Provincie investeert in nieuw centrum voor chiptechnologie

19 dec 2018

Een nieuw innovatiecentrum voor chiptechnologie, het CITC, strijkt in 2019 neer op de Noviotechcampus. De Provincie Gelderland investeert 7,55 miljoen euro in het nieuwe centrum. Dat werd vandaag beslist in een vergadering van Provinciale Staten.

Met de aanwezigheid van chipbedrijven NXP, Ampleon en Nexperia is Nijmegen een belangrijke speler in de wereldwijde chipindustrie. Toch is de concurrentie in de sector niet gering. ‘Winnaar in deze branche is niet zozeer de bedenker van de beste oplossing, maar degene die tegelijk ook het snelst en goedkoopst grootschalig kan produceren’, klinkt het in de Statenbrief over het Chip Integration Technology Centre (CITC).

Het is een van de redenen waarom Provinciale Staten vandaag besloot om 7,55 miljoen euro te investeren in het nieuwe centrum. De statenleden vroegen wel expliciet om het mbo mee te nemen als volwaardige partner in het project.

Brug

In het CITC moeten bedrijven en universiteiten samenwerken aan de productie en ontwikkeling van nieuwe chips. Naast de drie genoemde chipbedrijven gaat het om TNO, de TU Delft, de HAN en de Radboud Universiteit – specifieker: de onderzoeksgroep van hoogleraar Experimentele natuurkunde Theo Rasing.

‘Het CITC kan een mooie brug vormen tussen de universiteit en de bedrijfswereld’

‘In het laboratorium doen wij onder andere al onderzoek naar energiezuinige dataopslag’, zegt Rasing. ‘Onze bedoeling is om dit op termijn te integreren in microchips. We willen kijken hoe we ons fundamenteel onderzoek kunnen valoriseren. Het CITC kan een mooie brug vormen tussen de universiteit en de bedrijfswereld.’

Naar verwachting moeten er binnen tien jaar vijftig tot honderd mensen werken bij het CITC. Daarnaast zouden er indirect ook vijfhonderd banen bij komen in de hightech in de regio. Het CITC zelf komt op de Noviotechcampus, vlakbij het Gofferstation.

Chipintegratie

De 7,55 miljoen euro van de provincie wordt onder andere geïnvesteerd in een cleanroom en nieuwe machines, maar het grootste deel gaat naar ‘innovatieve projecten’. Aan de bijdrage van de provincie is een subsidie van twee miljoen euro van de gemeente Nijmegen gekoppeld. Ook het Rijk heeft 1,5 miljoen euro toegezegd.

Het CITC zal zich voornamelijk concentreren op chipintegratie: steeds meer modules en functies op één chip plaatsen, waardoor ze slimmer, kleiner en energiezuiniger worden. Ook zullen er optische chips worden geproduceerd, die niet op elektriciteit maar op licht werken.

Microchips spelen al een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Iedere auto heeft tussen de tien en honderd chips van NXP. Van alle telefoongesprekken wereldwijd gaat ongeveer de helft door chips van Ampleon en alle elektronische producten bevatten ergens wel een chipje van Nexperia – zij maken er honderd miljoen per jaar. In het CITC zal ook gewerkt worden aan chips voor 5G, het dataverkeer van de toekomst.

Imec

Mogelijk komt er met Imec binnenkort nog een tweede belangrijke speler in de chipindustrie naar Gelderland en de Radboud Universiteit. Het internationaal onderzoekscentrum voor micro-elektronica vraagt daarvoor aan de Provincie een investering van 60 à 65 miljoen euro over een periode van acht jaar. Begin 2019 hakken Provinciale Staten hierover de knoop door.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!