-stuk haar woordje doet.

    Laat staan dat de meeste andere argeloze lezers deze opties zouden hebben kunnen meewegen.

    met vriendelijke groet , Gordon Freeman
    ( https://t.co/gJi53SY8df mirror http://archive.is/CJwQ7 )

    * https://nl.linkedin.com/in/robin-oosthout-52779b142

    PS. Misschien dat Robin in haar studenten-bronnen keuze ook even -heel dwarsig en met haar minor bachelor Journalistiek aan de Radboud Universiteit 2017 dus vast ook heel goed geïnformeerd- het oor bij haar eigen jongeren afdeling van Groen Links te luister had kunnen leggen ? Waren zij als DWARS niet medeorganisator van een protestdemonstratie – Studenten zijn geen melkkoeien ! – die zij samen met de SP & ASVA deze afgelopen vrijdag organiseerden op de Dam in A’dam ?

    https://nl-nl.facebook.com/events/719471495059069

    “497 went · 4.1K interested”

  2. Mienke de Wilde schreef op 22 september 2018 om 05:09

    ‘Gordon Freeman’, een Eerste Kamerlid en hoofddocent heeft wel betere en andere dingen te doen dan studenten pushen om een artikel te schrijven over het ontbreken van studentprotest. Daarbij, stel dat heel Groen Links hierachter zit, stel dat alle GL-kopstukken het plan hadden om te infiltreren bij Vox… Dan nog is dit gewoon een beschouwend artikel.

    Denk je dat aselect kiezen (voor zover dat niet al gedaan is) een verschil zou hebben gemaakt? Ik heb zelf ook bijna alleen maar dit soort reacties meegemaakt en heb een bus moeten regelen om studenten mee te krijgen. (En ja, ik ben toevallig student-assistent aan dezelfde vaksectie als Tineke Strik, maar zij houdt zich helemaal niet bezig met protestjes) Het maakt de meeste studenten gewoon geen zak meer uit, zolang je je eigen tijd maar uit kan zitten. Waarschijnlijk voelen ze het ook inderdaad echt zo dat ze niet een dagje kunnen skippen. Vanwege de druk van de voorbereidings- en aanwezigheidsplichten, harde knip, wegbezuinigde studiebeurs, etc, wat veel van hun voorgangers ook allemaal maar een beetje over zich heen lieten komen omdat ze ’te druk’ waren… Zelfs in de Opleidingscommissie (waar je dus zelf voor kiest) van mijn opleiding had je iemand die amper kwam, want werkgroep… Ja, waarom wil je dan in godsnaam in de OLC?

    Studenten zijn ondertussen gewoon gewend geraakt aan het nieuwe paternalistische systeem binnen de academische vorming en laten het allemaal maar een beetje over zich heenkomen… Aan die constatering is niets Groen Links verbonden, het is gewoon zo.

    Als je het over transparantie hebt, is het overigens misschien ook goed zelf even je echte naam te noemen, zodat we ook even kunnen zien waar je complotdenken misschien vandaan komt.

    • Gordon Freeman schreef op 3 oktober 2018 om 17:48

      Zoals verwacht kreeg ik geen antw: op een toch simpel vraagje.
      En ik kan Mienke geen ongelijk geven. 

      Want tussen die 18 Senatoren met een dubbele pet zat namelijk ook … tada haar eigen (bedankt voor je disclaimer)  hoofddocent Tineke Strik.   

      En intussen is die dubbele pet niet meer zou onschuldig als Mienke misschien ooit dacht. 

      Na alle publicatie’s naar aanleiding van o.a.  FTM’s   https://www.ftm.nl/artikelen/dubbele-petten-senatoren kan ze misschien al lachen om Lubach’s   https://www.youtube.com/watch?v=Z-8MSZLh_sc   

      Maar ik hoor vooral waar Lubach (en niet alleen Lubach) -net zoals Mienke- nog over zwijgt.  Terwijl toch het team rondom Zondag met Lubach  https://twitter.com/WhatsInTheBox0/status/1000050356401901568  … ?  

      cq de dubbele pet van Senator Strik verstomt dus zelfs de vrije discussie in de comments-setting van  een onafh:  universitaire website als VOX.  En Robin doet er verder maar helemaal het zwijgen toe want die heeft als stagair bij de GroenLinks in onze Eerste Kamer niet alleen te maken met Tineke Strik (Radboud ) , Ganzevoort (VU A’dam) , Harmen Binnema ( Uni Utrecht )  maar ook nog eens met heel veel andere Senatoren die hun dubbele petten in een universitaire setting tot op heden probleemloos mogen blijven dragen. Dwz het is een probleem dat wel iets verder reikt dan alleen de GroenLinks fractie.    

      Maar er is een oplossing voor dat zwijgen Mienke en Robin ,  gewoon even een avatar* aanmaken mbv een anoniem email adres.

      *  PS.  en dat heeft dus verder niets met complot denken te maken maar alles met hele reele rauwe macht.

  3. 7-weken-rooster schreef op 22 september 2018 om 19:23

    Rick zou alleen in actie komen als zijn eigen studie in gevaar zou komen… Onwetend dat hij is ziet hij niet dat de bezuinigingen er reeds toe hebben geleid dat zijn onderwijstijd vanuit kostenoverwegingen 8 naar 7 weken is teruggebracht. Effectief krijgt hij daarmee 12,5% minder college.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!